DAN KADA JE NOLE UTIŠAO LONDONSKU "GOSPODU" Kako je Novak uprkos BEZOBRAZNIM Britancima oborio rekord star 71. godinu!
Foto: AP

NA DANAŠNJI DAN

DAN KADA JE NOLE UTIŠAO LONDONSKU "GOSPODU" Kako je Novak uprkos BEZOBRAZNIM Britancima oborio rekord star 71. godinu!

Tenis -

Pre tačno godinu dana odigrano je najduže Vimbldonsko finale u istoriji i spektakl koji je viđen u poslednjem meču decenije na na najvećem turniru na svetu prepričavaće se godinama.

Novak Đoković je u epskom meču, teniskom klasiku savladao Rodžera Federera 7:6(5), 1:6, 7:6(4), 4:6, 13:12(3).

Bio je to spektakl na drugačiji način.

Nije meč bio toliko iznurujuć kao onih pet sati i 53 minuta protiv Nadala u finalu Australijan opena 2012. godine, niti je nivo tenisa bio kao u finalu Vimbldona 2014. godine, ali je bio neverovatan u svakom smislu te reči.

Rodžer Federer je osvojio više poena i gemova, servirao je vrhunski, mučio Đokovića od početka meča pa sve do poslednjeg poena, igrao sjajno, ali uzalud, pobedio je Novak.

Đoković je osvojio peti Vimbldon, osvojivši sva tri seta u tom finalu kroz taj-brejk, pritom ne napravivši nijednu neiznuđenu grešku u tim odlučujućim gemovima.

foto: AP

Prvi put smo gledali taj-brejk u petom setu na Vimbldonu, ali smo treći put videli kako Đoković pobeđuje Federera kada mora da spasava dve meč lopte.

Novak Đoković je tako uspeo da izjednači rekord star 71 godinu.

Naime srpski teniser je uspeo da spase meč loptu i da potom osvoji trofej u Londonu, što je uspelo Bobu Falkenburgu davne 1948. godine.

Ne samo da je spasao jednu, već dve meč-lopte i pokazao kako se igra kada nemaš prava na grešku.

Pokazao zašto je šampion.

Ovaj meč je bio samo još jedan pokazatelj da nema nijednog tenisera koji je siguran pred Đokovićem sve dok ne osvoji i poslednji poen.

Đoković je izdržao nalet Federera u petom setu, uspeo da se vrati i izjednači na 8:8, kasnije dobije set 13:12 i šmekerski pojede još malo trave.

Malo je reći da su prepune tribine Centralnog terena na Vimbldonu bile razočarane.

Uglavnom je publika na Vimbldonu, turniru najveće tradicije, savršeno mirna tokom poena i uživa tiho u potezima velikih igrača.

Ali ovog puta to nije bio slučaj.

Federer je kao vetar u leđa imao 15 hiljada " fudbalskih navijača", koji su na sve načine pokušali da mu pomognu, bodrili ga, skandirali, zviždali i negodovali na svaki dobar Đokovićev potez.

Novakove greške proslavljali su ovacijama, horskim urlicima sreće i zadovoljstva.

Ali uzalud, Đoković ih je utišao.

Uostalom, tako nešto je primetio i legendarni as Pet Keš koji je imao jasnu poruku:

- Znači Novak praktično sada igra protiv Federera i 15.000 navijača Federera trenutno.

Ipak zbog cele situacije pobeda je još slađa i godinu dana kasnije se i dalje sa osmehom sećamo finala u kome je Novak Đoković spasao dve meč lopte i u finalu još jednom savladao Rodžera Federera rekordera Vimbldona

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track