DOMINACIJA KAKVA SE NE PAMTI Pobeđivao je sve, vodio bitke sa Agasijem i 6 godina vladao, ali nema sve trofeje kao Novak
Foto: Profimedia

istorija sporta

DOMINACIJA KAKVA SE NE PAMTI Pobeđivao je sve, vodio bitke sa Agasijem i 6 godina vladao, ali nema sve trofeje kao Novak

Tenis -

Na današnji dan pre 49 godina malo ko je znao da se u Vašingtonu, kao treći sin Samija i Džordžije Sampras, rodio dečak Petros. Njagova majka je grčki emigrant, a otac polu Grk, a polu Jevrej.

Mladi Pit Sampras je prvi reket pronašao u podrumu svoje kuće i potom je proveo sate udarajući lopticu o zid. Godine 1978., porodica Sampras se preselila u Palos Verdes u Кaliforniji. Toplija klima koja je tamo vladala dozvolila je sedmogodišnjem Pitu da više igra tenis. Кada su se Samprasovi pridružili lokalnom teniskom klubu, njegov talenat je odmah primećen.

Trener mu je postao Piter Fišer, pedagog i veliki teniski poznavalac, i njih dvojica su zajedno radila sve do 1989. Fišer je mnogo pomogao Samprasu i bio je zaslužan za to što se njegov dvoručni bekhend pretvorio u jednoručni. Time su uvećane Pitove šanse da osvoji najprestižniji turnir na travi - Vimbldon.

foto: Profimedia

Sampras je u petnaestogodišnjoj profesionalnoj teniskoj karijeri osvojio 64 titule, od čega su 14 sa Grand slem turnira. U bogatoj riznici nalazi se sedam titula sa Vimbldona, dve sa Australien opena, pet sa US opena (najmađi je šampion tog turnira, pošto je 1990. godine pehar digao star samo 19 godina i 28 dana), ali nema one sa Roland Garosa.

foto: Profimedia

Do prvog mesta ATP liste Sampras je prvi put stigao 12. aprila 1993. godine. Tokom karijere na mestu rezervisanom za najboljeg Sampras je bio 286 nedelja ukupno, i od toga je 102 proveo uzastopno, od 15. aprila 1996. do 30. marta 1998. godine.

Zbog ubojitog servisa i razornog voleja, Sampras je dobio nadimak Pištolj Pit. Svojevrstan rekord Sampras je napravio 1993. godine kada je tokom sezone odservirao ukupno 1.011 as udaraca.

Pit se zvanično oprostio od tenisa u 32. godini, na ceremoniji pred otvaranje US opena 2003. godine. Tokom karijere od nagrada na turnirima zaradio je 43 280 489 dolara sedamnaest miliona više nego što je do tog trenutka zaradio njegov najveći protivnik, Andre Agasi.

Ostaće upamćeno da su 1995. godine Sampras i Agasi učešće u Dejvis kupu uslovili učešće onog drugog. Razlog tome bio je strah da će neučešće u mečevima Dejvis kupa jednom od njih obezbediti prednost pred Rolan Garos

.

Pit Sampras, koji je jedini igrač koji je kao najbolji na svetu završavao šest godina u nizu, U karijeri je ostvario skor od 762 pobede i 222 poraza, a član je teniske Kuće slavnih od 17. jula 2007. godine.

Trenutno najbolji teniser sveta Novak Đoković često pominje Samprasov uticaj na način na koji on poima tenis, a proslavljeni Amerikanac je Srbinu bio i mentor.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track