NEVEROVATAN PEH ZA ĐOKOVIĆA: Novak ipak ne OBARA Federerov SVETSKI REKORD u martu? Jel moguće da mu se ovo DOGAĐA?!
Foto: EPA Andy Rain

GLOBALNA PANDEMIJA

NEVEROVATAN PEH ZA ĐOKOVIĆA: Novak ipak ne OBARA Federerov SVETSKI REKORD u martu? Jel moguće da mu se ovo DOGAĐA?!

Tenis -

Novak Đoković ima još dva teniska cilja pred sobom, rekord u broju osvojenih grend slemova i rekord u broju provedenih nedelja na prvom mestu rang liste.

Do prvog rekorda potrebno će mu biti još neko vreme jer ima tri grend slema manje od Rafaela Nadala i Rodžera Federera, 17 u odnosu na njihovih po 20, ali ga bukvalno devet nedelja deli od obaranja suverenog rekorda Rodžera Federera.

Federer je proveo 310 nedelja na čelu ATP liste, a Novak trenutno 296 s tim što će zbog kraja sezone automatski to biti produženo na 301 nedelju do početka ATP kupa i nove sezone u januaru.

Međutim pojavile su nove neželjene okolnosti zbog pandemije koronavirusa.

Australijan open koji je na programu u januaru je pod velikim znakom pitanja zbog aktuelne situacije i postoji mogućnost da se boravak na čelu ATP liste prosto zamrzne kao i kada je u martu izbio koronavirus.

foto: EPA/ROMAN PILIPEY

Naime, već od ranije je odlučeno da do marta naredne godine, bilo da neko igra na nekom turniru ili ne nastupi zbog koronavirusa usled inficiranja, svog straha ili nemogućnosti za putovanje, svakom teniseru ostaju bodovi iz prošle sezone, osim ako u ih u aktuelnoj ne nadmaši još boljim učinkom na turniru

Đoković, dakle, neće na startu 2021. izgubiti svojih 2.000 bodova kao šampion Australijan opena iz 2020. čak i da se turnir stvarno ne održi, ali postoji mogućnost da usled odlaganja tog grend slema ATP reši da se, po drugi put u manje od godinu dana, "zamrzne" situacija na ATP rang listi.

Ovo bi značilo da će za obaranje svetskog rekorda morati da prođe određeno vreme i nakon toliko čekanog 8. marta, kada bi, ako se bude igralo po rasporedu Nole trebalo da prestigne Rodžera.

foto: EPA Christian Bruna

Ipak, za sada je totalno neizvesno da li će se Australijan open uopšte održati, a samim time ni kakva će odluka ATP-a biti.

Podsetimo, BBC je povodom prvog grend slema u sezoni javio nedavno i sledeće:

"Teniski savez Australije se nadao da će moći da izdejstvuje dolazak i treninge stranih igrača i igračica tokom 14-dnevnog karantina, ali izvori BBC-a kažu da gotovo ne postoje šanse da vlasti to dozvole. Premijer Viktorije, Danijel Endrjuz, je istakao da Vlada i dalje radi sa Savezom oko pronalaženja rešenja u vezi sa samoizolacijom, dodajući "da će neki dogovor postići", ali "da je posebno pitanje da li teniseri moraju baš da budu u decembru u Australiji" kao i da to "ne mora još da znači da se otkazuje Australijan open"

foto: Profimedia

Novak Đoković je rešio da ovim povodom pokrene javnu kampanju kako bi se akterima belog sporta dozvolio dolazak i treniranje, time ipak odigrao prvi grend slem u sezoni

"Ja planiram da igram Australijan open. Voleo bih da odem tamo, spreman sam i da budem karantinu dve nedelje, šta god je neophodno da bih mogao da igram. Ali, iskreno se nadam da će postojati podrška, razumevanje od strane vlasti u Viktoriji, i celoj Australiji za igrače i tamošnji Teniski savez, kako bi se dozvolilo da se nastupa u drugoj sedmici izolacije. Nadam se da će to biti tako, jer bi mnogo pomoglo teniskom kalendaru, ali uopšte, celoj situaciji, a pritom mi u tenisu ne bismo bili na gubitku. Dobili bismo mogućnost da imamo možda i jedan turnir, čak i dva pre Australijan opena, što je mnogim teniserima izuzetno bitno", rekao je Nole.

Australijan open je sigurno omiljen Đokovićev turnir jer ga je do sada osvajao čak osam puta, pa bi ponovo bio glavni favorit za osvajanje istog.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track