TUNIŽANIN ODUŠEVLJEN SRBIJOM! Slavljenik Džaziri poručio: Ja sam Beograđanin zahvaljujući NOVAKU!
Foto: Dubai Duty Free Tennis Championships

dubai

TUNIŽANIN ODUŠEVLJEN SRBIJOM! Slavljenik Džaziri poručio: Ja sam Beograđanin zahvaljujući NOVAKU!

Tenis -

Prvi dan mečeva glavnog žreba ovogodišnjeg turnira ATP serije 500 pružio je - pomalo od svega.

Veterane je dostojno predstavio Kei NIšikori, koji je posle seta zaostatka demonstrirao sjajan ritern protiv jednog od najneugodnijih servera na turneji - Amerikanca Rajlija Opelke - i nagovestio da povratak u višegodišnje Top 10 boravište uz ovakvu manifestaciju njemu karakterističnog totalnog tenisa uopšte nije neostvariv.

Ako su povrede deo Japančeve prošlosti, to se nažalost ne može reći za još jednog veterana koji je nastupio pod posebnom pozivnicom u prvom kolu - Džo Vilfrida Congu - koji je u svom trećem meću koji je odigrao od finala Dejvis Kupa 2019. morao da se povuče već posle samo 6 odigranih gemova sa Malekom Džazirijem usled obnovljene povrede leđa. Time je jedan lep jubilej u karijeri jednog od omiljenih igrača arapskog dela sveta u istoriji - stota pobeda na ATP turneji - donekle dobila razočaravajuću notu - ali je i ovakva pobeda veoma dobrodošla za Tunižanina, koji takođe nije baš bio miljenik telesnog zdravlja u prethodnim godinama.

U drugim mečevima dana, senzacija iz Melburna Rus Aslan Karacev bio je bolji za po jedan brejk u oba seta protiv Gerasimova (6:4 6:4), i time se pridružio privilegovanim zemljacima / nosiocima Hačanovu i Rubljovu u drugom kolu - posle laskave titule u dublu osvojenu sa drugospomenutim Andrejem na prethodnom turniru u Dohi.

Đokovićev protivnik u prvom kolu Melburna Žeremi Šardi pobedio je u tri naporna seta Španca Ramos-Vinjolasa, a u napetoj završnici drugog seta talentovani Kazahstanac Bublik je nadvisio upornog Japanca Nišioku sa 6:4 7:6. Tačku na prvi dan stavili su nosioci posebnih pozivnica turnira - šampion iz Singapura Aleksej Popirin i sve bolji Austrijanac Denis Novak - u meču u kome je viđeno dosta propuštenih šansi za pobedu odnosno povratak u meć sa obe strane; konačni rezultat 7:6 7:5 za Australijanca.

Nažalost, Viktor Troicki nije uspeo da se kvalifikuje za glavni žreb turnira. Od njega je u njihovom trećem meču ove godine bio nadirući Finac Emir Rusovuori (6:2 6.2), dobro iskoristivši to što je imao nekoliko dana više da se adaptira na ovdašnje specifične uslove za igru - dok je naš igrač bukvalno iz protokola za PCR testiranje ušao u kvalifikacione mečeve.

Malek Džaziri
foto: Dubai Duty Free Tennis Championships

Za čitaoce iz Srbije posebno interesanan je bio osvrt slavljenika Džazirija na više meseci provedenih u pripremnom kampu akademije Novaka Đokovića u Beogradu.

"Kako si?" pozdravio je na srpskom simpatični Malek dopisnika Kurira, i istakao u nastavku razgovora:

"Ja u Srbiji treniram od sredine decembra meseca posle Novakovog poziva da im se pridružim u Akademiji tokom međusezone. Izuzetno sam zahvalan na prilici da treniram na tako visokom nivoom sa Novakom i ostalim sjajnim igračima, i drago mi je da mogu da kažem da sam sada stanovnik Beograda!"

"Svi prisutni su bili izuzetno motivisani za kvalitetan rad, veoma gostiprimljivi i pozitivno naklonjeni meni i treneru Dejanu Petroviću, sa kojim sam nastavio saradnju dolaskom u Srbiju. Moja igra je sada na mnogo višem nivou; značajno sam popravio servis, forhend, bolje koristim slajs udarce - što mi omogućava da igram mnogo agresivnije nego pre. Ono što Novak čini za sve srpske igrače - u koje sada i sebe na neki način ubrajam - je zaista pravi primer kolegijalnosti, i koristim ovu priliku da mu ćestitam na ostvarenju rekorda od 311 provedenih nedelja na vrhu ATP liste. Ponosan sam što sam deo takve priče, i nadam se da će se ona nastaviti," ističe "zemljak" Džaziri.

Vuk Brajović / Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track