ČAK 4 SRBINA DANAS NA TERENU U MONTE KARLU: Zanimljivi mečevi za naše asove u danu prvenaca na ATP turneji
Foto: EPA

TENIS

ČAK 4 SRBINA DANAS NA TERENU U MONTE KARLU: Zanimljivi mečevi za naše asove u danu prvenaca na ATP turneji

Tenis -

Čak 20 mečeva u singlu i 7 u dublu bi trebalo da se održi tokom današnjeg programa ATP Mastersa u Monte Karlu posle „kišnog ponedeljka“ i čak 5 prekinutih susreta.

Osam od devet prijavljenih Italijana će danas nastupiti na turniru na kome je branilac njihov sunarodnik Fabio Fonjini – a koji će se po prvi put na ATP turneji susreti sa debitantom na terenima Monte Karlo Kantri Klaba – Miomirom Kecmanovićem, jednim od 4 tenisera iz Srbije planiranim da svoje umeće prikažu u Kneževini danas.

Srpski 21-godišnji as i 47. igrač sveta je pre Monte Karla zabeležio najbolji rezultat ove godine na šljaci, izgubivši u polufinalu Buenos Airesa od pobednika turnira Dijega Švarcmana – i nastojaće da u njihovom prvom meču „osveti“ svog prijatelja Dušana Lajovića za poraz protiv popularnog „Fonje“ u finalu ovde pre 2 godine - kada je poslednji put i odigran ovaj turnir.

Dušan Lajović
Dušan Lajovićfoto: Profimedia

Lajović neće imati lak posao u nastavku juče prekinutog prvog meča u karijeri protiv Britanca Evansa, u kome – i pored vođstva i šanse za postizanjem 2 brejka u prvih 6 gemova – zaostaje za jedan set. Trenutno trideset prvi Srbin protiv sebe ima protivnika koji – kao i on – ima dosta nestabilnu sezonu (osvojio prvi ATP trofej na jednom od pratećih turnira u Melburnu i igrao finale dubla u Majamiju, ali izgubio 5 od 6 mečeva koje je igrao od Australije), ali je trenutno najbolji ostvljanin i 33. igrač sveta juče pokazao da ume da ostane fokusiran u najtežim uslovima i preokrene tok seta u kome je bio već viđen kao gubitnik. Tome možda može doprineti i činjenica da je ovo prvi Dušanov meč na šljaci ove godine, dok je prethodnih imao prilike da oseti ovu podlogu na redovnim turnirima južnoameričke mini-turneje. Ipak, nadamo se da će finalista bez izgubljenog seta iz 2019. pronaći željeni ritam, smanjiti broj grešaka i raspolagati pouzdanijim servisom kako bi preokrenuo rezultat u svoju korist i plasirao se u 2. kolo turnira.

Retko kada se pamti da će toliko puno mečeva u prvom kolu jednog Mastersa predstaviti suparnike koji po prvi put igraju jedan protiv drugog u zvaničnom žrebu jednog ATP turnira – što svedoči o dinamičnim promenama u vrhu svetskog tenisa. Cicpas i Karacev su svakako jedan od najinteresantnijih mečeva iz te selekcije, a za njima i Davidovič-Fokina i Beretini, Ramos-Vinjolas i Siner, Travalja i Karenjo-Busta, Pelja i Pui, Hačanov – Đere, Hurkač i Fabijano, Čekinato – Kepfer, Karuso – Katarina, Rune – Rud, Popirin – Anduhar i Krajinović – Bazilašvili. Nekadašnji 3. junior sveta i finalista prošlonedeljnog turnira na Sardiniji, naš Laslo Đere bi mogao da iskoristi činjenicu da je ovo prvi meč protivnika na šljaci ove sezone – posle još jednog nestabilnog početka godine za korpulentnog Rusa. Četrdeset deveti igrač sveta ima i igru i „glavu“ da ostvari željeno u današnjem meču protiv nekada 8. igrača sveta i prvog Rusa koji je osvojio Masters posle Davidenka, i očekivanja su da bi meč mogao biti rešen već početkom drugog seta – nadajmo se u korist ponovnog člana društva najboljih 50 tenisera sveta.

Laslo Đere
Laslo Đerefoto: EPA/KELLY BARNES

Filip Krajinović se do sada 3 puta susretao sa Gruzijcem Bazilašvilijem van glavnog žreba ATP turnira, davnih sezona 2014-2015 na čelendžerima u Astani, Kortini i kvalifikacijama za Dohu – u periodu kada je sjajni Somborac „tražio“ svoju igru i mesto na turneji. Filip je odlučio da preskoči sve turnire do Monte Karla posle traumatičnog iskustva sa nametnutim karantinom u Dohi i ispadanjem sa turnira u Dubaiju u drugom kolu, marljivo trenirao na šljaci u Beogradu – i nema razloga da ne verujemo da može da se plasira u narednu rundu takmičenja, ako ga bude služio servis i bude uspevao da mirne glave konvertuje prilike za osvajanje važnih poena tokom meča. Gruzijca krasi arsenal silovitih servisa i forhenda, ali i sklonost ka rasipanju prilika i poena – tako da će ovo biti još jedan meč u kome bi mentalni faktor mogao da bude presudan, uz mogućnost Krajinovića da obuzda servis i ofanzivne nalete svog protivnika.

Filip Krajinović
Filip Krajinovićfoto: Profimedia

U svakom slučaju, naši asovi pred sobom imaju zanimljive prvence protiv igrača čiji trenutni status „na papiru“ i na terenu ne bi trebao da ih onespokoji – već motiviše za ostvarenje važnih pobeda u njihovom daljem pohodu na značajne poene iz ovog uvek izazovnog dela sezone. Ako se kiša i danas ne bude okomila na Monte Karlo – treba očekivati izuzetno zanimljiv tenis i rezultate koji će nastavak prvog Mastersa na šljaci učiniti još interesantnijim.

(Vuk Brajović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track