SINER - VAŽAN TEST ZA NOVAKA! Zanimljivi mečevi 4. dana u Monte Karlu: Krajinović favorit protiv Londera, Nadal protiv Delbonisa
Foto: Profimedia

MASTERS U MONTE KARLU

SINER - VAŽAN TEST ZA NOVAKA! Zanimljivi mečevi 4. dana u Monte Karlu: Krajinović favorit protiv Londera, Nadal protiv Delbonisa

Tenis -

Četvrti dan aktuelnog ATP Masters turnira u Monte Karlu će biti obeležen prvim mečem prvog nosioca Novaka Đokovića protiv jednog od najozbiljnijih budućih kandidata za spomenute prestižne pozicije – devetnaestogodišnjeg Italijana Janika Sinera – kao i petim međusobnim okršajem trećeg nosioca Rafaela Nadala sa Argentincem Delbonisom u prvom takmičarskom danu za glavne favorite za osvajanje ovog turnira posle nastupa na Australijen Openu.

U slučaju pobede, Siner bi se upisao u tenisku istoriju kao najmlađi igrač koji je pobedio najboljeg igrača ATP rang liste još od Kirijosove pobede nad Nadalom na Vimbldonu 2014, odnosno Marejeve pobede nad Federerom u Sinsinatiju 2006. godine. Novakova pobeda bi označila šesti put u njegovoj karijeri da je sezonu počeo sa skorom od 10 pobeda bez poraza. Sa druge strane, desetostruki osvajač trofeja u kneževini Nadal potpisuje impresivan skor od 445 pobede na šljaci uz samo 40 poraza – uz opasku da je do sada najčešće gubio upravo od Argentinaca (6 puta), Srba (Đoković 7 puta) i Španaca (podjednako kao od Đokovića) – poznatih specijalista za igru na najsporijoj podlozi.

Novak Đoković
foto: Profimedia

Još jedan „Italijanski“ dan će – pored Sinera – predstaviti i zanimljive mečeve još četvorice „azura“: osvajač Kaljarija Sonego će nastupiti protiv Saše Zvereva, dok će se Karuzo sastati sa ove godine furioznim Andrejem Rubljovim. Posle ubedljive pobede nad finalistom Kaljarija Đereom – Fonjinija danas očekuje verovatno lakši izazov protiv Australijanca Džordana Tompsona, protiv kojeg ima jednu pobedu u isto toliko odigranih mečeva do sada. Meč Dijega Švarcmana i Kaspera Ruda (Švarcman vodi sa 4-0 u pobedama) uopšte ne mora da bude tako izvestan kao što dosadašnja statistika iz njihovih mečeva sugeriše, pogotovo ako Rud bude našao načina da – uz veoma uspešan servis – skrati poene i natera borbenog „gaučosa“ na česte greške, a u tom smislu se mogu posmatrati i mečevi Hačanov – Karenjo-Busta, Dimitrov – Šardi i Gofan – Čekinato. Ako bismo kao favorite u odabranim ostalim mečevima dana izdvojili Bautistu Aguta protiv Tomija Pola (osim ako Amerikanac ne odigra fascinantan servis – meč) i (umereno) Garina protiv Milmana, u tu selekciju bi trebao da uđe i preostali Srpski igrač u singlu – Filip Krajinović, koji će po prvi put u glavnom žrebu jednog ATP turnira igrati protiv „srećnog gubitnika“ Argentinca Londera (2-0 za Filipa na prethodnim mečevima). Filip je u stanju da dobro adaptira svoj agresivni stil igre na šljaku, i nadanja su da će biti fokusiran na ostvarenje sasvim zadovoljavajućeg cilja u vidu plasmana u 3. kolo prvog Mastersa na kome učestvuje ove sezone.

Filip Krajinović
foto: Profimedia

Meč protiv Sinera će za Đokovića biti idealan test njegove trenutne pripremljenosti za najveće izazove na šljaci, s obzirom na odličnu formu mladog izazivača sa Apenina. Testirani će biti Novakovo fizičko stanje, sposobnost da iznese duge razmene, mogućnost da „gradi“ situaciju za vinere posle dobrog servisa i – naravno – realizacija dubokih i neugodnih riterna – što kod Novaka često znači i polovina puta do osvajanja poena. Ono što je sigurno je da je Sinerov tim pomno analizirao mečeve najboljeg na svetu sa Medvedevim, Cicipasom, Zverevim, Hačanovom i ostalim „mladim lavovima“ koji su dobijali ili mučili Novaka tokom prethodnih sezona – i svoju šansu tražiti u strpljenju, dobrom servisu i spremnosti da se posle Novakovog riterna nastavi poen – i besprekornoj realizaciji stvorenih šansi za brejk. U svakom slučaju, ovo bi mogao da bude jedan od najkvalitetnijih mečeva rane faze Mastersa u Monte Karlu – koji bi našem asu značajno doprineo u uspostavljanju željenog turnirskog ritma pred očekivane nastupe protiv tradicionalno najneugodnijih protivnika na ovoj podlozi u daljem toku turnira i sezone.

(Vuk Brajović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track