I NOVAK JE NAVIJAO ZA NJIH: Iz Subotice otišli sa diplomom fakulteta, majmuni im krali loptice, a pehare osvajaju za Hrvatsku!
Foto: Starsport©

porede ih sa braćom brajan

I NOVAK JE NAVIJAO ZA NJIH: Iz Subotice otišli sa diplomom fakulteta, majmuni im krali loptice, a pehare osvajaju za Hrvatsku!

Tenis -

Hrvatski teniski par Ivan i Matej Sabanov, postigao je uspeh karijere pobedivši na ATP turniru u Beogradu. Dosad su osvojili samo jedan ATP čelendžer, u Italiji, a na ATP turnirima nikad do sada nisu uspeli proći prvo kolo. Za pehar su dobili 34.510 evra i 250 bodova.

– Nismo imali velika očekivanja, pogotovo kada smo videli žreb i da odmah u prvom kolu igramo protiv trećih nosilaca. Kada smo njih pobedili, nekako nam je sve krenulo i tako do finala – kaže Ivan Šabanov.

Na turnir su došli s pozivnicom Novaka Đokovića.

– S Novakom u poslednje vreme dobro sarađujemo, treniramo u njegovoj akademiji i bilo mu je drago kada smo osvojili turnir. Navijao je za nas tokom meča i to je bilo baš lepo od njega – istakao je Ivan.

Ivan Sabanov, Matej Sabanov
foto: Starsport©

Tenis je oduvek bio jedini sport kojim su se bavili.

- Ima nas četvorica braće. Aleksandar je najstariji, a tu je još i Nikola. Njih dvojica više ne igraju tenis. Kako imamo veliku kuću u Subotici, gde smo rođeni, napravili smo teren u dvorištu. Tako je sve počelo. Jasno, sve smo sami finansirali i kad nije bilo novca za spavanje u hotelu, spavali smo u automobilu. Srećom, imali smo karavan pa je bilo prostora – ističe smešeći se Ivan.

Danas više nema spavanja u automobilu.

– Srećom, ali moram priznati da je bilo dana kada nam je baš bilo teško. Novca niotkud, a u autu nam je bilo jako hladno. Ali, nismo se predavali. Evo, ovaj prvi ATP pehar nagrada je za sav trudi koji smo dosad uložili – priča Ivan.

Ivan Sabanov, Matej Sabanov
foto: Starsport©

Osnovnu školu završili su u Subotici i onda su se, s 15 godina, preselili u Osijek gde su upisali srednju školu.

– Majka je već radila u Osijeku i bila nam je plakšavajuća okolnost što smo nastavu mogli pohađati vanredno pa smo svakodnevno prepodne trenirali, a popodne išli u školu. U Osijeku smo imali uslove, a u Subotici zimi nije bilo zatvorenih terena – prisetila su se hrvatska braća Brajan početaka.

Uz igranje tenisa, uspeli su u Subotici završiti i Ekonomski fakultet.

Ivan Sabanov, Matej Sabanov
foto: Starsport©

– Ova novčana nagrada za osvojeni turnir dobro će nam doći. Prijašnjih godina svakako smo se snalazili, igrali smo u ligama u Nemačkoj i Francuskoj, putovali na neke plaćene egzibicije. Bili smo u Kini, Nigeriji, Indiji... – priča Ivan.

Na egzibiciji u Kini koju je organizator neki tamošnji 70-godišnji multimilijarder igrali su zajedno s braćom Brajan, braćom Paes, a trebalo je da dođe i Rodžer Federer.

– Taj bogataš ima lanac hotela, pa smo imali plaćen i smeštaj i putovanje – kažu braća.

Igrajući na manjim turnirima, svašta im se znalo događati, pa su se tako prisetili nastupa u Brazilu.

– Na čelendžeru Brazilu igrali smo na terenima nekoga kluba koji je bio blizu prašume pa su nam na teren dotrčavale svakakve životinje, među njima i majmuni, koji bi nam jednostavno zgrabili lopticu i pobegli.

Kurir sport / Večernji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track