OVO JE STVARNO PREVIŠE Evo šta gubi Novak ako se ne vakciniše! MILIONI, TITULE, SLAVA, REKORDI... Šta činiti?
Foto: Shutterstock, Profimedia

OGROMAN ULOG

OVO JE STVARNO PREVIŠE Evo šta gubi Novak ako se ne vakciniše! MILIONI, TITULE, SLAVA, REKORDI... Šta činiti?

Tenis -

Grend slem titule vas neće zaštititi. Jedino što će vas zaštititi je da imate dokaze o prvoj i drugoj dozi vakcine, poručio je teniserima Danijel Endruz, premijer države Viktorija u Australiji, gde će biti održan predstojeći teniski turnir Australijan open.

Dakle, poruka ne može biti jasnija, a ona se odnosi i na svetskog broja jedan Novaka Đokovića, za koga se još uvek pouzdano ne zna da li je vakcinisan. Novaka su zbog nekih ranijih stavova povodom vakcinacije optuživali da je antivakser, mada se on zalaže za slobodu izbora.

Novak Đoković
foto: Profimedia

U svakom slučaju, Nole bi, poput mnogih svetskih sportskih zvezda, mogao da pretrpi ozbiljne posledice. Na talonu je ogroman ulog, a to je da već u januaru postane čovek s najviše grend slem titula u istoriji tenisa.

Pored toga, izgubio bi i veliki novac i dozvolio rivalima da mu se približe. Pobednik Australijan opena dobija 2,7 miliona dolara... To je samo na ime nagrade, Novak ima premije i od sponzora na ime učešća i rezultata na turnirima, pa je konačna suma gubitka mnogo veća.

Novak Đoković, Stefanos Cicipas, Rolan Garos, Aurelija Turt
foto: Profimedia

Ali nije on jedini, mnogo velikana u raznim sportovima se nalazi u velikom problemu, naravno, reč je o onima koji odbijaju da se vakcinišu. Britanski teniser Endi Mari je nedavno rekao da postoji veći broj tenisera koji oklevaju da prime vakcinu.

Endrju Vigins
foto: AP

Najdrastičniji primeri stižu iz NBA lige, u centru pažnje su Endru Vigins, krilo Golden Stejna, i Kajri Irving, plej Bruklina. Vigins se vadio na religiju i bio veliki protivnik vakcinacije, ali država Kalifornija je izričita da sportisti moraju da se vakcinišu, pa se Endru suočio s opasnošću da ne nastupa na 41 domaćoj utakmici. Verovatno je taj broj i veći, u zavisnosti od države do države. A to bi mu odnelo gomilu novca - 15 miliona dolara. A kada je lova u pitanju, stavovi se menjaju, pa je Vigins na kraju vakcinisan!

Kajri Irving
foto: AP

Irving još odoleva, iako ga mnogi mole da to uradi, a među njima je i čuveni Karim Abdul Džabar. Kajri gubi 425.000 dolara za svaki neodigrani meč ukoliko nema opravdanje. Slično je i sa NFL igračima i ostalim sportistima u SAD.

U evropskim klubovima vakcinisana samo trećina

Evropa nema tako drastične mere kao Australija ili SAD. Zasad su dovoljni testovi, ali pitanje je kada će neka od zemalja da pooštri proceduru. Prema istraživanju iz Engleske, samo sedam klubova u Premijer ligi ima 50 i više procenata vakcinisanih fudbalera, a uglavnom ih je oko jedne trećine. Situacija je slična i u ostalim ligama.

P. G. / Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track