MAGNET ZA NOVAC! ODBIO 10.000.000 DOLARA I ZARADIO 600.000.000! Čudesan potez Federera: Ne igra, a zgrće nenormalanu lovu!
Foto: Shutterstock, Profimedia

marketinški mag

MAGNET ZA NOVAC! ODBIO 10.000.000 DOLARA I ZARADIO 600.000.000! Čudesan potez Federera: Ne igra, a zgrće nenormalanu lovu!

Tenis -

Rodžer Federer je najplaćeniji teniser u 2021. godini!

Iako je ove sezone odigrao samo 13 mečeva, iskusni Švajcarac je uspeo da zaradi ubedljivo najviše novca.

Verovali ili ne, Rodžer je od juna 2020. godine do juna 2021. godine zaradio neverovatnih 90,6 miliona dolara! U tom periodu učestvovao je na samo pet turnira (13 mečeva), što znači da je gotovo sav prihod stigao od sponzora.

Ovaj marketinški mag je jedini teniser u istoriji koji je uspeo tokom karijere da zaradi više od milijardu dolara. Zahvaljujući neverovatnim sponzorskim ugovorima Federer je poslednjih 16 godina najplaćeniji teniser na planeti.

Federer je pravio maestralne marketinške poteze u karijeri, a najbolji je bio kada je od svog dugogodišnjeg sponzora "Najki" odbio ugovor vredan 10 miliona dolara.

Švajcarac je 2018. godine odbio ponudu od Najka da nastave saradnju koja je trajala 20 godina. Odlučio je da raskine ugovor, što je bio genijalan potez.

Rodžer Federer
foto: Profimedia

Najk je data imao popunjenu listu tenisera. Njihova zaštitna lica bili su Rafael Nadal, Serena Vilijams, Nik Kirjos, Marija Šarapova... Ova kompanija ne troši više od 10 procenata ukupnog prihoda na sponzorske ugovore sportista i drže se tog pravila, pa nisu želeli da naprave izuzetak sa Federerom. Švajcarac je zarađivao do tada 10 miliona dolara godišnje Pustili su ga da ode i pronađe novog sponzora.

Rodžer je nakon toga potpisao 10-godišnji ugovor sa japanskom kompanijom "Uniklo" vredan neverovatnih 300 miliona dolara. Ono što je posebno bitno, ugovor nije imao klauzulu o penziji, što zanči da će i u 46. godini dobiti svojih 30 miliona. Takođe, odnosio se samo na odeću.

Federer je nastavio da nosi patike "Najkija", a onda je napravio još jedan sjajan potez. Otkrio je švajcarski brend "On Running" i sa njima potpisao još bolji ugovor. Kasnije je odlučio da kupi deonice ovog brenda i postao je njihov glavni ambasador. Deonce ove kompanije su skočile u nebesa i sada se njegov udeo u kompaniji procenjuje na 300 miliona dolara.

Odbio 10.000.000 i zaradio 600.000.000, majstorski nema šta!

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track