PAKAO ZA ĐOKOVIĆA POČEO JOŠ U NOVEMBRU: Ovo je TRAGIKOMIČNO! Pogledajte kako su zvaničnici MESECIMA odlučivali o Novakovoj sudbini
Foto: Profimedia

neverovatno

PAKAO ZA ĐOKOVIĆA POČEO JOŠ U NOVEMBRU: Ovo je TRAGIKOMIČNO! Pogledajte kako su zvaničnici MESECIMA odlučivali o Novakovoj sudbini

Tenis -

Deluje da je Novak Đoković od ponedeljka ponovo slobodan čovek.

Sud je odlučio da ukine odluku Australije da ne prihvati njegovu vizu i smesti ga u hotel u kojem Vlada drži migrante koji traže azil.

Pakao Đokovića počeo je čim je sleteo u Melburn, međutim, čitav haos je počeo mnogo ranije.

Australijski sajt "The Age", doneo nam je hronologiju događaja koji nam govore da ni u Australiji nisu bili sigurni šta sve traže od tenisera koji su se prijavili za medicinsko izuzeće.

Sve je počelo 10. novembra, a od tog trenutka, pa u narednih dva meseca mnogo stvari se promenilo i preokrenulo. Đoković je prvu vizu za ulazak u zemlju dobio 18. novembra, ali ni tada Novak i njegov tim nisu znali da li da planiraju put u Melburn početkom 2022. godine.

Pogledajte kako su se odvijale stvari u Australiji i kako su federalna vlast i viktorijanska vlast praktično (i simbolično) prebacivale lopticu sa jedne na drugu stranu.

10. NOVEMBAR:

- Kreg Tajli, direktor Australijan opena se obratio Australijskoj tehničkoj savetodavnoj grupi za imunizaciju (ATAGI) porukom da je tretman igrača koji možda nisu vakcinisani "u srcu održivosti Australijan opena".

- Savetnik australijskog glavnog medicinskog službenika, Pol Keli poručio je Teniskoj federaciji Australije da će "medicinska izuzeća od vakcinacije biti diskreciona odluka države ili teritorije".

Kreg Tajli i Novak Đoković
Kreg Tajli i Novak Đokovićfoto: EPA/ DAVE HUNT

17. NOVEMBAR:

- Zvaničnik Federalnog zdravstvenog odeljenja je odgovorio Teniskoj federaciji Australije: Federalno odeljenje za zdravstvo i unutrašnje poslove nisu u mogućnosti da obezbede ili pregledaju sertifikate za izuzeće od vakcine pre dolaska tenisera koji su zatražili izuzeće. Sertifikate možemo da gledamo na "ček in-u" na aerodromu.

18. NOVEMBAR:

- Prva sekretarica Odeljenja za zdravlje, Lisa Šofild poručila je Kregu Tajliju: Onima koji su prethodno preležali kovid 19, a nisu primili vakcinu neće biti omogućen ulazak u državu bez obaveznog karantina.

- Federalna Vlada je potvrdila Novaku Đokoviću da je dobio vizu za ulazak u Australiju na osnovu "privremenih aktivnosti". Ipak, najbolji teniser sveta tada nije znao da li može da dođe u Australiju.

Do poslednjeg trenutka Đoković nije znao da li može da putuje u Australiju
Do poslednjeg trenutka Đoković nije znao da li može da putuje u Australijufoto: Shutterstock, AP/Michael Probst

22. NOVEMBAR:

- Glavni medicinski zvaničnih Teniske federacije Australije obratio se glavnom zdravstvenom službeniku države Viktorija, Bretu Satonu. Pitao ga je o izuzećima za ulazak u Viktoriju iz inostranstva i da li je prethodna infekcija kovidom dovoljna za izuzeće.

29. NOVEMBAR:

- Ministar zdravlja, Greg Hant, poručio je Teniskoj federaciji Australije sledeće: Australijske granične snage saveruju da ljudi moraju da budu potpuno vakcinisani kako bi ušli u Australiju bez karantina.

2. DECEMBAR:

- Bret Saton, glavni zdravstveni službenik države Viktorija odgovoirio je Teniskoj federaciji Australije na upit poslat 22. novembra: Oni koji su u proteklih šest meseci preležali kovid i oni koji mogu da iznesu prikladne dokaze svoje medicinske istorije biće izuzeti od obaveznog karantina po prekookeanskom dolasku u Viktoriju.

Bret Saton
Bret Satonfoto: EPA

7. DECEMBAR:

- Teniska federacija Australije poslala je dopis igračima u kojem obaveštavaju sve da mogu da budu izuzeti od vakcinacije i obaveznog karantina u slučaju da mogu da pokažu pozitivan kovid test ne stariji od šest meseci.

10. DECEMBAR:

- Krajnji datum da se igrači prijave Teniskoj federaciji Australije za izuzeće od vakcine.

14. DECEMBAR:

- Novak Đoković je prisustvovao utakmici Evrolige između Barselone i Crvene zvezde.

15. DECEMBAR:

- Barselona je saopštila da je njen igrač, Najdžel Hejz-Dejvis, pozitivan na korona virus.

Sporna fotografija - Đoković i zaraženi Hejz
Sporna fotografija - Đoković i zaraženi Hejzfoto: Starsport

16. DECEMBAR:

- Đoković je uradio test na korona virus i dobio pozitivan rezultat.

30. DECEMBAR:

- Glavni medicinski zvaničnik Teniske federacije Australije potvrdio je da je Novaku Đokoviću omogućeno medicinsko izuzeće od obavezne vakcinacije.

1. JANUAR:

- Đoković je Teniskoj federaciji Australije poslao deklaraciju o putovanju u Australiju rekavši da njegovi odgovori pokazuju da je ispunio uslove za dolazak u Australiju bez karantina.

4. JANUAR:

- Đoković je na društvenim mrežama obavestio javnost da je dobio medicinsko izuzeće od vakcine i da putuje u Australiju.

Đoković pred polazak za Melburn
Đoković pred polazak za Melburnfoto: Pritnscreen/Instagram

5. JANUAR:

- Premijer, Skot Morison, poručio je da je Đokovićevo izuzeće pitanje za Vladu Viktorije.

- Federalni zvaničnici su kontaktirali viktorijansku vlast. Spor je nastao oko onoga što je teniserima traženo. Od Vlade Viktorije je traženo da Đokoviću traži dodatne dokaze o njegovim medicinskim tvrdnjama.

6. JANUAR:

- Granične snage na aerodromu u Melburnu odbile su Đokovićevu prijavu za ulazak u Australiju i poslale ga na imigraciono zadržavanje u hotel Park.

Đoković u razgovoru sa policijom na aerodromu u Melburnu
Đoković u razgovoru sa policijom na aerodromu u Melburnufoto: AP/Stringer

10. JANUAR:

- Federalni sud je preokrenuo odluku Vlade da odbije Đokovićevu vizu. Sudija Antoni Keli je odredio trenutno puštanje iz imigracionog zadržavanja.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track