ĐOKOVIĆU JE BIO INSPIRACIJA, NOVAK GA JE NAZVAO HERKULESOM: Veliki šampion je sada u suzama objavio kraj karijere
Foto: Profimedia

ĐOKOVIĆU JE BIO INSPIRACIJA, NOVAK GA JE NAZVAO HERKULESOM: Veliki šampion je sada u suzama objavio kraj karijere

Tenis -

Dilan Alkot, čuveni australijski teniser u invalidskim kolicima, završio je karijeru porazom u finalu Australijan opena od Holanđanina Sema Šredera.

Alkot se oprostio u suzama od publike i tako stavio tačku na bogatu karijeru. Osvojio je 15 grend slem titula na 20 turnira na koliko je učestvovao. Osvojio je i zlato na Paraolimpijskim igrama.

Na kraju, nije mogao da sakrije suze, silno je želeo da se oprosti titulom pred svojom publikom.

"Hvala vam mnogo, volim vas. Promenili ste mi život, uradili ste mnogo za nas ljude s ovakvim problemima. Nadam se da ću i ja uspeti nekome da promenim život. Učinili ste da se čuje za nas, svi znaju za nas u svlačionici, pa i oni najbolji“, rekao je Alkot.

Alkot je bio velika inspiracaija za Novaka Đokovića. Pre nekoliko godina su trenirali zajedno u Melburnu i posle toga poručio da su ljudi poput Dilana velika inspiracija.

Novak Đoković
foto: EPA

"Oni su za mene inspiracija. Fascinantno je kako odrade udarac, a da u isto vreme jedna ruka bude na točku od kolica. U tome uspevaju kao pravi Herkules. Probao sam nekoliko puta da igram tenis u kolicima i bilo je previše teško", istakao je Đoković.

Rođen je 4. decembra 1990. godine, a odmah mu je otkriven tumor na kičmenoj moždini.

U kolicima je najpre trenirao tenis, ali se oprobao i u košarci gde je takođe bio vrhunski šampion.

Na Paraolimpijskim igrama u Pekingu u košarci je osvojio zlato, da bi na narednim 2012. godine u Londonu došao do srebra. U međuvremenu je bio i svetski šampion, ali je ipak odlučio da se vrati tenisu. I doneo je ispravnu odluku!

Već 2015. godine bio je prvi na svetu, da bi na Paraolimpijskim igrama 2016. godine u Rio de Žaneiru osvojio najsjajnije odličje i u singlu i u dublu.

Prvi Grend slem osvojio je 2018. godine na Australijan openu, a godinu dana nakon toga već je objedinio sve trofeje sa četiri najveća teniska turnira.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track