KOBAN DAN ZA NOSITELJKE U DUBAIJU: Žaber jedina preživela čistilište 2. kola, Halep i Kvitova i dalje u konkurenciji
Foto: AP

DUBAI 2022

KOBAN DAN ZA NOSITELJKE U DUBAIJU: Žaber jedina preživela čistilište 2. kola, Halep i Kvitova i dalje u konkurenciji

Tenis -

Žaber jedina nositeljka koja je preživela “čistilište” drugog kola, u konkurenciji i dalje bivše šampionke Halep I Kvitova; nova iznenađenja – sasvim izvesna

U danu koji se ispostavio kao koban za sve osim jedne nositeljke – potvrdilo je ono što se već godinama zna: teško se stiže do trećeg kola WTA turnira u Dubaiju a da igračice nisu u svojoj najboljoj formi. Specifični atmosferski uslovi za trening i igru – kao i izuzetno brza podloga – evidentno doprinose održanju tradicije brojnih iznenađenja u ovoj fazi takmičenja, Igračice koje su svežije i više motivisane za postizanje dobrih rezultata u Dubaiju - koji su u prošlosti neretko označavali karijernu prekretnicu – su poslednjih godina sve češće prisutne u samoj završnici.

Ipak, u rubrici za pohvale prvo treba istaći nekadašnje šampionke – Petru Kvitovu (eliminisala 2. nositeljku Sabalenku 6-4 6-4) i Simonu Halep (ubedljiva protiv kvalifikantkinje Ruse 6-3 6-2), kao i spomenutu jedinu preostalu nositeljku Ons Žaber, koja je prepustila samo 4 gemova Amerikanki Peguli. Od bivših šampionki i finalistkinja – gorko su razočarale do danas aktuelna Muguruza (povređena pa poražena u meču protiv Kudermetove 3-6 6-4 6-4), Ukrajinka Svitolina (nemoćna protiv Švajcarkinje Tajhman 7-6 6-2) i Krejčikova (bez preokreta protiv Jastremske 6-3 7-6). Nima se u tom smislu pridružila i šesta nositeljka Poljakinja Švjontek, koju je inspirisana Letonka Ostapenko nadjačala u neizvesnoj završnici trećeg seta 4-6 6-1 7-6, dok je kvalifikantinja Varvara Gračeva „ispucala“ svoje adute u prethodnom meču protiv Tomljanovićeve – te lako „položila oružje“ pred svežom Marketom Vondrušovom sa 6-2 6-0 (kojoj je finalistkinja Australijen Opena Kolins prethodni meč predala u drugom setu).

„Svaki naredni meć koji pobedim je čist bonus za mene u situaciji u kojoj se vraćam u takmičarski ritam posle povrede. Ne želim da stavljam dodatni pritisak na sebe – i onda budem razočarana neuspehom. Za sada ovaj model funkcioniše dobro po mene, i nadam se da ću moči da nastavim na ovaj način“, iskrena je najbolja arapska teniserka svih vremena Ons Žaber pred naredni meč protiv Simone Halep u trećem kolu.

Simona Halep
Simona Halepfoto: AP

„Ovo je bio dramatičan dan na Dubai Djuti Fri Teniskom šampionatu – u kome su brojna iznenađenja još jednom potvrdila kvalitet ženskog tenisa bez obzira na rang i status favoritkinja. Očekujemo nova uzbuđenja i narednih dana, i još mnogo interesovanja za mečeve u ovakvoj atmosferi neizvesnosti!“ naglašava Salah Tahlak, direktor turnira.

Hit trećeg kola WTA turnira u Dubaiju će svakako biti meč dvostruke šampionke Simone Halep i Ons Žaber, dok bi meč između do sada veoma ubedljive Kvitove i osokoljene Ostapenko možda mogao da bude i najneizvesniji u dnevnom programu. Izazivačice velikim šampionkama će se nametnuti kroz mečeve donjeg dela žreba, u kojem dve nadahnute kvalifikantkinje Jastremska i Vondrušova u direktnom sudaru odlučuju o svom najboljem plasmanu u Dubaiju do sada – dok srećna gubitnica Tajhman ima dobru priliku da nastavi svoj pobednički pohod u meču protiv umorne Kudermetove i protiv jedne od kvalifikantkinja izbori priliku za borbu za „Srebrni čajnik“ u subotnjem finalu.

Ons Žaber
Ons Žaberfoto: AP

Ako nas ženski tenis zanima zbog nikad veće izjednačenosti među prvih 30 igračica sveta i pratećim iznenađenjima kao posledicom tog stanja – možemo se smatrati do sada itekako dobro počašćenim od strane ovogodišnjeg izdanja WTA turnira u Dubaiju.

(Vuk Brajović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track