NEPRIJATNOST ZA MEDIJE IZ SRBIJE NA ROLAN GAROSU: Organizatori morali da se izvinjavaju
Foto: Printskrin

Rolan Garos

NEPRIJATNOST ZA MEDIJE IZ SRBIJE NA ROLAN GAROSU: Organizatori morali da se izvinjavaju

Tenis -

SPECIJALNI IZVEŠTAČ KURIRA VUK BRAJOVIĆ

Poslednja refleksija na meč Krajinović – Ože-Alijasim posvećena je – srpskom medijskom kontigentu u Parizu i izrazitim neprijatnostima kojima je više njegovih članova bilo izloženo od strane obezbeđenja turnira - bez ijednog utemeljenog razloga.

Naime, tokom prvog seta, dvojica momaka koja su pratila meč su sa puno (a možda i previše) buke izbačeni sa inače krcatih tribina – kada je Feliks uperio reket prema njima i označio organizatoru kao da su ga na neki način isprovocirali. Pošto je posredi bio veoma konfuzan događaj, sa čijeg lica mesta su se inkriminisani navijači udaljili skoro bez reči ili otpora, bilo je nejasno šta se zapravo desilo, pa se od brojne publike sa našeg govornog područja moglo čuti da su “nekome oteli zastavu Kanade”.

Kako se ovako nešto veoma retko dešava – pogotovo na mečevima “niskog rizika” – nekolicina kolega iz Srbije koja je bila primorana da prati meč stojeći i u blizini mesta gde se incident odigrao (jer su njihova mesta bila zauzeta od strane publike) je obratila malo više pažnje ka tretmanu tada potpuno mirnih navijača od strane brzo naraslog kontigenta potpuno opremljenih pripadnika obezbeđenja – napravivši na svojim mobilnim telefonima ukupno tri fotografije momenta u kome bivaju odvođeni, i to isključivo u privatne svrhe. Vrativši se gledanju meča, bili su grubo prekinuti agresivnim nasrtajem osobe koja se predstavila kao šef obezbeđenja – koji je preteći poslikao za neku arhivu medijske akreditacije petoro srpskih novinara, optužujući ih da su “nezakonito snimali događaj” i da će “izvestiti nadležne o našem gestu” (sa evidentnom namerom da budemo sankcionisani) – iako su pred njim izbrisali tih nekoliko potpuno bezsadržajnih fotografija koje ionako nisu nameravali da koriste za bilo šta.

Neprijatno iznenađeni ovakvom akcijom – povodom nečega što bi u najgorem slučaju moglo da se shvati kao eventualni nesporazum – ali i poučeni saznanjima koliko su se neki “autoriteti” osilili u periodu pandemije i šta bi ovakvo potpuno neutemeljeno i bezrazložno agresivno ponašanje moglo da bukvalno ni iz čega proizvede – članovi medijskog tima iz Srbije su napustili meč i promptno uložili protest menadžmentu medijskog centra turnira za nešto što bi se – bez preterivanja – moglo smatrati kolektivnim šikaniranjem na radnom mestu. Bez namere da se podiže tenzija niti od ovoga pravi bilo kakva “afera”, mirno je saopšteno na francuskom i engleskom jeziku šta se odigralo pored tribina terena 14. U odgovoru na na taj apel, izraženo je potpuno razumevanje za našu situaciju od strane domaćina iz organizacije Rolan Garosa – što je I bilo očekivano – uz izvinjenje što smo prekinuti u izveštavanju sa meča našeg igrača i obećanje da će ovaj incident biti prevaziđen.

U nadi da će se ova nemila epizoda bez presedana u radu ovde i završiti i da se neće sučeljavati “naša reč protiv njegove” – možda je još teže i pao Filipov poraz na tom meču, ali je barem sprečen još jedan – na medijskom frontu. U svakom slučaju – dobra preporuka svima koji pohode velike sportske manifestacije van Srbije je – poznavati pravila ponašanja i vladati se unutar njih, ali poznavati i svoja prava – i braniti ih argumentovano i na smiren način – kako bi imala pravo značenje za sve uključene.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track