PA, OVO SU NESTVARNE BROJKE! Pogledajte šta su sve uradili Novak i Rafa, ovo je za DIVLJENJE! (Detaljna statistika karijera)
Foto: Profimedia, zvanični sajt Marbelja

ROLAN GAROS

PA, OVO SU NESTVARNE BROJKE! Pogledajte šta su sve uradili Novak i Rafa, ovo je za DIVLJENJE! (Detaljna statistika karijera)

Tenis -

Specijalni izveštač iz Pariza - Vuk Brajović

U svakoj od sedamnaest uzastopnih sezona – teniski svet je imao priliku da uživa u fantastičnom nadmetanju Novaka Đokovića i Rafaela Nadala. Iako Novak vodi u pobedama sa 30 naspram 28, Nadal je taj koji ima bolji skor na šljaci (19-8) od kojih je Novaka pobeđivao 10 puta na Grend Slemovima – a samo na Rolan Garosu sedam puta (uz dva poraza. Novakova pobeda u polufinalu Otvorenog prvenstva Francuske prošle godine ujedno je bila i njihov poslednji meč – dok je današnji meč interesantan i po „prvencima“ koje nosi.

Naime, ovo je prvi put u Open eri da se u jednom teniskom meću nadmeću dva igrača sa po barem 20 Grend Slem titula, sa po 1000 pobeda (Nadal 1055, Novak 1005) kao i po barem 300 pobeda na Grend Slemovima (Novak 327 a Rafa 302).

Rafael Nadal, Rolan Garos, Šljaka
foto: EPA/MARTIN DIVISEK

Novak je do četvrtfinala u Parizu pobedio u devet prethodnih mečeva i osvojio 22 uzastopna seta – niz koji je započet prilikom osvajanja njegove 38 Masters titule 15 maja ove godine. Novak trenutno beleži i niz nepobedivosti od 11 mečeva na Rolan Garosu, što izjednačava njegov prethodni najbolji rezultat (iz sezone 2016 2017). Ovo je njegov 13 uzastopni nastup u četvrtfinalu na Rolan Garosu i ukupno šesnaesti – po čemu je izjednaćen sa Nadalom. Od toga – četiri puta je poražen u ovoj fazi turnira, dok je Nadal poražen samo jednom – i to 2015 upravo od strane Đokovića. Novak je zaslužan i za jedini Rafin poraz u polufinalu ovog turnira – načinjen upravo prošle godine.

U njihovom međusobnom rivalstvu, Novak je osvojio 81 set a Rafa 75. Broj setova osvojenih u taj-brejkovima je izjednačen – 9-9. Nadal je uspešniji u mećevima na šljaci (19 pobeda naspram 8) ali Novak drži ubedljiv primat na tvrdoj podlozi (20-7) – dok su na travi – izjednačeni (2-2).

Novak Đoković
foto: Profimedia

Ono što je veoma važno I o čemu je juče pričao Goran Ivanišević kao najvažnijem strateškom zadatku “tima Novak” je da je igrač koji je uspevao da osvoji prvi set – dobio 50 od ukupno 58 odigranih mečeva, odnosno 15 od poslednjih 16. U sedam od njihovih 9 mečeva odigranih na Rolan Garosu (kao i u 13 od 17 odigranih na Grend Slemovima uopšte) – bolji u prvom setu je bivao I pobednik meča, ali je prošle godine Novak “negirao” taj trend – izgubivši prvi set – ali konačno odnevši pobedu time što je bio bolji u naredna tri. Ovo je njihov najraniji susret u žrebu od 2015 godine, kada je Novak ubedljivo pobedio Rafu bez izgubljenog seta.

Novaku je ovo 18.uzastopni nastup na Rolan Garosu i rekordno 13.uzastopno četvrtfinale. Ovo je treći put u poslednje 4 godine i četvrti put u karijeri da ulazi u četvrtfinale turnira bez izgubljenog seta: 2015 (kada je bio drugi), 2019 (došao do polufinala), 2022 (drugi) – gde je ostvario 11 pobeda uz 4 poraza. Novak nije izgubio svoj servis u 49 od odigranih 52 servis gemova (94%), spasio je 14 od 17 brejk lopti (82%) i iskoristio 23 od 48 brejk lopti na servis protivnika (48%). Niko nije uspeo da mu uzme više od jednog servisa do ulaska u četvrtfinale.

Rafael Nadal
foto: Profimedia

Nadal je trenuto lider po ukupnom broju osvojenih Grend Slem titula (21), među kojima se ističu 13 trofeja na Rolan Garosu – koje je osvojio sa savršenim skorom u finalima od 13-0 i uz 109 pobeda I samo 3 poraza na Rolan Garosu u karijeri. Španac je jedini igrač u istoriji koji je kompletirao karijerni Grend Slem dva puta i osvojio 2 zlatne medalje na Olimpijadi (Peking 2008 u singlu, 2016 Rio u dublu sa članom njegovog stručnog tima Markom Lopezom). Rafa je osvajao barem po jednu ATP titulu u 19 uzastopnih sezona (2004-22) i proveo je rekordnih 871 uzastopnih nedelja u Top 10 muške rang liste. Još jedan record kojim se Nadal ponosi su 406 pobeda na Mastersima, kao I 11 rekordnih titula u Monte Karlu, 10 u Rimu i 5 u Madridu – među njegovih 36 masters trofeja (po čemu je drugi iza Novakovih osvojenih 38). Nadal nosi nezvaničnu titulu “kralja šljake” zbog toga što je na ovoj podlozi osvojio 62 od ukupno 91 titula u karijeri, poseduje skor od 471 pobeda i 45 poraza od ukupnog broja odigranih mečeva. Nadal je bio uspešniji od svojih rivala na šljaci u 134 od 137 mečeva koji su igrani na 5 setova, uz 81 uzastopne pobede na turnirima na šljaci (2005-07), 50 uzastopno osvojenih setova (2017-18) – a da nikada nije pretrpeo dva uzastopna poraza na njemu omiljenoj podlozi.

Novak Đoković, Rolan Garos, šljaka
foto: EPA/YOAN VALAT

“U mom okruženju me niko ne zove kraljem šljake – niti kraljem bilo čega”, podelio je informaciju sa medijima Nadal na konferenciji posle pobede nad Ože-Alijasimom. Iako bi ova impresivna statistika mogla da sugeriše samo suprotno toj tvrdnji – u svetu tenisa svakako postoji barem jedan igrač za koga Nadal nije kralj – ali jeste protivnik koji je kroz njihovo rivalstvo uticao da i on postane višestruki osvajač Grend Slem trofeja, nosilac brojnih rekorda i lider u “belom sportu”. Nadajmo se da će njegovo ime biti pročitano večeras uz naslov pobednika ovog epskog četvrtfinala.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track