NADALOVE INJEKCIJE NISU DOPING! Direktor WADA tvrdi: Nisu štetne i ne poboljšavaju sportski učinak! 13 puta je osvojio RG bez njih
Foto: EPA/SCOTT BARBOUR

POLEMIKA

NADALOVE INJEKCIJE NISU DOPING! Direktor WADA tvrdi: Nisu štetne i ne poboljšavaju sportski učinak! 13 puta je osvojio RG bez njih

Tenis -

Mnogo polemike se podiglo oko povrede Rafaela Nadala.

Rafa je u Barselonu sleteo na štakama što je posebno zabrinulo sve njegove navijače, potom se oglasio i doktor koji radi na njegovom oporavku i izjavio da je "Rafa čudo", a sada je i generalni direktor Svetske antidoping agencije (WADA) Olivije Nigli rekao koju reč u odbranu španskog tenisera.

I to sve zbog inekcija kojima je Nadal anestezirao stopalo kako ne bi osećao bol tokom mečeva.

"Takve injekcije nisu na listi zabranjenih supstanci WADA, jer se smatra da ne poboljšavaju sportski učinak i da nisu štetne", rekao je Nigli za švajcarsku televiziju RTS, a preneli "sportskeeda".

"Nadal je 14 puta osvojio Rolan Garos – prethodnih 13 puta to je učinio bez potrebe za injekcijama, tako da je verovatno da ovaj 14. put nije pobedio zahvaljujući njima", zaključio je Nigli.

Rafael Nadal
foto: Profimedia

Saopštenje je izdao i SEMED (Špansko društvo za sportsku medicinu) povodom kritika da su sporne inekcije neka vrsta dopinga.

"Anestetičke injekcije su široko rašireno terapeutsko sredstvo koje se dugo koristi – i u oblasti sporta i u drugom oblastima. To što one rade je precizno definisano u medicini, a glavni cilj im je da smanje bol na određenom delu tela", navodi se u saopštenju.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track