BRILJANTNI NOVAK U FINALU VIMBLDONA: Đoković loše krenuo, pa pregazio Norija! Protiv Kirjosa igra za sedmu titulu u Londonu
Foto: EPA/KIERAN GALVIN, NEIL HALL

GREND SLEM U LONDONU

BRILJANTNI NOVAK U FINALU VIMBLDONA: Đoković loše krenuo, pa pregazio Norija! Protiv Kirjosa igra za sedmu titulu u Londonu

Tenis -

Najbolji teniser Srbije Novak Đoković igraće za sedmu titulu na Vimbldonu!

Đoković je u polufinalu savladao Britanca Kamerona Norija sa 3:1, po setovima 2:6, 6:3, 6:2, 6:4, pa će u nedelju od 15 časova protiv Nika Kirjosa pokušati da osvoji 21. grend slem u karijeri!

Meč je trajao 94 minuta.

Ovo je 32. finale Đokovića na grend slem turnirma, po čemu je rekorder.

Srpski as je ujedno osvojio tri poslednja Vimbldona, uz podatak da se 2020. nije igralo zbog Kovida-19. Đoković je trofeje osvajao 2011., 2014., 2015., 2018., 2019. i 2021. godine i ukoliko osvoji naslov izjednačiće se sa Pitom Samprasom koji je sedam puta bio najbolji na Vimbldonu.

Pobeda nad Norijem bila je 27. uzastopna na Vimbldonu i nastavak niza koji traje od 2017. godine.

Meč na centralnom terenu pred većinom navijača Norija nije počeo kako treba po Novaka. Dosta nervoze je bilo primećeno, pa je Nori već u prvom gemu uzeo servis Novaku. Đoković se vratio odmah u narednom gemu, međutim, Britanac je u petom gemu ponovo oduzeo servis Đokoviću, a set je praktično potvrdio u sedmom kada je još jednom brejknuo Novaka.

Đoković je mnogo bolje počeo drugi set, servirao je bez greške, sa druge strane pritiskao Britanca na njegovom servisu. Rezultat toga je bio brejk u osmom gemu za 5:3. Potom je odservirao rutinski i izjednačio u setovima.

Treći set je Đoković počeo na najbolji način - brejkom. Da se ne šali Đoković je potvrdio u petom gemu kada je napravio dva brejka prednosti. Na kraju je posle 38 minuta dobio i ovaj deo igre i poveo sa 2:1 u setovima.

I četvrti set je Đoković počeo brejkom, poput trećeg, i potom ga uspešno priveo kraju.

Kurir sport

Novak Đoković, Kameron Nori, Vimbldon
foto: EPA/NEIL HALL

TOK MEČA

4. SET

6:4 - Gotovo je! Novak je u finalu! Igraće protiv Kirjosa za sedmu titulu na Vimbldonu i 21. grend slem.

5:4 - Nori je produžio ovaj meč.

5:3 - Nova dva asa i viner za potvrdu prednosti i gem od meča.

4:3 - Nori se drži u ovom setu, ovo je bio lakši gem za njega, sa jednim izgubljenim poenom, uz dva vinera i jednog asa.

4:2 - Desetim asom u meču Novak Đokovića i ovaj gem sa nulom.

3:2 - Čak četiri brejk lopte Novak nije iskoristio u ovom gemu. Šteta. Nori je dobio veliku podršku sa tribina posle osvojenog gema.

3:1 - Đoković je vezao dva nova asa i sa samo jednim izgubljenim poenom osvojio novi gem. Novak je u tri seta, sem prvog, izgubio samo devet poena na svoj servis.

2:1 - Neće se Britanac tako lako predati, dobija gem bez izgubljenog poena.

2:0 - Potvrda brejka sa nulom! Novak hita ka pobedi.

1:0 - Brejk Đokovića! Na istovetan način kako je započeo treći set, tako je Novak započeo i četvrti. Oduzeo je servis Noriju i odmah mu stavio do znanja šta želi.

3. SET

6:2 - Đoković je za 38 minuta dobio set, poveo sa 2:1 i nalazi se na set od finala! Bila je ovo potpuno dominacija Novaka Đokovića!

5:2 - Novak kao da je sebi dao malo oduška, odigrao je gem ležernije. S razlogom jer servira za set.

5:1 - Melje Novak rivala u šestom gemu. Nalazi se na pragu velikog preokreta. Novak je samo pet poena izgubio na svoj servis.

4:1 - Još jedan brejk Novaka!

3:1 - Još jedan lagan gem za Đokovića, dva asa i viner za čuvanje prednosti.

2:1 - Nori prekida nalet Đokovića, sa tri vinera Britanac rešava ovaj gem u kome je izgubio početni poen.

2:0 - Bez izgubljenog poena Đoković dobija gem i potvrđuje brejk. Uprkos tome što je pogodio samo jedan od prva četiri servisa.

1:0 - Prvi gem i odmah brejk! Đoković je iskoristio treću brejk šansu u ovom gemu i poveo na startu trećeg seta.

2. SET

6:3 - Novak se vratio u meč! Izdjenačio je posle 38 minuta igre! Đoković je redukovao greške, igrao samo ono što je bilo potrebno da stigne do seta. Od početka je bio siguran na svom servisu, a vršio je pritisak na Norija u svakom njegovom servis gemu i na kraju uspeo u pravom trenutku.

5:3 - BREJK ĐOKOVIĆA! Konačno je Novak probio odbranu Britanca! Novak je iskoristio prvu od dve brejk prilike.

4:3 - Četvrti Novakov as u meču i dva vinera za novi gem bez izgubljenog poena.

3:3 - Još jednu brejk loptu Đoković nije iskoristio. Ali deluje da je Novak blizu, za razliku od prvog seta.

3:2 - Novak i dalje neumoljiv na svom servisu, ovog puta je jedan poen izgubio.

2:2 - Šteta, Novak nije iskoristio brejk šansu. Ne ide ritern Novaka za sada.

2:1 - Ovo već liči na Novaka, osvojio je svih osam poena na svoj servis u drugom setu.

1:1 - Nori koristi prvu gem loptu, još jedna neiznuđena greška Đokovića iz forhenda. Ali, vidi se pomak u igri srpskog tenisera.

1:0 - Besprekoran start Đokovića, bez izgubljenog poena Novak stiže do prvog gema u drugom setu. Nadamo se najavi bolje igre.

1. SET

2:6 - Prvi set dobija Kameron Nori, i to posle 32 minuta igre. Neočekivano loša igra Novaka Đokovića.

2:5 - Još jedan brejk Norija. Ovog puta je Britanac stekao dve vezane brejk lopte, a već prvu pretvorio u brejk posle greške Đokovića iz forhenda.

2:4 - Nori je potvrdio brejk. Prvu gem šansu je pretvorio u vođstvo 4:2.

2:3 - Novi brejk, Nori ponovo vodi. Iskoristio je prvi brejk loptu u gemu.

2:2 - Dva dobra servisa donela su Noriju ovaj gem. Na početku smo videli jedan od najlepših poena, Nori je sjajno lobovao Đokovića, ali je srpski as vratio lopticu kroz noge, a zatim poentirao na mreži.

2.1 - Prvi viner i prvi as Đokovića u meču, odmah zatim i prvi gem koji osvaja teniser koji servira.

1:1 - Ribrejk Đokovića! Nije dugo trebalo Novaku da povrati izgubljeni servis. Srpski teniser je stekao dve vezane brejk lopte, a prvu iskoristio. I u ovom gemu veći broj grešaka, kao rezultat nervoze. Oba tenisera imaju po tri neiznuđene greške iz bekhenda.

0:1 - Đoković je prilično nervozan na početku meča, napravio je veliki broj grešaka i pretrpeo brejk.

Đoković igra 43. polufinale na grend slemovima, a 11. na Vimbldonu.

Novak Đoković, Kameron Nori, Vimbldon
foto: Printskrin

14.39 - NOLE TRENIRAO PRED POLUFINALE

Novak Đoković odradio popodnevni trening na terenu broj 9 pred velikom brojm navijača koji su došli da mu požele sreću u polufinalu Grend slema u Londonu

Još dva koraka do sna! Najbolji srpski teniser Novak Đoković igraće protiv Britanca Kamerona Norija polufinalni meč na Vimbldonu. Nole napada 21. grend slem kako bi se približio Rafaelu Nadalu, vlasniku 22 pehara, u istorijskoj borbi za najviše titula na najveća četiri turnira.

Novaku neće biti lako jer će preko puta biti miljenik domaće publike, koji će imati vetar u leđa od celog stadiona (15.000 navijača). Kameron će podsetiti Britance na draž nekadašnjih duela Đokovića protiv Endija Marija.

Srpski as ceni Britanca i zna da ga očekuje težak zadatak. Bilo je zanimljivo čuti i odgovore Noleta na pitanje da li uopšte stiže da gleda rivale tokom samog turnira.

- Gledam one mečeve koje uspem da stignem, jer se trudim da provodim što više vremena sa decom kada ne igram. Uhvatim tu i tamo neke gemove, poneki set Nadala, Kiriosa i Cicipasa pre neko veče, i tako... U našoj kući je, ipak, nekako sve u znaku tenisa, pa se mečevi svakako gledaju. Stefan stalno traži daljinski da upali televizor, a mi gledamo da ga ne palimo, da ne bude stalno upaljen, ali on insistira... Ponekad gledamo mečeve zajedno i veoma mi je interesantno istovremeno da posmatram njega kako on prati mečeve, šta komentariše i šta pita - otkriva nam Novak uz osmeh ko je zapravo glavni skaut u porodici Đoković.

Ipak, za temeljiti skauting u stručnom timu postoje - zadate obaveze:

- Radimo skauting, naravno. Obično volim sam to da radim ili sa trenerom. Sa Goranom pričamo o tome šta je dobro, a šta nije za narednog protivnika, pa kako taj protivnik igra... Obično uzmem neki snimak prethodnog meča, pa to analiziram na taj način. Volim sam to da radim - otkriva Novak.

Kameron Nori, Novak Đoković
foto: Profimedia, Shutterstock

Branilac titule i šestostruki šampion Vimbldona je do sada odigrao samo jedan meč sa Norijem, na prošlogodišnjem završnom mastersu i tada je slavio sa 6:2, 6:1.

Đoković je svoje 17. učešće na Vimbldonu počeo pobedom protiv Sunvu Kvona iz Južne Koreje (6:3, 3:6, 6:3, 6:4), u drugom kolu je bio bolji od Australijanca Tanasija Kokinakisa (6:1, 6:4, 6:2), a u trećem od sunarodnika Miomira Kecmanovića (6:0, 6:3, 6:4).

Protivnik u osmini finala mu je bio Holanđanin Tim van Rajthoven (6:2, 4:6, 6:1, 6:2), dok je u četvrtfinalu posle velike borbe i preokreta pobedio Italijana Janika Sinera (5:7, 2:6, 6:3, 6:2, 6:2).

Pobeda nad Sinerom bila je Đokovićeva 26. uzastopna na Vimbldonu, gde nije poražen od 2017. godine.

Kameron Nori je do svog prvog grend slem polufinala u karijeri stigao posle pobeda nad Špancima Pablom Andruharom (6:0, 7:6, 6:3) i Haumeom Munarom (6:4, 3:6, 5:7, 6:0, 6:2), Amerikancima Stivom Džonsonom (6:4, 6:1, 6:0) i Tomijem Polom (6:4, 7:5, 6:4).

U četvrtfinalu je ovaj 26-godišnji teniser, trenutno 12. na ATP listi, bio bolji od Belgijanca Davida Gofana (3:6, 7:5, 2:6, 6:3, 7:5).

Meč Đokovića i Norija počinje u 16.00 na Centralnom terenu.

Vimbldon
foto: Profimedia

Pobednik ovog duela boriće se za titulu na Vimbldonu sa Autralijancem Nikom Kirjosom koji je do finala stigao pošto se Španac Rafal Nadal povukao sa turnira zbog povrede.

Kirjos se tako plasirao u svoje prvo grend slem finale u karijeri.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track