KREĆE TRKA ZA ZAVRŠNI MASTERS: Evo šta je Đokoviću potrebno za plasman u TORINO
Foto: Profimedia

TENIS

KREĆE TRKA ZA ZAVRŠNI MASTERS: Evo šta je Đokoviću potrebno za plasman u TORINO

Tenis -

Kako se približava kraj teniske sezone, u fokus dolaze kalkulacije za plasman na završni masters turnir u Torinu.

Kao što je od ranije poznato, mesto na ovom turniru obezbeđuje osam najboljih tenisera u tekućoj godini.

Prethodnih godina učešće srpskog tenisera Novaka Đokovića na ovom turniru se uglavnom nije dovodilo u pitanje. Međutim, usled činjenice da je zbog ograničenja uzrokovanih virusom korona, Novak propustio većinu turnira ove sezone, situacija je nešto komplikovanija.

Đoković se trenutno nalazi na 15. mestu ATP rejs liste, u kojoj se računaju samo rezultati od početka ove godine i koja je relevantna za plasman na završni masters. Po tom kriterijumu, srpski teniser bi imao težak put pred sobom da ostvari cilj, pošto mu osmoplasirani Aleksandar Zverev beži za 870 bodova, a devetoplasirani Hurbert Hurkač 805.

Novak Đoković, Lejver kup
foto: Profimedia

Ipak, postoji drugi kriterijum po kojem Đoković u ovom trenutku ima rezervisano mesto u Torinu.

Naime, kako bi na neki način zaštitio gren slem šampione, ATP je uveo pravilo da osvajač bar jednog gren slema u sezoni obezbeđuje plasman na završni turnir, pod uslovom da na poslednjoj ATP rejs listi pre turnira završi u top 20. To znači da je srpski teniser osvajanjem Vimbldona odradio dobar deo posla, ali moraće još da zapne.

Na 21. mestu trenutno se nalazi Australijanac De Minor sa 360 bodova manje od Đokovića, zatim Fransis Tiafo sa 405 bodova manje, Denis Šapovalov sa 465 bodova zaostatka itd.

Novak Đoković, Aleks De Minor, vakcinacija, kovid, Australijan Open
foto: Printscreen

Zbog toga ne čudi što je Novak prijavio učešće na turnirima u Tel Avivu (ATP 250) i Astani (ATP 500), jer će svaki bod do kraja sezone biti važan.

Dobra stvar za srpskog tenisera je to što se svi turniri nakon Astane igraju u Evropi, gde nema prepreka za njega da igra, a u novembru se igra masters turnir u Parizu na kojem može osvojiti najviše bodova (1000).

Prvi naredni meč Novak Đoković igra u osmini finala turnira u Tel Avivu, a protivnik će mu biti pobednik duela Tiago Monteiro - Pablo Anduhar.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track