ANALIZA KURIRA: Đoković protiv Ruda za novi trofej
Foto: Profimedia

finale

ANALIZA KURIRA: Đoković protiv Ruda za novi trofej

Tenis -

Iako sa punim pravom ne voli da komentariše svoju karijeru kroz prizmu godina – kako ne istaći da će Novak Đoković postati najstariji osvajač Završnog ATP Mastersa u istoriji i izjednačiti se sa 6 trofeja sa Rodžerom Federerom na prvom mestu po uspešnosti na ovom turniru – u slučaju da večeras pobedi trećeg igrača sveta Kaspera Ruda?

Samo jednom je u 53 godine postojanja ovog turnira igrač koji je navršio 30 godina osvojio ovu prestižnu titulu – i to baš Rodžer Federer, sa tek nešto više od 30 napunjenih godina 2011 u Londonu. Zanimljivo je da je, kao finalista – ali ne i pobednik – legendarni Artur Eš bio tek 6 dana stariji od Novaka u završnom meču davne 1978, a ako uporedite njihov izgled na fotografijama – jasno je da Novaka Đokovića odlikuje telo mnogo mlađeg atlete, što opravdava izbor da se ova tema tretira barem kao – tercijarna.

Novak se osmi put pojavljuje u finalu Završnog Mastersa – i treći od kada je osvojio svoj poslednji trofej 2015 u Londonu. Prvi je podhranjen u trofejnu riznicu našeg asa 2008. godine (Šangaj), a pobedom danas bi postao treći igrač koji bi ga osvajao u tri različita grada, uz Federera (3) i Iliju Nastasea (4). Šesti put je do finala došao bez izgubljenog meča – a ako ponovi uspeh iz Londona postignut između 2012 i 2014 godine i pobedi Ruda – zaradiće rekordni nagradni fond u istoriji tenisa od $4,740,300 američkih dolara.

Ako uspe da prekine niz od 3 poraza u isto toliko mečeva protiv našeg šampiona, 23-godišnji Rud će preći svog mentora i idola Nadala i zauzeti 2. mesto na ATP listi. Zanimljivo je da bi ovim izvrsni Norvežanin po prvi put osvojio ovu titulu – ali i prvu na nekom ATP turniru višu od nivoa Serije 250, što je bukvalno teško za poverovati za tenisera koji bi time dospeo do 2. mesta na svetu. Ovim bi se pridružio Karlosu Alkarazu kao jedan od najmlađih igrača (19) koji je dospeo do 2. mesta ATP liste – od Endija Rodika na 1. i Federera na 2. Mestu iz 2003. Godine. Ako Rud izgubi, samo 200 bodova će ga deliti od Nadala – što je mogao da izbegne da ga je pobedio u poslednjem meču Zelene grupe ovde u Torinu. U svojih 14 odigranih finala na ATP Turneji, Rud je osvajao trofeje u 9 slučajeva, a gubio u 5 – i kao prvi Norvežanin u istoriji – isto i prvi jSkandinavac posle Stefana Edberga (1989, 1990) u finalima Završnog Mastersa.

U četvrtom meču na tlu Italije,Rud će nastojati da na terenu bude istrajniji igrač, sa manje grešaka i iskorišćenim prilikama za brejk – koje Novak nije često pružao protivnicima prethodnih dana. Sa druge strane, Novaku su odlično došla iskustva iz mečeva sa Medvedevim i Fricom, u kojima je korigovao propuste iz pariskih mečeva sa Cicipasom i Runeom – i ostao fokusiran (uprkos velikim fizičkim izazovima protiv Rusa i tek donekle Frica) na svoju igru, koju odlikuje veoma učinkovit servis, agresivan pristup razmenama sa namerom da se poeni krate vinerima ili izlaskom na mrežu, i sjajnoj atletičnoj defanzivi iz koje se u biranom momentu ili prelazi u ofanzivu, ili protivnik tera na grešku. Formula se neće menjati ni protiv Ruda večeras – koji je protiv opasnog Rubljova demostrirao maksimalnu posvećenost kreaciji i realizaciji šansi na najdirektniji mogući način i potvrdio punu tenisku zrelost I pedigre velikog tenisera – što ga je i dovelo po prvi put u finale Završnog Mastersa.

I za kraj, uz puno poštovanje treba predstaviti i učesnike finala u dublu – američko-britanski tandem asova ovog formata Ram-Salisburi – koji će za protivnike imati šampionski par iz Hrvatske Mektića i Pavića, nad kojim u dosadašnjim mečevima imaju značajnu prednost 4-0. Oba tima su do sada ostvarila samo pobede u Torinu, što je prvi put od 1991 i meča Fitzdžerald/Jarid protiv Flaha/Segusa da se “boj nepobeđenih” priređuje u finalu Mastersa – što uvertiru u veliko finale singla za sve prave ljubitelje tenisa ovog popodneva čini – nepropustivom.

Danas se opraštamo od ATP tenisa, sledeće nedelje i od (novog) Dejvis Kupa – a posle egzibicionog decembra nam sleduje fantastična sezona u kojoj Novak počinje svoj pohod na nove istorijske uspehe – kao i toliko godina pre ove čudne 2022. – u Australiji. Najboljeg tenisa – nikad dosta, i posle otvaranja Svetskog prvenstva u fudbalu – znamo šta ćete pratiti večeras!

Vuk Brajović / Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track