JA SAM ĐOKOVIĆ, DAJTE MI POZIVNICU, BIĆU NAJBOLJI NA SVETU: Legendarni teniser pre 16 godina bio zadivljen verom mladog Novaka
Foto: JAMIE MCDONALD / AFP / Profimedia

Hit priča

JA SAM ĐOKOVIĆ, DAJTE MI POZIVNICU, BIĆU NAJBOLJI NA SVETU: Legendarni teniser pre 16 godina bio zadivljen verom mladog Novaka

Tenis -

Australijska legenda Mark Vudford se prisetio dana kada 2006. nije mogao da izda “specijalnu pozivnicu” Novaku Đokoviću da učestvuje na turniru u Adelejdu.

Pred prvi nastup u singlu na turnirima “Australijskog teniskog leta” posle prošlogodišnje skandalozne deportacije iz Australije – domaća teniska legenda Mark Vudford se prisetio interesantnog razgovora koji je – u funkciji tadašnjeg direktora turnira u Adelejdu – obavio sa mladim Novakom Đokovićem davne 2006. godine.

Tada tek u trećoj godini svoje profesionalne karijere i bez osvojenog trofeja, mladom Novaku i njegovom tadašnjem treneru Dejanu Petroviću – koji je svoju uspešnu tenisku karijeru otpočeo upravo u Adelejdu – bilo je veoma važno da dobiju “specijalnu pozivnicu” (eng.”wild card”) za učešće na ovom turniru, kako bi stekao važne bodove pred predstojeći Australijen Open. Odluka za to je trebala da bude donesena od strane Vudforda i drugog direktora turnira – Pitera Džonstona.

Šesnaestostruki osvajač Grend Slemova u dublu prisetio se situacije kada su u njegovu kancelariju ušli Đoković i Petrović: “Piter i ja smo vodili turnir, i dan pre početka kvalifikacija nam u kancelariju ulazi Dejan – sa Novakom. Novak se kulturno predstavio, rekao da je srećan što je u Adelejdu – i da se nada da su u mogućnosti da mu daju “specijalnu pozivnicu” za učešće u glavnom žrebu turnira.”

“S obzirom na to da ću jednoga dana biti svetski broj 1 – ova pozivnica bi mi pomogla da taj cilj i ostvarim!” rekao je tada Novak.

“Piter i ja smo se pogledali – svesni da smo izdali sve specijalne pozivnice za glavni žreb do tada – i, uz sve simpatije za ovakav gest, preneli mu da nemamo više pozivnica na raspolaganju. Dejan – koga smo odlično poznavali dugi niz godina iz Australijskog tenisa – potvrdio je tada da Novak zaista veruje da će postati svetski broj 1 – ali smo morali da ostanemo pri tom stavu, jer su pozivnice već bile izdate domaćim igračima”, nastavlja Vudford.

“Probaćemo barem da te ubacimo u kvalifikacije,” rekao je Vudford, na šta je Novak odgovorio: “Ali ja želim da me ubacite u glavni turnir, jer ću biti svetski broj 1!”

“Eto, kakvu je veru imao Đoković da će ostvariti takve impozantne teniske uspehe u svojoj karijeri. Nažalost, te godine nismo uspeli ni da ga ubacimo u kvalifikacije”, prenosi svoja sećanja Vudford. Uprkos ovoj odluci, Novak Đoković se sledeće 2007. godine vratio u Adelejd, u kome je pobedom protiv domaćeg igrača Krisa Gućionija osvojio treći od 130 dosadašnjih trofeja u karijeri.

Svoju kampanju za osvajanje rekordnog 10. Austrelijen Opena i 22. Grend Slem trofeja Novak Đoković ove godine počinje upravo na terenima Adelejd Internešenel turnira – mečom protiv Francuza Lestijena – kao njegov prvi nosilac.

Kurir sport / Vuk Brajović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track