SA HOKEJA PREŠAO NA TENIS, SADA DOMINIRA NA AUSTRALIJAN OPENU: Ne može da prođe ni dan bez SENZACIONALNIH REZULTATA u Melburnu!
Foto: Martin KEEP / AFP / Profimedia

LUDILO GREND SLEMA

SA HOKEJA PREŠAO NA TENIS, SADA DOMINIRA NA AUSTRALIJAN OPENU: Ne može da prođe ni dan bez SENZACIONALNIH REZULTATA u Melburnu!

Tenis -

Točak (ne)sreće se I dalje okreće, ni jedan dan u Melburnu više ne može da prođe bez senzacija!

Već zvuči kao kliše – ali se ne prekida niz senzacionalnih iznenađenja na ovogodišnjem Australijan Openu. Još ako se ovaj trend bude nastavio i na ostalim Grend Slemovima posle “Zlatne ere velike trojice”, za šta postoje svi preduslovi, u narednim godinama će retko koji igrač (ili igračica) uspevati da uspostavi predvodničku – a kamoli dominantnu poziciju u profesionalnoj konkurenciji.

Prvi šok dana stigao je u vidu skoro rutinske pobede osvajačice Vimbldona Ribakine nad prvom igračicom sveta Švjontek – 6:4 6:4.

“Kada igrate protiv prvorangirane igračice sveta, zaista nemate šta da izgubite. Morala sam da budem agresivna od prve lopte – jer se ona sjajno kreće i brani. Srećom, to je danas funkcionisalo odlično. Navikla sam se na nastupe na velikim terenima, i najvažnije mi je bilo da se usresredim na servis – moje najveće oružje. Za razliku od prethodnih mečeva – značajno sam podigla fizičku formu, što je bio moj najveći nedostatak. Samopouzdanje iz osvajanja Vimbldona je takođe važan element mojih boljih igara, i iako nisam osvojila Adelejd – mislim da sam u Melburn došla u dobrom stanju svesti. Protiv Ostapenko – koja ima veoma agresivan stil igre – ću morati na isti način da se nametnem, u nadi da će me servis ponovo dobro služiti”, kaze liderka po broju asova turnira.

Ribakina
Ribakinafoto: EPA/Joel Carret

“Protekle dve nedelje su bile teške za mene, i u važnim momentima meča danas jednostavno nisam imala tu potrebnu rezervu iz koje sam mogla da crpim dodatnu energiju”, kaže poražena Poljakinja.

“U suštini, nema puno veze to što u Grend Slem ulazim sa mesta broj 1 – jer je važno kako na njemu igram. Na Rolan Garosu i u Njujorku sam bila na svom nivou, na Vimbldonu nisam – kao ni ovde”, napominje ona, uz ocenu da je šteta što Ribakina nije bolje rangirana od pozicije 22 nositeljke turnira – s obzirom na to da joj osvajanje Vimbldona prošle godine nije donelo bodove.

Naredno iznenađenje kod dama – ako se to može reći za osvajačicu Rolan Garosa – priredila je Jelena Ostapenko (17) pobedom nad sedmom nositeljkom, Amerikankom Koko Gof.

“U svakom porazu ima mog značajnog udela. Iako sam se danas osećala kao dobra igračica, ona je bila bolja. Nisam uspevala da izađem na kraj sa njenim agresivnim pristupom, i pod tim pritiskom nisam mogla da pronađem rešenja za takav stil igre. Možda sam malo frustrirana ovakvim tokom meča – ali, nema šta, Jelena je danas bila bolja u svakom smislu”, iskrena je Gof.

“Smatram da mogu da budem konkurentna na svim podlogama, i danas me je lopta baš htela. Uspela sam da održim visok nivo koncentracije na teren, na igru – i konsistentnost u igri mi eksponencijalno donosi dobar rezultat”, kaže Ostapenko.

Ostapenko
Ostapenkofoto: EPA/James Ross

“Svojevremeno sam bila pod velikim pritiskom posle osvajanja Rolan Garosa, jer su svi očekivali da ću nastaviti sa postizanjem tako velikih uspeha. Mislim da se Iga danas veoma dobro nosi sa tim – jer ima sjajan tim oko sebe. Drago mi je da ponovo uživam u tenisu, inspiriše me da igram protiv velikih protivnica jer nemam šta da izgubim”, komentariše svoj trenutni momenat u tenisu snažna Letonka.

Kod muškaraca – i dalje traje “Korda – manija”: sjajni Amerikanac (inače 29. nosilac) je posle možda trenutno najvećeg favorita za osvajanje turnira Medvedeva - eliminisao Poljaka Hurkača (10), u meču u kome su obojica protivnika više nego ubedljivo dobijala svoje setove – da bi se odsustvo dramatičnosti u njima u potpunosti nadoknadilo u petom, koji je Korda odlučio u svoju korist sa 10 – 7 u taj-brejku.

Iz nepoznatih razloga, ni jedan predstavnik svetskih medija nije došao na razgovor sa Hurkačem posle ovako napornog meča – te je ukupan sadržaj javnog obraćanja jednog od najpristojnijih tenisera na turneji brojao samo – 61 reč. “Bilo je brutalno”, tim rečima je opisao tok taj-brejka pobednik Korda, koji je morao da stiže zaostatak od 3:1 kako bi izborio još jednu sjajnu pobedu u Melburnu.

“Puno mi znači mogućnost da učim iz prethodnih mečeva, poraza od Nadala i Đokovića, pobede nad Medvedevim. Ipak, uspevam da ostanem pozitivan, smiren, prolazim kroz neophodne procese konsolidacije moje igre – i uz veliku podršku moje porodice i tima – ostajem na pravom kursu”, kaže simpatični Amerikanac češkog porekla, čiji je otac – legendarni teniser Petr Korda svojevremeno bio trener njegovom današnjem treneru – Radeku Štepaneku. U sportskoj porodici Korda – inače – Sebastijen je “crna ovca” – jer su oba roditelja (tenis) i sestre (golf) do sada osvajale mnogo veća sportska odličja od njega.

Korda
Kordafoto: Paul CROCK / AFP / Profimedia

Sa hokeja se prebacio na tenis tek sa 10 godina, ali “u svemu što radi ima veliku podršku roditelja, podstrek da ostane pozitivan – i stalno uči iz svojih iskustava.”

Ponos “češke škole tenisa” na novi nivo u Melburnu je podigao autsajder Jirži Lehečka, koji je pobedu nad 11. nosiocem Norijem “nadgradio” trijumfom protiv šestog – Feliksa Ože-Alijasima – i to osvojivši dva taj-brejka u odlučujućim setovima za impozantnih 3:1.

“Loše sam odigrao taj-brejkove odlučujućih setova, u nedelji tenisa koja je bila veoma naporna za mene. Nedostajao sam sam sebi u važnim momentima – dok je on, za igrača koji je tako mlad i mnogima još nedovoljno poznat – danas bio veoma smiren i u veoma dobro znao da ostvari ono što je naumio”, kaže poraženi Kanađanin.

Prvi plasman u četvrtfinale Grend Slema u karijeri za igrača koji se tek nedavno afirmisao ulaskom u prvih 100 igrača sveta i uspesima na turnirima ATP Nekst Džen u Milanu i Roterdamu – izuzetno prija Jiržiju Lehečki:

Jirži Lehečka
foto: EPA/James Ross

“Da ste me pitali za plasman u četvrtfinale Australijan Opena pre turnira – naravno da ne bih verovao da to ikome pada na pamet. Nema kraja mojoj sreći – ali, opet, moj tim i ja smo verovali u moju igru, i idemo dalje na isti način – iz meča u meč”, kaže simpatični Čeh – koji priželjkuje Cicipasa kao protivnika u narednom meču da bi mu se “osvetio” za poraz u Roterdamu – posle preokreta koji je izveo znatno iskusniji Grk.

Da ne beše treće nositeljke Pegule (2:0 protiv Grend Slem šampionke u singlu i dublu Krejčikove) i osamnaestog Hačanova (ubedljivih 3:0 protiv Nišioke) – ova nedelja bi bila upamćena po potpunoj “seči nositelja”. Po svemu sudeći, ovaj Australijan Open bi mogao da posluži za nauk mnogim igračicama i igračima iz samog vrha svetskog tenisa – i to naročito u smislu toga kako sprovesti proces odmora i priprema pred početak sezone.

Ali, da se ne udaljavamo previše od onoga što publika naročito voli kod tenisa danas – svako može pobediti svakoga, sa pravim pristupom igri i verovanju u sebe. U tom smislu, ovaj Australijan Open će sigurno imati još dosta takvih momenata uživanja za nas!

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track