NOVAKOVA BORBA SA "DEMONOM": Srbina čeka PAKLEN izazov u Melburnu! Sve o meču Đoković - De Minor!
Foto: EPA/LUKAS COCH

australijan open

NOVAKOVA BORBA SA "DEMONOM": Srbina čeka PAKLEN izazov u Melburnu! Sve o meču Đoković - De Minor!

Tenis -

Iz Melburna za Kurir - Vuk Brajović

U meču protiv jedinog preostalog miljenika domaće publike u žrebu muškog singla, Aleksan de Minora, Novak Đoković će nastojati da 13 put uđe u četvrtfinale Australijan opena.

Jedini prethodni protivnih iz „zemlje kengura i koali“ na ovom turniru će se večeras nalaziti u stručnom štabu 23-godišnjeg izazivača devetostrukog osvajača trofeja Normana Bruksa - bivši svetski broj 1 Lejton Hjuit (poražen 2008. i 2012.), koji je ujedno i jedini „Ozi“ koji je pobedio Novaka na nekom Grend Slemu (Ju Es Open, 2006.).

Aleks de Minor
foto: EPA/LUKAS COCH

Đoković se nalazi u nizu od 7 pobeda protiv njihovih sunarodnika na ATP turneji, pretrpevši poslednje poraze od današnjeg „teniskog brata“ Kirijosa 2017, ali i popularni „Demon“ ima „vetar u leđa“ iz aktuelne statistike, uz dve pobede nad igračima iz top 5 selekcije svetskog tenisa, pobedivši Medvedeva na Pariskom Mastersu i Nadala na Junajted Kupu.

Australijanci leže Novaku jer je u 27 mečeva na turneji izgubio samo 3 puta, kao i domaćini Grend Slemova,pretrpevši jedini poraz u 27 mečeva od Endija Mareja u finalu Vimbldona.

U slučaju da pobedi, Đoković će se 54. put naći u četvrtfinalu jednog Grend Slema od svoja 63 dosadašnja nastupa na najvećim turnirima sezone i po toj statistici je jedino iza Federerovih 58 četvrtfinala. Večerašnji uspeh bi produžio njegov rekordni niz od 25 uzastopnih pobeda na Australijan openu, drugi jedino iza Agasijevog od 26 pobeda od 2000. do 2004. godine. – i 37 pobeda u Australiji od poraza protiv Čunga 2018. godine.

Novak Đoković
foto: Martin KEEP / AFP / Profimedia

Meč protiv de Minora je za Novaka još jedan veliki korak do osvajanja 10 titule u Australiji, čime bi – posle Nadala sa 14 na Rolan Garosu i Margaret Kort sa 11 u Melburnu postao tek treći igrač u istoriji koji je neki turnir osvajao 10 ili više puta i to četvrtog trofeja u Melburnu osvojenog posle navršavanja 30. godine života. Treća decenija je bila izuzetno plodonosna za Novaka – jer ni jedan igrač u istoriji nije uspeo da u tom dobu osvoji toliko Grend Slem titula u Melburnu, niti inače (10). Ipak, za svojih 35 godina i 352 dana, retko kada je Đoković imao ovako težak izazov kao predstojeći meč na njemu omiljenoj Rod Lejver Areni.

Aleks de Minor
foto: EPA/James Ross

Aleks de Minor je, naravno, igrač dosta skromne statistike uspeha, koji će večeras nastojati da prvi put pobedi igrača iz top 5 selekcije na jednom Grend Slemu. Do sada je najbolje rangirani teniser koga je pobedio na Slemovima bio Nišikori (7., Ju Es Open 2019.), Pobedom protiv Đokovića bi postao 35 Australijanac koji je ušao u poslednjih 8 na domaćem Grend Slemu i povećao seriju šokantnih rezultata na ovogodišnjem turniru, uz plasman 67. Vulfa, 71. Lehečke i 89. Šeltona u šesnaestinu finala. Drugi ulazak u četvrtfinale u karijeri (Ju Es Open, 2020.) puno bi značio za brzog i borbenog de Minora, gde bi nošen bodrenjem domaće publike kao jedini preostali predstavnik Australije (u konkurenciji singlova oba pola) imao realne šanse da se protiv Rubljova ili Runea domogne svog najboljeg plasmana na najvećim turnirima i približi se svom najboljem rangu na ATP listi – 15. mestu iz 2021. godine.

Novak Đoković
foto: Martin KEEP / AFP / Profimedia

Najveći protivnik Novaka Đokovića u ovom meču će, kao i u svim od početka ovogodišnje kampanje u Melburnu, biti povreda, čije stanje je i danas nepoznato. Tim Đoković je zakazao trening za 17 časova, i tada će sve oči i objektivi pratiti Novakovo kretanje, mogućnost da prilagodi telo odigravanju zahtevnih udaraca, kao i loptice na koje uopšte neće kretati. Spasonosna uloga servisa i sposobnost da u razmenama drži protivnika u što užem „pravougaoniku“ kako bi de Minor osetio pritisak pred svaki udarac kojim bi pokušao da „otvori teren“ van Novakove (sada dosta svedene) „zone komfora“ i počeo da pravi frustrirajuće greške biće početni zadatak za Novaka u meču protiv jednog od najbržih i najpokretljivijih igrača na turneji. Uz to, Novak bi mogao da bude značajno izazvan prilikom riterna,u slučaju da de Minor uspe da plasira servise što bliže aut-linijama, kao što je to činio Dimitrov delom drugog i tokom trećeg seta tog meča.

Ultimativno oružje protiv kojeg bi Novak jedino imao odgovor u vidu igranja što jačih i dubljih udaraca bili bi drop-šotovi, najopasniji ako Australijanac njima bude uspešno prekidao duže razmene, ali bi mladi izazivač morao da ima izuzetan osećaj za loptu i najviši nivo samopouzdanja da osvoji kontrolu nad ovim udarcem protiv velikog šampiona, koji će svaki loše odigrani „drop“ vrlo verovatno konvertovati u svoj viner.

Novak Đoković
foto: ANTHONY WALLACE / AFP / Profimedia

U smislu rezultata, i ovoga puta će biti izuzetno važno ko će uzeti prvi set, a možda i presudno, ko će biti bolji u drugom delu igre. Za nas bi bilo idealno da odgovor za oba pitanja bude Novak, jer bi to značilo da je uspeo da nametne svoju strategiju igre i da će de Minor morati da se „ponovo rodi“ u trećem setu da preokrene takav rezultat. Sve osim toga bi stvorilo izuzetno rizičan ambijent za Novaka i značajno umanjilo šanse za ponovo sticanje prednosti, a kamoli preokret u slučaju zaostatka od 0:2 u setovima. De Minor je, za razliku od Dimitrova, fizički spremniji, svežiji i mogao bi ponovo da „naraste“ uz podršku bučne (i verovatno ne baš nastrojene po fer-pleju u ovom meču) publike, tako da će Novak morati da dobro iskoristi pauze između setova da uradi sve što je potrebno da kontroliše bol (istezanje, lekovi) kako bi mogao da stečenu prednost odbrani od mogućeg kasnog naleta 24. igrača sveta.

Sve u svemu, sve ovo može lako pasti u vodu,ako zbivanja na terenu pođu nekim drugim tokom, kao i ako de Minora „proguta“ važnost momenta i igra mu se raspadne kroz veći broj neiznuđenih grešaka. U Novakovom slučaju, jasno je kako bi stvari mogle da krenu po zlu, ali je jedno sigurno: Novak Đoković će uraditi sve što je ljudski i sportski moguće da bude konkurentan u ovom meču i očuva renome najvećeg šampiona u istoriji Australijen Opena večeras na Rod Lejver Areni!

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track