NA BLISKOM ISTOKU - NIŠTA NOVO! Predvidljivi rezultati mečeva prvog dana u Dubaiju, ostaje žal za propuštenim šansama Krajinovića!
Foto: Waleed Zein / AFP / Profimedia

dubai

NA BLISKOM ISTOKU - NIŠTA NOVO! Predvidljivi rezultati mečeva prvog dana u Dubaiju, ostaje žal za propuštenim šansama Krajinovića!

Tenis -

Prvi dan ATP turnira u Dubaiju prošao je skoro bez iznenađenja – osim ako detaljisti pod tim ne smatraju izgubljeni prvi set Saše Zvereva protiv Jiržija Lehečke.

U retrospektivi, Talon Grikspur je očekivano – ali možda malo teže – kroz tri seta zakazao meč protiv pobednika susreta Đoković – Mahač. Četvrta pobeda u nizu u Dubaiju za kvalifikanta iz Holandije svakako puno znači za njegovo samopouzdanje pred očekivani drugi susret sa prvim igračem sveta (od danas rekordnih 378 nedelja na vrhu) – ali bi već prvi gemovi tog meča trebali da budu presudni za njegov konačni ishod.

Rezultatski najneizvesniji meč dana odigrali su Australijanac Popirin i Kotov – odlučen u korist manje poznatog Rusa tek u taj-brejku trećeg seta. Time se situacija dodatno uprošćava u Novakovom delu žreba, dok se proboj Kokinakisa u drugo kolo (Halis, u 2 seta) sigurno neće više svideti ni Evansu ni Ćoriću – njegovim potencijalnim protivnicima u sledećoj rundi. Akcija u drugom delu žreba danas je bila mnogo više zastupljena – pre svega kroz meč branećeg šampiona Rubljova i Krajinovića – gde je Rus uspeo da se vrati u 1. set i ubedljivo nadigra našeg asa posle izjednačenja na 5:5 u preostalim gemovima. Saša Zverev se mučio sa neugodnim Lehečkom i fizičkim stanjem, izgubio prvi set, uzimao medicinski tajm-aut posle drugog – i ono što se može ispostaviti pred drugo kolo je da je ova pobeda možda i previše koštala Nemačkog asa – koji se teško vraća u željenu formu posle bolne povrede u polufinalu Rolan Garosa protiv Nadala.

“Ovo nije bilo moje najbolje izdanje, to je jasno – ali mi puno znači što sam uspeo da preokrenem rezultat i nađem način da pobedim – pogotovo ako se uzme u obzir stanje u kome se nalazim”, kaže Zverev. “Iako sam izgubio meč protiv Mareja – uz propuštenu meč-loptu – mislim da sam tamo odigrao veoma dobro, kao i danas – kada sam uspeo da iskontrolišem bol u stopalu. Teško je popraviti igru iz dana u dan, ali je važno preneti ono što radite na treningu na sam meč, biti energičan, naći ritam i steći samopouzdanje. Za konsistentnost u igri je potrebno igrati što više mečeva – i osećaj sa igru će se vratiti, što meni najviše nedostaje posle sedmomesečne pauze”, napominje on.

Pobede Sonega protiv Huslera i Davidovič-Fokine protiv od danas i zvanično penzionisanog Maleka Džazirija bez izgubljenog seta upotpunile su mozaik predvidljivih rezultata ovog dana. Ali ono što je bilo posebno lepo čuti su bile nove pohvale na račun Novaka Đokovića od strane Saše Zvereva po obaranju rekorda po broju provedenih nedelja na mestu broj 1. “Novak dominira tenisom poslednjih 10-12 godina. Univerzalan je, na svim podlogama je u stanju da igra najbolji tenis, i zbog toga je uvek bio u vrhu ATP liste. Navikli smo da obara rekorde, i ovo je još jedan od njih. Ako budemo ponovo igrali u Dubaiju – to bi jedino moglo biti u finalu, ali mi je sada, iskreno, svejedno ko bi to mogao biti”, kaže Zverev.

Kao i što je bio slučaj sa WTA turnirom, pomalo čudno izgleda raspored mečeva za utorak – u kome će neke od najvećih zvezda svetskog tenisa nastupati u nepopularnim ranijim dnevnim terminima. Na centralnom terenu program će otvoriti Ože-Alijasim i Kresi (11 ujutru po našem vremenu), a u istom terminu – na terenu 1 Hačanov i Zanšulp i dvojci – Rusuvuori i O’Konel. Ne pre 13 časova po našem vremenu će na te terene izaći Medvedev i srećni gubitnik Arnaldi, Evans i Ćorić i još jedan srećni gubitnik iz Italije Pasaro i Šveđanin Imer. Ne pre 14 časova po našem vremenu na terenu broj 1 će se susreti Bublik i kvalifikant iz Bugarske Lazarov – a u večernjem programu singla na Centralnom stadionu od 16 časova po našem vremenu - prvi nosilac turnira Đoković protiv Slovaka Mahača, da bi program zatvorili peti nosilac Hurkač i srećni gubitnik Ševčenko. Složićete se – Medvedev i Ože-Alijasim u prva dva termina dana, a Hurkač u drugom terminu večernjeg programa bi retko gde bili tako planirani – ali tako je to ove godine u Dubaiju.

Kod dublera – prvi nosioci Mektić – Pavić ukrštaju rekete sa veteranima Bopanom i Ebdenom, drugi nosioci Dodig i Krajiček igraju protiv Ivaške i Rubljova, Kravic I Puc se susreću sa Glaspulom i Heliovarom – uz još tri meča planiranih za drugi dan takmičenja u Dubaiju.

Bez obzira na sve ovo – sigurni smo da će se tokom celog dana igrati tenis na najvišem nivou na najjačoj smotri muškog tenisa u ovom delu sveta.

Kurir sport / Vuk Brajović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track