FLAVIJA PENETA OTVORILA DUŠU ZA KURIR: Otkrila kako kuva Fonjini, da li je tenis sada u "pravim rukama" a ovo joj veoma nedostaje!
Foto: EPA

potpuno iskreno

FLAVIJA PENETA OTVORILA DUŠU ZA KURIR: Otkrila kako kuva Fonjini, da li je tenis sada u "pravim rukama" a ovo joj veoma nedostaje!

Tenis -

Specijalni izveštač iz Pariza: Vuk Brajović

Prva Italijanka u top 10 konkurencije u ženskom singlu i broj 1 u dublu, osvajačica 8 WTA titula – među kojima se ističu Ju Es Open (singl) i Australijen Open (dubl) i tri Fed Kupa sa reprezentacijom svoje zemlje – Flavija Peneta i dalje mnogo nedostaje svetskom tenisu.

Nezaboravno atraktivnog izgleda i borbenog stila igre, lepa Brindižanka je ostala povezana sa tenisom ponajviše kroz svoj brak sa i dalje aktivnim Fabijom Fonjinijem – a kada nam postane dostupna za komentare o aktuelnim zbivanjima u tenisu – to je prilika koja se ne propušta...

Pitali smo je - koji biste savet dali onim teniserima ili teniserkama koji su se tek povukli – tj. kako da se „skinu“ sa tenisa?

„„Mislim da je ženama nešto lakše da to urade (smeh). Mi uvek možemo da provodimo vreme kod kuće i da tu nešto doterujemo. Možemo lakše da nađemo nešto da nam ispuni vreme – kuvanje, nešto drugo što nas ispunjava... Za muškarce nije tako jednostavno – oni često imaju jedan hobi, nije lako naći ravnotežu i odgovor na pitanje: „Šta sad da radim?““

„Moj savet bi bio da ne žure, već da izdvoje neko vreme kako bi ustanovili šta je to što žele da rade – šta im se dopada, a šta ne. Mi nemamo odmah odgovore na ta pitanja, jer smo ceo prethodni život radili samo jednu stvar. Svaki dan posle otkrivamo nešto novo, nemoguće je imati plan za narednih dvadeset godina onog momenta kad završiš s tenisom“, kaže Flavija, i dodaje:

„Meni je bilo tako, isprobavala sam različite stvari – izložbe, poslovi na različitim mestima, a onda sam uvidela da sam prilično dobra na televiziji, i da govorim o tenisu, ha-ha. Moj cilj je bio i da postanem mama, sa te strane sam ispunjena...“

Odlučili smo da „uđemo u dom Peneta – Fonjini“ uz pitanja: Ko kuva bolje – Fabio ili vi?

Ja, naravno! Mada - nije ni Fabio loš, on je specijalista za ribu, to ume jako dobro da sprema“, uvažava umeće svog supruga ona.

Nedostaje li vam tenis?

„Nedostaje mi - vreme za sebe, a ne tenis – jer su majčinske obaveze neprekidne. Kod tenisa mi nedostaju treninzi i atmosfera u mom timu, ali samo takmičenje – ne toliko, moram da priznam“, iskrena je Peneta.

Mislite li da je ženski tenis u dobrim rukama? Utisak je da je mnogo brža igra nego ranije...

Ono što prvo upada u oči jeste koliko su sada teniserke fizički spremne, prave atlete. Ipak, čini mi se da nema raznovrsnosti i da mnoge teniserke igraju na identičan način. Nema mnogo teniserki kao što su bile Agnješka Radvanjska i Roberta Vinči na primer; one su igrale na osećaj i tehniku. Sada je sve snažnije“, komentariše Flavija.

Njen najveći karijerni uspeh je osvajanje Ju Es Opena 2015. – pa nas je interesovalo da li su joj već dosadila pitanja o US openu – ili se to nikada neće desiti?

Ne, nikad – to je nemoguće je... (smeh) Oduvek sam volela Njujork i volela bih opet da odem tamo, jer sam poslednji put bila 2018. ili 2019. Nedostaje mi Ju Es Open, ali u septembru počinje škola deci – i meni je nezamislivo da tada putujem. Kad deca malo porastu, ići ću češće,“ kaže ona.

Iako je danas fizički daleko od tenisa, bilo je zanimljivo čuti – da li bi se ikada bavila trenerskim poslom u budućnosti?

„Nikad se ne zna. Volim da budem na terenu s mladim ljudima. Sada nemam vremena, ali kada odem kod Frančeske (Skjavone) na akademiju, zaista uživam u tome da dajem savete. Frančeka je zaista dobra u tome, mislim da je meni potrebno još malo više rada...“ sa osmehom napominje Peneta.

Često čujemo da nema mnogo prijateljstava na WTA turu – pa nas je interesovalo da čujemo kakva je bila atmosfera u svlačionici u njeno vreme.

„„Sećam se da je bila dobra atmosfera, i iskreno - nemam neka ružna sećanja. Tačno je da je bilo izvesnih igračica koje su hodale sa glavom u oblacima, ali kad im priđeš, potapšeš ih po ramenu i pitaš: ’Ćao, kako si?’, onda će da odgovore pozdravom (smeh)...Tako je izgledalo.“

Pitanje koje se samo nametalo je - kakvo je njeno mišljenje o svemu što je rat u Ukrajini uneo u tenis? Ukrajinke se ne rukuju s Ruskinjama i Beloruskinjama, Sabalenka ne želi da drži konferencije za medije zbog pitanja o ratu...

„Mislim da sport mora da odražava jedinstvo, da ne bude deo politike. Mislim da bi i rukovanje moglo da pomogne u tome i da bi to poslalo dobru poruku svima. Ipak, ne možemo da znamo šta ljudi osećaju, kako su im porodice, da li je sve u redu, teška je situacija...“ naglašava ona.

Za kraj, „pitanje svih pitanja“ - šta biste promenili u tenisu?

„Ne bih mnogo, ništa ludo; ne bih na primer volela da vidim da žene igraju na tri dobijena seta. Jedino što bih volela jeste da igrači dobiju veću pauzu između sezona, jer sada nema dovoljno vremena za oporavak, telo ne može da izdrži toliko napora,“ zaključuje ovaj interesantan razgovor sa nama Flavija Peneta.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track