MASTERS U PARIZU VEĆ SVE ODUŠEVIO: Alkaraz PAO, legende tenisa POLOŽILE ORUŽJE, a prave bitke TEK SLEDE! Na teren izlazi i Novak!
Foto: Chryslene Caillaud / Panoramic / Panoramic / Profimedia

SPEKTAKL

MASTERS U PARIZU VEĆ SVE ODUŠEVIO: Alkaraz PAO, legende tenisa POLOŽILE ORUŽJE, a prave bitke TEK SLEDE! Na teren izlazi i Novak!

Tenis -

Od izveštača Kurira iz Pariza - Vuka Brajovića

Skoro u jednom talasu se Masters u Parizu oprostio od vremešnih legendi tenisa – Mareja, Vavrinke, Gaskea i Monfisa – gde je svaki od njih zapravo bio na korak do plasmana u naredno kolo i tek posle neverovatnih grešaka u odlučujućim momentima meča morao da „položi reket“ pred De Minorom, Timom, Polom i Serundolom. Sentimentalni ponor je – naravno – bio najviše izražen u eliminaciji drugog igrača sveta Alkaraza od 43 mesta lošije plasiranog Rusa Safiulina u (tek) dva seta, a za ljubitelje tenisa iz Srbije u izuzetno nesrećnim porazima Kecmanovića protiv prvog protivnika njegovog dubl-partnera u Parizu Novaka Đokovića – Argentinca Ečeverija u 3 seta – i nedovoljno zdravog i oporavljenog Lasla Đerea protiv bivšeg osvajača ovog turnira iz 2016 Hačanova iz Rusije. Doduše – Miša i Novak su doneli radost svojim poklonicima lepom pobedom u dublu protiv para Nedovjesov – Eskobar, a u uspehu im se pridodao „srećni gubitnik“ Lajović – solidnom pobedom protiv domaćeg igrača Bonzija u dva seta.

Dušan Lajović, Vimbldon
foto: Steven Paston / PA Images / Profimedia

Važne pobede u svojim prvim mečevima juče ostvarili su 10. nosilac Zverev (2-1 protiv Fučoviča), finalista Bazela Hurkač (2-1 protiv Korde) i osvajač istog turnira Ože-Alijasim (2-0 protiv Štrufa), Nemac Altmajer protiv ljubimca domaće publike Fisa (čime je obezbedio direktan prolazak u 3. kolo posle povlačenja Frica usled povrede) i Amerikanac Mekdonald (2-1 protiv zemljaka Vulfa). „Ruski“ dan su uveličali Bublik (koji nastupa pod zastavom Kazahstana) teško izvojevanom pobedom u taj-brejkovima 2 seta protiv Čileanca Žarija (čime je potvrdio dobru formu najavljenu eliminacijom Tijafoa u prvoj rundi) i igrač sa najvećim brojem pobeda na ATP turneji ove godine, Rubljov, koji je svojom brzom i lucidnom igrom eliminisao svaku pretnju koju je Nišioka mogao da predstavlja po njegov dalji hod kroz žreb. Francuze je barem malo obradovao Ugo Amber pobedom protiv za njega veoma neugodnog Amerikanca Girona, a Novakove pratioce, Talon Grikspor, koji je eliminisao verovatno veoma umornog Davidovič-Fokinu posle jučerašnje pobede nad Benom Šeltonom.

Danas će svoje prve mečeve odigrati preostali veliki favoriti – Đoković protiv Ečeverija (Novak 1-0, Masters u Rimu ove godine), Medvedev protiv Dimitrova, Cicipas protiv Ože-Alijasima, Rud protiv Serundola i osvajač Beča Siner protiv Mekdonalda. Pobedom Grikspura nad Fokinom – Novaku se ponovo lepo otvara žreb u Parizu, i za očekivati je da svojom drugom pobedom nad upornim ali i umornim Ečeverijem „osveti“ Kecmanovića i nastavi put ka sedmoj tituli u Bersiju, šestoj ove sezone - i ostanku na prvom mestu ATP liste.

Novak Đoković, Ju Es open
foto: Sarah Stier / Getty images / Profimedia

Kao što je i sam rekao pred početak turnira – ovi uslovi favorizuju dobre servere – pa bi bilo važno da početni udarac služi Novaka od početka meča, a dubok ritern potisne protivnika u pasivnu poziciju pri odigravanju poena na njegov servis. Od ostalih favorita – možda će najteže biti Cicipasu, koji je sigurno deprimiran gorkim porazom od Medvedeva u Beču – a pred sobom ima ponovo zdravog i poletnog šampiona „Svis Indor-a“ Ože-Alijasima, dok je trenutna forma Kaspera Ruda i dalje poprilična misterija. Medvedev i Siner su u „brzinskoj“ prednosti nad Dimitrovom i Mekdonaldom – ali vredi biti oprezan u pogledu njihove adaptacije na sklisku podlogu i teške loptice u Akor Areni posle napora podnesenih u finalu turnira u Beču.

Dušan Lajović je izgubio od Aleksa De Minora u svoja dva dosadašnja meča na šljaci Rima i hardu na otvorenom Sidneja 2019. i 2022. – ali se u trileru protiv Mareja videlo da Australijanac trenutno daleko od forme teniskog „demona“ – nadimka koji ga prati. Stabilnim servisom bez preteranog rizika i duplih grešaka, strpljvom i pokretnom igrom sa osnovne linije čime bi iskušavao koncentraciju protivnika i osvajanjem što većeg broja poena bez dugih razmena i na „teniski šmek“ koji popularni Duci sigurno poseduje – Srbija bi mogla da dobije još jednog učesnika trećeg kola u Parizu. Naša trobojka bi mogla da bude zastupljena i u trećem kolu dubla – u slučaju da Novak od (oko) 14 časova brzo završi posao protiv Ečeverija i sa posebnim elanom udruži snage sa Kecmanovićem protiv iskusnih ali znatno sporijih trećih nosioda Bopane i Ebdena. Ipak, posle Alkarazovog poraza – Novakov prioritet dobrih nastupa u singlu postaje još veći imperativ, pa bi mu se „oprostilo“ ako bi kroz korektan dubl-trening pred finale Dejvis Kupa u Malagi čuvao snagu za meč protiv Grikspura u četvrtak i naredne protivnike – svakog preostalog dana turnira do finala u nedelju.

Ako se u ovom trenutku u gornjem delu žreba (priželjkuje i) nazire polufinale Đoković – Siner ili Rubljov, u donjem je zaista sve otvoreno – te će nam današnji mečevi dati prve konkretnije informacije o tome koga bismo – umesto Alkaraza – mogli da očekujemo u velikom finalu Pariskog Mastersa u nedelju.

Kurir sport / Vuk Brajović

BONUS VIDEO:

01:01

Novak i Jelena zaplesali na koncertu Hausera

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track