VEROVALI ILI NE - NOVAKU SE OVO DEŠAVA TEK ČETVRTI PUT U MELBURNU: Šta čeka Đokovića protiv Popirina?
Foto: Ciro De Luca/NurPhoto/Shuttersto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Australijan open

VEROVALI ILI NE - NOVAKU SE OVO DEŠAVA TEK ČETVRTI PUT U MELBURNU: Šta čeka Đokovića protiv Popirina?

Tenis -

Specijalni izveštač iz Melburna: Vuk Brajović

Verovali ili ne – ali je večeras tek 4. put od svog debija na Australijan Openu 2005. da se Novak Đoković susreće sa igračem iz zemlje domaćina. Naravno, u sva prethodna 3 meča desetostruki šampion je bio bolji od “Ozijevaca” – dva puta od Hjuita (2008., 2012.) i prošle godine od De Minora, dok je od 14 mečeva na Grend Slemovima jedino “Rasti” Hjuit uspeo da nadigra veoma mladog Novaka te 2006. godine na Ju Es Openu.

Na turneji je od domaćih igrača protiv njega najuspešniji bio njegov “ortak” Kirijos, nanevši mu dva uzastopna poraza u Akapulku i Indijan Velsu 2017., dok je De Minor pre 2 nedelje na Junajted Kupu zabeležio poslednju pobedu za žuto-zelene od 30 mečeva koje su odigrali protiv Đokovića. Novak je bio neumoljv kada su igrači iz zemalja domaćina Grend Slemova u pitanju – odnevši pobede u 29 od 30 takvih mečeva, pretrpivši poraz jedino od Endija Mareja na Vimbldonu 2013. Najuspešniji je bio protiv Amerikanaca (13-0), Francuza (9-0) dok je protiv Britanaca ostvario 4 pobede uz spomenuti neuspeh u finalu 2013.

Novak Đoković
foto: Ciro De Luca/NurPhoto/Shuttersto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Popirin je znatno manjeg iskustva i nižeg statističkog renomea od Novaka, ostvarivši 8 pobeda u 14 odigranih mečeva, dok je Novak na izvrsnih 90 pobeda i 8 poraza. Australijanac ima više poraza od pobeda u karijeri (67-91) dok je Novak impresivan sa 1090 pobeda i 214 poraza, a kada se radi o tvrdoj podlozi – proporcije su slične: Novak je odneo 691 pobedu uz 124 poraza, a Popirin samo 47 pobeda uz 62 poraza. U ovoj sezoni Novak ima 3 pobede u 4 meča a Aleksej dve od tri.

U njegovom devetnaestom nastupu u Melburnu i 73 Grend Slemu, Novak će nastojati da 16.put prođe u 3. rundu takmičenja. Neporažen je u poslednjih 29 mečeva koje je ovde odigrao, a sa 36 godina i 251 danom – da postane treći čovek u istoriji koji je posle 35. godine osvojio više Grend slem titula u Melburnu, posle Rouzvola i Federera (po 2). U 408. nedelji na prvom mestu ATP liste, Novak će osvajanjem 25. Grend Slema obezbediti i ostanak na liderskoj poziciji na koju pretenduju Alkaraz i Medvedev, pa su današnji i svaki naredni meč “mala finala” kada se taj cilj uzme u obzir.

Novak Đoković
foto: Anthony WALLACE / AFP / Profimedia

Popirin je do sada 3 puta ulazio u 3. kolo, a u svom 20. Grend Slem nastupu po drugi put izaziva Đokovića, koji ga je pobedio 2019. u Tokiju u dva seta. Primalac specijalne pozivnice prošle godine, Popirin je dobio Hsina i Frica u pet setova – da bi od njega bio bolji Ben Šelton.

Publici u našem regionu je možda najpoznatiji kao osvajač turnira u Umagu prošle godine (pobeda nad Vavrinkom u finalu), dok se kao srećni gubitnik probio do četvrtfinala Sinsinatija gde je izgubio od Hurkača – ali i prvi put u karijeri ušao u Top 50 ATP rang liste. Jedan je od 6 Australijanaca koji su ušli u 2. kolo domaćeg Slema ove godine (9 eliminisano), a u dosadašnjim mečevima u pet setova (ono što bi domaćini priželjkivali da se desi) pobedio je u 3 od 6. Osvojio je juniorski Rolan Garos 2017. i bio drugi junior sveta, što znači da ima pedigre vrhunskih teniskih uspeha – i da ga niko na turneji ne bi trebao podcenjivati kada se nađe sa druge strane mreže.

Sudeći po Novakovom stavu na treningu – nešto slično mu nije ni na kraj pameti, jer bi od Popirina trebalo očekivati veoma inspirisan nastup i veliku borbenost u prva dva (i po) seta, ako ga anksioznost usled igranja na prepunoj Rod Lejver Areni ne poremeti u namerama i pre meča. Novak će želeti da pametno rasporedi svoju snagu, što bi značilo – brzo osvajanje poena mnogo agresivnijom igrom od one viđene protiv Prižmića. Glavni element tog pristupa bio bi uspešan servis, agresivan i dubok ritern i kraćenje razmena učinkovitim izlacima na mrežu – što je i vežbano na Lejveru danas predveče. Popirin će probati da servisom parira za rezultatsku ravnotežu što dublje u setu, u nadi da bi mogao da se ponovi taj-brejk protiv Hrvata u kome se Novak „zakašljao“ kako bi došao do zlata vrednog seta i nade da nastavak meča može time učiniti što neizvesnijim.

Novak Đoković
foto: Anthony WALLACE / AFP / Profimedia

Novak će sigurno nastojati da pritisne slabiji i manje konsistentan udarac protivnika (takođe trenirane dijagonale), ali i da efikasnim otvaranjima po paraleli izbaci Australijanca iz zone komfora i stavi ga u pasivnu defanzivu. Popirin ima fizičke predispozicije da se „izvuče“ iz tih situacija, ali ne u značajnijem kontinuitetu. Ako se sumiraju sve prednosti i mogući faktori iznenađenja, uključujući i dalje aktuelnu prehladu našeg asa, i dalje ne bi trebalo očekivati bilo šta nalik na prvo kolo protiv Prižmića, odnosno kraći meč – čak i da bude trajao 4 seta.

Pobednik – poznat...

Kurir sport / Vuk Brajović

BONUS VIDEO:

02:20

MOŽE LI NOVAK SLEDEĆE GODINE DA PRESKOČI FEDERERA U BROJU OSVOJENIH TITULA? Brajovć: Moguće da će disati za vratom i Konorsu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track