FINALE KOJE NIKO NIJE OČEKIVAO! Sve što treba da znate pred današnji meč Ruda i Cicipasa u Monte Karlu!
Foto: Urbanandsport/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

monte karlo

FINALE KOJE NIKO NIJE OČEKIVAO! Sve što treba da znate pred današnji meč Ruda i Cicipasa u Monte Karlu!

Tenis -

Specijalni izveštač iz Monte Karla: Vuk Brajović

Srećan je i presrećan zbog svoje prve pobede nad prvim igračem sveta u njihovih 6 mečeva osvajač 10 ATP titula (9 na šljaci) iz Norveške, ali teško je verovatni da će Kaspera Ruda “progutati važnost trenutka” u situaciji kada se bori za svoju prvu Masters titulu za svojih 25 leta.

Isti broj ATP turnira, od kojih dva upravo ovde, osvojio je u svojoj karijeri Stefanos Cicipas – koji se (uz blagu pomoć loše sudijske procene u polufinalu) izborio da se takmiči za to da se sa svojom trećom osvojenom titulom u Kneževini izjednači sa Borgom, Musterom i Nastaseom na drugom mestu iza Nadalovih jedanaest - i postane treći najlošije plasirani teniser (posle Fonjinija kao 18-tog 2019. i Nadala kao 17-tog 2005.) koji je dobio trofej iz ruku Monsinjora Alberta od Monaka.

Stefanos Cicipas
foto: Dubreuil Corinne/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Iako su obojica odrasli na šljaci, dvadeset pet pobeda (98) kao i deset poraza više (27) na njoj je ostvario Rud u odnosu na Cicipasa, ali i pored toga nije favorit u njegovom prvom finalu u Monte Karlu. Po proseku računatom na osnovu 52 nedelje praćenja i onome što su prikazali u Monte Karlu, Cicpas je uspešniji napadač od Ruda (27% naspram 21%), Rud bolji u konverziji stvorenih šansi (73% naspram 69%) i kvalitetu riterna (7.4 naspram 6.6), Grk bolji “kradlijvac” poena iz situacija kada je ugrožen (46% naspram 41%) kao i server (8.3 naspram 7.7) – dok su “časti podelili” u bekhendu (Rud 8.7 naspram 7.9) i forhendu (Cicipas 8.9 naspram 8.3). Rud je pobedio u njihovom jedinom dosadašnjem meču na šljaci u Madridu 2021. i polufinalu Los Kabosa 2023. , a Cicipas u četvrtfinalu Toronta – bez izgubljenog seta ali uz 2 taj brejka.

Neizvesnost se podcrtava i kroz statističke parametre dosadašnjih nastupa na ovom turniru, gde Cicipas ima 4 asa više (21), Rud je bolji na prvom servisu (60% - 58%), Cicipas po poenima osvojenim na prvi servis (73.2% - 72.9%), Rud na drugi (57% - 56%), Cicipas po broju osvojenih gemova na svoj servis (86% - 84%) i spašenim brejk-loptama (71% - 53%). Rud je uspešniji u registru osvojenih poena na prvi servis (40% - 39%), Cicipas na drugi (51% - 49%) i po uspešnosti u ritern – gemovima (39% - 36%), dok je Rud efikasniji u procentu konvezije prilika za brejk (46% - 42%).

Kasper Rud
foto: Valery HACHE / AFP / Profimedia

Iako se Cicipasova igra u “domaćem” Monte Karlu čini “većom” po kombinaciji snažnih i “kik” servisa sa agresivnošću iz forhenda i bekhenda, Rud je svakako sposoban da ukroti lepršavog Grka i probije ga na osnovnoj liniji i pri izlascima u teren i na mrežu fantastičnom defanzivom. Pune tribine i divan ambijent Monte Karlo zaliva bi danas mogli da pruže veliku inspiraciju za izuzetno borbenu “ol-raund” igru kod obojice od samog početka i doprinesu jednom od najboljih finala u proteklim godinama, u kome će hrabrost da se rizikuje danas možda doneti više dobrog nego konzervativan pristup – o čemu će takođe svoju reč imati i publika. Nešto više naklonjena Grku kao dvostrukom osvajaču, teško da bi mogla da odmogne veoma fokusiranom Rudu – ali će se danas ipak najviše baviti samom igrom, a ne nekim protestima ili negodovanjem rivala. Ako Cicipas bude izbegao zamku grešaka iz bekhenda i budu ga služili servis i agresivni ulasci u teren kroz jake forhende – biće značajno bliži osvajanju trećeg trofeja ovde, a ako Rud odigra dovoljno stabilno sa osnovne linije i snažnom defanzivom stvori rupe u Cicipasovoj igri – sve više i više će dolaziti u situaciju da tera Grka na greške i pragmatičnom ofanzivnošću na najsporijoj podlozi ostvari prednost u prelomnim gemovima i poenima.

“Očekujem da će današnji meč biti rešen u tri seta” i svoju prognozu je danas dao direktor turnira Dejvid Mesi – i to bi svakako bilo nešto što bi svaki ljubitelj tenisa poželeo da se desi u velikom finalu koje počinje u tri sata popodne.

Kurir sport

Bonus video:

00:15

Novak trening Monte Karlo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track