Đoković preokretom do pobede nad Marejem

Masters London

Đoković preokretom do pobede nad Marejem

Tenis -
Prvi teniser sveta savladao trećeg u tri seta, ali još uvek nije siguran za polufinale
1 / 15

LONDON - Novak Đoković i Endi Marej ponovili su finale Šangaja. U meču 2. kola grupe A na završnom Mastersu u Londonu srpski as je slavio rezultatom 2:1, po setovima 4:6, 6:3, 7:5. Bio je ovo 17. njihov duel i deseta pobeda Đokovića.

Česki teniser Tomaš Berdih pobedio je Francuza Žoa Vilfreda Congu sa 7:5, 3:6, 6:1 u drugom kolu A grupa završnog turnira sezone u Londonu i sačuvao šanse za plasman u polufinale.

O tome koja će dva igrača iz ove grupe u polufinale odlučivaće poslednje kolo u kome se sastaju Đoković - Berdih, Marej - Conga.

Prvi reket sveta Novak Đoković je posle druge pobede na završnom Mastersu u Londonu rekao da je pobeda nad Marejem za njega slatka. "Neću da lažem da pobeda nije slatka i da je osećaj prelep kada pobedite jednog od svojih najvećih rivala. Imao je veliku podršku publike koja ga je po mom mišljenju vratila u meč, zaista se lomio rezultat tokom celog meča. Bili smo prilično izjednačeni, nisam znao do kraja da li ću biti pobednik i jako mi je drago što sam opet mentalno izdržao", rekao je Đoković.

Novak je u prvom setu imao mnogo problema kada je škotski teniser servirao.

"Njegov servis je bio problem, nisam ja ništa loše radio. On je zaista previše dobro servirao i to dobro koristio. Ja sam čekao svoju šansu, znao sam da će mi se pružiti i da moram da budem agresivan. Nisam očekivao da će mi dati neiznuđenu grešku morao sam da se borim za svaki poen. Zaista odlična igra, verovatno najbolji meč koji sam odigrao u ovoj areni u ove tri godine koliko sam na ovom turniru u Londonu tako da to može samo da bude ohrabrujuće pred naredne mečeve."

Đoković se složio da se nalazi u uzlaznoj formi.

"Osećam naravno. Napomenuo sam posle prvog meča protiv Conge da sam probio tu psihološku barijeru na neki način tom pobedom i ona mi je pomogla da boje zaigram na terenu. Igram onu igru koja mene karakteriše, to je ta agresivna igra i jako sam zadovoljan onim što sam danas pružio na terenu."

Srpskom teniseru je dovolja jedan set protiv Berdiha za plasman u polufinale.

"Ja se samo staram onim što je u mojim rukama, tako da za dva dana ću igrati protiv Berdiha bio u tom trenutku u polufinalu ili ne ja ću ići na pobedu", konstatovao je Novak Đoković.

TOK MEČA

1. SET

Loš početak Đokovića, Marej koristi prvu brejk šansu za vođstvo u 1. setu od 1:0.

Britanac je očigledno ušao koncentrisaniji u meč, bez previše muka stiže do 2:0. Konačno dobar gem srpskog asa, dobri udarci sa osnovne linije za 2:1.

Marej bez problema osvaja i svoj drugi servis u ovom setu, vodi 3:1. Đoković stiže do 40:0, potom koristi drugu gem loptu za 3:2. Britanac je napravio četiri greške u ovom gemu.

Đoković je tek u trećem gemu na servis Mareja osvojio prvi poen. Nažalost, kasno, jer je Britanac poveo sa 40:0, a potom iskoristio drugu gem loptu za 4:2. Sa druge strane, Srbin je siguran na svom servisu, 4:3.

Prvi put je Đoković osvojio dva poena u gemu na servis Mareja, ali je Britanac u odsudnom trenutku odservirao as i potom iskoristio prvu gem loptu za 5:3. Đoković je odlično krenuo u svoj gem, poveo sa 40:0, ali je Marej potom stigao do brejk i set lopte. Spasio je srpski teniser set loptu prvim vinerom iz igre, a potom vezao još dva poena za 5:4.

Bez izgubljenog poena Marej stiže do 6:4 u prvom setu i vođstva 1:0. Ne baš lepa vest po Novaka, tradicija kaže da je 14 od prethodnih 16 međusobnih mečeva dobio teniser koji je osvojio prvi set.

2. SET

Odličan početak Đokovića, bez izgubljenog poena stiže do 1:0 u drugom setu.

Marej stiže do izjednačenja u gemovima, 1:1. Dosta se Novak mučio u trećem gemu ovog seta. Počeo je dobro, ali je Marej stigao do prve brejk lopte u drugom setu. Međutim, Novak pogađa mesto gde se spajaju dve linije, potom i naredna dva poena osvaja za novo vođstvo, 2:1.

Uz malo muke Marej stiže do izjednačenja, 2:2. Odlična igra Britanca sa osnovne linije. Perfektan gem za Novaka, bez izgubljenog poena, uz jedan as i dva odlična servisa, srpski teniser stiže do novog vođstva 3:2.

Brejk Đokovića! Sjajno je Novak odigrao ovaj gem, drop šotom stigao do brejk lopte, a potom greškom Mareja stigao do brejka i vođstva 4:2. Odbranio je Đoković brejk, sa dva vinera završava gem za 5:2.

Đoković je rezervisano odigrao gem na servis Mareja, čuvao se za svoj servis, 5:3. Sjajni Novak, odservirao je bez greške, bez izgubljenog poena stigao do 1:1 u setovima. Đoković je u ovom setu izgubio samo četiri poena na svoj servis.

3. SET

Marej osvaja prvi gem u odlučujućem setu na svoj servis, 1:0.

Đoković stiže do izjednačenja, mnogo sigurnija igra srpskog tenisera u odnosu na prvi set, 1:1. Servira Marej, ali i greši, Đoković stiže do tri vezane brejk lopte! Koristi prvi teniser sveta drugu i stiže do prednosti od 2:1!

Sigurnom igrom Đoković je opravdao brejk, vodi sa 3:1. Au kakav gem na servis Mareja, obojica tenisera imala su puno šansi da osvoje gem, ali nažalost, na kraju Britanac smanjuje na 3:2.

Ono što je najbitnije, Đoković drži svoj servis bez većih problema, sa brejkom prednosti, 4:2. Marej uzvraća, smanjuje na 4:3.

Šteta, jedan loš gem za Đokovića na njegov servis, Marej stiže do izjednačenja, 4:4. Dobijeno samopouzdanje Britanac je pretvorio u novi gem, vodi 5:4 u odlučujućem setu, a Novak servira za ostanak.

Bio je Novak na mukama u desetom gemu, ali se izvukao i sjajnim napadom stigao do 5:5. Stiže Novak do brejka koji potom materijalizuje i dolazi do pobede.

http://www.youtube.com/watch?v=cdgF9qwnPnQ
http://www.youtube.com/watch?v=VUOg2zj9q9g

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track