ZA INFARKT: Novak slomio Vavrinku posle pet sati u pet setova
Foto: REUTERS

Đoković u četvrtfinalu

ZA INFARKT: Novak slomio Vavrinku posle pet sati u pet setova

Tenis -
Najbolji teniser sveta savladao Švajcarca 12:10 u petom setu
1 / 10 Foto: REUTERS

MELBURN - Prvi reket sveta Novak Đoković odigrao je epski meč u osmini finala Australijan opena protiv Stanislasa Vavrinke, drugog najboljeg tenisera Švajcarske. Đoković je u 14. međusobnom meču slavio posle pet setova 3:2 (1:6, 7:5, 6:4, 6:7 (5), 12:10) i pet sati i četiri minuta igre.

Branilac titule je loše počeo meč i prvi set ubedljivo izgubio, dok je u drugom Vavrinka poveo sa 4:1, potom i sa 5:2, ali je srpski teniser ipak uspeo da napravi fantastičan preokret i izjednači u setovima.

Pošto su na početku trećeg seta protivnici oduzeli prve servise jedan drugom, Đoković je pri rezultatu 4:4 uzeo brejk Vavrinki i u narednom gemu na svoj servis došao do seta i vođstva od 2:1.

U četvrtom setu obojica su čuvala svoj servis i nije bilo brejkova, a Švajcarac je u taj-brejku bio koncentrisaniji i dobio za izjednačenje na 2:2.

Odlučujući, peti set počeo je nesigurnim servisima i sa po jednim brejkom na početku, ali su posle toga teniseri počeli da uzimaju gemove na svoj servis i retko pružali priliku protivniku za brejk.

Ipak, pri rezultatu 11:10 za Đokovića na Vavrinkin servis, srpski teniser je iskoristio treću brejk, odnosno meč loptu i došao do trijumfa i plasmana dalje.

Đoković će u četvrtfinalu Otvorenog prvenstva Australije igrati protiv šestog tenisera sveta, Čeha Tomaša Berdiha.

POGLEDAJTE MEČ POEN

http://www.youtube.com/watch?v=a3Tp-w0iHq8

TOK MEČA

1. SET

Dve neiznuđene greške dale su dozu neizvesnosti u prvom gemu, ali Đoković sa dva as servisa dolazi do vođstva 1:0.

Vavrinka osvaja svoj servis i stiže do izjednačenja 1:1. Dosta nervozan početak srpskog tenisera. Čak šest neiznuđenih grešaka do sada, Švajcarac pravi brejk i vodi sa 2:1.

Sigurno deluje Švajcarac kada servira - 3:1. Đoković je u nekoliko navrata proklizao, kao da je u problemu sa obućom. Nervozan, isuviše je nervozan Đoković, dok sa druge strane Vavrinki sve polazi od ruke na početku meča. Sjajan poen Švajcarca za drugi brejk i vođstvo 4:1.

Sve, ali baš sve polazi od ruke Vavrinki na početku meča - 1:5. Neverovatno loš set Đoković je završio onako kako ga je odigrao, izgubio je treći svoj servis - 6:1 za Švajcarca.

2. SET

Otvara drugi set Novak na najbolji način - brejkom.

Ponovo problem sa patikama, Đoković se treći put u ovom meču okliznuo, očigledan problem. Vavrinka koristi dekoncentraciju srpskog tenisera i pravi ribrejk za 1:1. Mogao je Đoković do novog brejka, ali je Vavrinka posle dosta muka osvojio svoj servis i poveo sa 2:1.

Posle četiri klizanja, Novak je odlučio da promeni patike. Nažalost, to nije donelo boljitak, Vavrinka po drugi put uzima servis Novaku u drugom setu - 1:3. Siguran je Švajcarac za vođstvo 4:1.

Novak osvaja svoj servis, tek treći gem u dosadašnjem delu meč - 2:4. Krenuo je dobro Đoković na servis Vavrinke, ali je Švajcarac odlično odservirao četiri poena i poveo sa velikih 5:2 u drugom setu.

Najbolji gem Đokovića u dosadašnjem toku meča, smanjio je na 3:5. Vavrinka posle 65 minuta servira za 2:0 u setovima. Brejk Đokovića! U pravom trenutku srpski teniser oduzima servis Vavrinki i smanjuje na 4:5. Đoković će servirati za izjednačenje i potpuni povratak u meč.

Treći gem za redom u korist Novaka! Odlično je odservirao i izjednačio na 5:5. Kakav preokret! Đoković osvaja i četvrti gem u nizu, pravi novi brejk za vođstvo 6:5. Servira za izjednačenje u setovima.

Veliki preokret Đokovića završen je osvajanjem drugog seta - 7:5. Gubio je Novak 2:5, Vavrinka je kod 5:3 na svoj servis imao 30:0, ali se srpski teniser vratio i osvojio drugi set.

3. SET

Brejk Đokovića na samom startu trećeg seta! Šesti uzastopni gem.

Neverovatan povratak Vavrinke za izjednačenje 1:1. Đoković je stigao do 40:0, a Švajcarac je napravio niz za ribrejk. Švajcarac osvaja svoj servis za vođstvo 2:1 u trećem setu.

Đoković lagano osvaja svoj servis i stiže do 2:2. Vavrinka dobija svoj servis, iako je Đoković vrebao priliku za novi brejk, 2:3.

Novo izjednačenje, Đoković je bez većih problema stigao do 3:3. Stigao je Novak do 30:30 na servis Švajcarca, ali sa dva snažna servisa Švajcarac dobija gem za 4:3.

Bez izgubljenog poena Đoković stiže do izjednačenja 4:4. Period mirne igre, ali svakako nas očekuje uzbudljiv završetak trećeg seta. Brejk Novaka u pravom trenutku! Ceo gem Đoković je odigrao kako treba, stigao do dve vezane brejk lopte i iskoristio drugu za 5:4! Srpski as servira za osvajanje drugog seta.

To je to! Đoković vodi sa 2:1 u setovima. Siguran servis i odlična igra u polju doneli su srpskom teniseru novi gem, samim tim i novi set.

4. SET

Bez ikakvih problema Vavrinka osvaja prvi gem na svoj servis u četvrto setu.

Stigao je Novak do 40:0 na svoj servis, ali potom pao i dozvolio Švajcarcu da veže četiri poena i stigne do brejk lopte. U dugoj razmeni lopte Vavrinka je napravio grešku. Četvrtim asom u meču srpski teniser stiže do 1:1 u četvrtom setu. Vavrinka je siguran na svom servisu, vodi sa 2:1.

Spasao je brejk loptu Novak Đoković i zadržao gem - 2:2. Zadržao je Vavrinka svoj servis, vodi sa 3:2.

Servis bez izgubljenog poena dovodi Đokovića do izjednačenja - 3:3. Još jedan gem u kome je Novak potencijalno imao šansu za brejk, ali je Švajcarac pri rezultatu 30:30 odservirao dva as servisa i poveo sa 4:3.

Izjednačio je Đoković, iako je Vavrinka u jednom trenutku sa dve sjajne bekend dijagonale opasno pripretio - 4:4. Novak je ponovo stigao do dva poena na servis rivala, ali nije uspeo ništa više od toga - 4:5. Vavrinka je posle ovog gema zatražio lekarsku pomoć.

Savršen servis za Đokovića, bez izgubljenog poena - 5:5. Istom merom uzvraća Švajcarac, bez izgubljenog poena i as servisom dolazi u vođstvo 6:5. Vavrinka po drugi put uzima pomoć fizioterapeuta. U Melburnu je skoro ponoć.

Igraće se taj-brek, siguran servis Đokovića za 6:6.

Odličan početak Vavrinke, neiznuđene greške Đokovića donele su Švajcarcu vođstvo od 3:0. Đoković je vratio jedan mini-brejk i stigao na 3:4. Vavrinka koristi oba svoja servisa i stiže do 6:3, tri set lopte. Đoković je spasio dve set lopte na svoj servis i stigao do 5:6. Nažalost, Vavrinka je odigrao fenomenalno na svoj servis i sa 7:5 u taj breku stigao do izjednačenja 2:2 u setovima. Set je trajao 68 minuta!

5. SET

Sjajan napad Vavrinke za brejk u prvom gemu petog seta. Očigledno je da je gubitak četvrtog seta delovao na Đokovića.

Kakav gem! Đoković vraća brejk u gemu koji se igrao skoro deset minuta. Prethodno je propustio jednu priliku da uzme gem, a uspeo je da spasi i dve gem lopte Vavrinke. Potvrdio je ribrejk Đoković i poveo sa 2:1. Srpski teniser je bio na ivici gubitka servisa, pošto je Švajcarac imao dve vezane brejk lopte.

Lak gem za Vavrinku, izjednačenje 2:2. Skoro istom merom uzvraća Đoković. Srpski teniser je stigao do 40:0, potom izgubio dva poena, ali je servis vinerom rešio ovaj gem u svoju korist i poveo sa 3:2.

Vavrinka uz dosta sreće dolazi do izjednačenja 3:3. Novak je izjednačio na 40:40, imao šansu da dođe do brejk poena, ali se Švajcarac ponovo izvukao. Sa "nulom" Đoković dobija svoj servis i vodi sa 4:3. Vavrinka je zatražio novu pomoć fizioterapeuta.

Posle dosta muka Vavrinka stiže do izjednačenja 4:4. Đoković je propustio brejk loptu posle prve duple greške Švajcarca. Igra se već više od četiri sata. Kakav pakleni gem. Gem koji je trajao skoro deset minuta, Đoković je spasao čak četiri brejk lopte i na kraju stigao do novog vođstva - 5:4. Vavrinka servira za opstanak u meču.

Bez većih problema Vavrinka osvaja svoj gem i poravnava na 5:5. Razgoropadio se Nole u 11. gemu petog seta, bez izgubljenog poena osvaja gem i vodi 6:5. Vavrinka će ponovo servirati za opstanak, a pre toga mora ponovo na masažu. Do sada meč traje četiri sata i 18 minuta. Prošle godine Novak je finale protiv Nadala igrao pet sati i 50 minuta.

Vavrinka stiže do izjednačenja - 6:6. Igra se na razliku pošto je u pitanju peti set, a oba tenisera dobila su tri nova čelendža. Bez izgubljenog poena Đoković stiže do vođstva 7:6. Trenutno je jedan sat iza ponoći u Melburnu. Meč se igra gotovo četiri i po sata.

Vavrinka stiže do izjednačenja - 7:7. Nije imao previše problema Đoković da osvoji svoj gem, novo vođstvo 8:7. Vavrinka četvrti put servira za ostanak u meču.

Ne staje odličan servis Vavrinke, novo izjednačenje 8:8. Novak takođe nema problema na servisu, novo vođstvo 9:8.

Novi dobar gem za Vavrinku i novo izjednačenje - 9:9. Sa mulom Đoković osvaja servis i ponovo vodi 10:9. Dosta sigurni obojica tenisera na svom servisu, dobar deo razloga leži u činjenici da su obojica više nego umorni posle više od četiri i po sata igre.

Vavrinka dobija novi gem sa nulom - 10:10. Servis od 200 kilometara na sat doneo je Đokoviću 11. gem u petom setu. Obojica su do sada bila prilično sigurna prilikom servisa.

KRAJ!!! Đoković je iskoristio treću meč loptu i okončao jedan od najspektakularnijih mečeva na Australijan openu! 12:10 u petom setu posle pet sati i četiri minuta igre. Novak je iskoristio treću meč loptu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track