KOTA 17: Đoković juri Federerov gren slem rekord
Foto: REUTERS

Na dobrom putu

KOTA 17: Đoković juri Federerov gren slem rekord

Tenis -
Srpski teniser mogao bi u narednim godinama da dostigne 17 gren slem titula koliko je do sada osvojio Federer

BEOGRAD - Srpski teniser Novak Đoković preti da sruši rekord Rodžera Federera od 17 titula na gren slem turnirima.

Đoković je u Melburnu postao 12. igrač koji je osvojio šest gren slem trofeja. Trenutno najbolji teniser sveta to je postigao sa 25 godina i osam meseci, a primera radi, svoju šestu titulu Federer je osvojio kada je imao 24 godine i jedan mesec.

Đokoviću od četiri gren slema nedostaje jedino Rolan Garos, osvojio je četiri titule u Australiji i po jednu u Vimbldonu i Njujorku.

Đoković je po završetku Australijan opena postavio ispred sebe cilj da pokuša da osvoji turnir u Parizu, ali u izjavama medijima radije ističe dosadašnje uspehe.

"Samo pokušavam da igram ovu igra sa 100 odsto posvećenosti, ljubavi, strasti i zabave. Imam 25 godina, šest gren slem titula i mnogo trofeja. To je neverovatno. Pokušavam da shvatim ovaj trenutak i da uživam koliko god mogu u njemu, a onda da vidim šta donosi sutra".

Predviđanja teniskih stručnjaka idu u prilog Đokoviću, pošto predviđaju da će on i Marej u narednim godinama vladati svetskim tenisom.

"Izgleda da će tenisom opet vladati dva igrača, ovoga puta to će biti Đoković i Mari. To je tandem koji je osvojio tri prethodna velika turnira – Olimpijske igre, US open i Australijan open. Oni su preuzeli štafetu od prethodnog dvojca, koristeći Nadalovu povredu i pobeđujući Federera u ključnim duelima. Đoković i Mari su prva generacija igrača koji ceo život igraju na ‘novim’ terenima. Sve podloge su se usporile u poslednjoj deceniji i približile su se jedna drugoj. Možda nije slučajnost što oni imaju slične stilove igre: neverovatno pokrivaju teren, efikasni su na riternu i osvajaju veliki procenat poena u kojima prvu lopticu vrate u teren. Rizik preuzimaju umereno i ne prave mnogo neiznuđenih grešaka", napisao je poznati trener Patrik Muratoglu u kolumni za Eurosport.

Po broju gren slem titula ispred Đokovića su devetorica tenisera, a već u toku ove godine bi mogao da preskoči njih petoricu, koji su do sada osvojili sedam ili osam titula. Naredna titula donela bi izjednačenje na večitoj listi sa Džonom Mekinroom i Matsom Vilanderom, a druga sa Džimijem Konorsom, Ivanom Lendlom i Andre Agasijem.

Đoković je po dobu u kome je osvojio šesti gren slem na sedmom mestu.Doba tenisera kada su osvojili šesti gren slem i ukupan broj gren slem titulaBjorn Borg - 22 godine, 1 mesec - ukupno 11 gren slem titulaRafael Nadal - 22 godine, 8 meseci - ukupno 11Mats Vilander - 23 godine, 10 meseci - ukupno 7Pit Sampras - 23 godine, 11 meseci - ukupno 14Rodžer Federer - 24 godine, 1 mesec - ukupno 17Džon Mekinro - 25 godina, 7 meseci - ukupno 7Novak Đoković - 25 godina, 8 meseci - ukupno 6Džimi Konors - 26 godina, 0 meseci - ukupno 8Stefan Edberg - 26 godina, 8 meseci - ukupno 6Ivan Lendl - 27 godina, 6 meseci - ukupno 8Boris Beker - 28 godina, 10 meseci - ukupno 6Andre Agasi - 29 godina, 9 meseci - ukupno 8

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track