Najnovije vesti

NE GRIZITE MEDALJE! Evo zašto je organizator OI uputio ovaj bizaran apel
Foto: Ana Paunković

DA LI SE ŠALITE?

NE GRIZITE MEDALJE! Evo zašto je organizator OI uputio ovaj bizaran apel

Tokyo 2020


Uobičajena scena - osvajači olimpijskih medalja, posebno zlatnih, ne mogu da odole a da ih ne zagrizu.

Simpatične fotografije ugriza, koje ovih dana svakodnevno putem medija i društvenih mreža obilaze planetu, dovele su i do zvaničnog stava organizacionog komiteta Igara u Tokiju. Japanci su u svom stilu sportistima poručili sledeće:

- Želimo zvanično da potvrdimo da medalje nisu jestive. One su izrađene od recikliranih materijala iz elektronskih uređaja koje su donirali građani. Zato nemojte da ih grizete. Mada mi znamo da ćete to ipak uraditi - glasi neobičan tvit sa zvaničnog naloga Olimpijskih igara u Japanu.

Milica Mandić
foto: Profimedia

Među onima koji su proveravali kvalitet dragocenih metala na medaljama jesu i naši osvajači. Tako je Milica Mandić na postolju zagrizla svoje zlato, a Damir Mikec je baš u našoj redakciji probao ukus srebra.

Tradicionalno griženje zlata je zapravo stari način da se proveri da li je neki predmet zaista napravljen od tog materijala jer je zlato relativno mekano i na njemu ostaju tragovi. Medalje koje su dobili naši sportisti u sebi uglavnom imaju materijale iz mobilnih telefona.

Da bi se napravilo 5.000 recikiranih medalja, bilo je potrebno da se skupi čak 78 tona starih elektronskih uređaja. Iz njih je izvučeno oko 71 kilogram zlata, 7.700 kilograma srebra i 4.850 kg bronze.

Medalje Tokio 2020.

Medaje Tokio 2020
foto: EPA Kimimasa Mayama

Zlatna

Prečnik: 85 mm

Težina: 556 g

Sastav: 6 grama zlata, 550 g srebra

Srebrna

Prečnik: 85 mm

Težina: 550 g

Sastav: 550 g srebra

Bronzana

Prečnik: 85 mm

Težina: 450 g

Sastav: 400 g bakra, 50 g cinka

Kurir sport

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja