Najnovije vesti

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: Avalski toranj
Foto: Zorana Jevtić

KOLUMNA

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: Avalski toranj

Stars

Danas se navršava devet godina od otvaranja obnovljenog tornja na Avali

Prvobitno pušten u rad 1965, srušen je u NATO bombardovanju SR Jugoslavije 29. aprila 1999. Nakon obnove u trajanju od tri godine, Avalski toranj je otvoren 21. aprila 2010.

Stari toranj bio je visok 202,87 metara. Remek-delo arhitekture, jedini toranj na svetu koji je za presek imao jednakostranični trougao koji je simbolisao srpski tronožac za sedenje, projektovali su arhitekti Uglješa Bogunović i Slobodan Janjić, kao i konstruktor, akademik Milan Krstić. Izgradnja tornja bila je poverena građevinskom preduzeću „Rad“. Stotinak građevinara radilo je neprestano ugradivši više od 4.000 tona armiranog betona. Vrhunac posla bila je postavka 60 metara visoke antene, teške oko 25 tona, koju su montirali majstori „Goše“.

Naizgled „mršav“, na tri noge, koje su se oslanjale na blokove ukopane 1,4 metra u stenu, toranj je odolevao zubu vremena i naletima košave „šetajući“ u prečniku i od jednog metra. Srušen je 29. aprila 1999. avionskom bombom tokom NATO agresije na SRJ. Do rušenja Svetskog trgovinskog centara 11. septembra 2001, Avalski toranj je bio najviši srušeni objekat na svetu. Krajem 2006. osnovano je Društvo za obnovu Avalskog tornja. Radovi su počeli 6. februara 2007. Ukupna vrednost obnove je procenjena na oko 8,5 miliona evra. Toranj ima dva lifta i restoran na 119. metru, kao i vidikovac na 122. metru. Ukupna visina tornja je 204,57 metara.

JP „Emisiona tehnika i veze“, u čijoj je nadležnosti rad Avalskog tornja, pozvala je Beograđane i goste glavnog grada da danas dođu na Avalu i od 12 sati zajedno proslave rođendan. Gostujući u emisiji „Žikina šarenica“, Jelena Gajić posebno je preporučila ovo:

- Sportski avanturisti mogu doživeti spuštanje konopcima niz Avalski toranj, i to sa 110 metara njegove visine. Gosti će moći da probaju razne đakonije koje pripremaju gošće iz Turističke organizacije Ražnja i zabave se uz majstorije vrsnih zanatlija, koji će svoje radove izložiti na štandovima oko platoa. Biće organizovana i modna revija. Želimo vam uzbudljiv dan na Avali.

Do naredne nedelje i nove priče

Vaš Žika Šarenica

Kurir/Žika Šarenica/Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...