Najnovije vesti

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: U rodnom gradu majke Ruže
Foto: Zorana Jevtić

PRIČE O LJUDIMA I DRUGIM POSTOJANOSTIMA

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: U rodnom gradu majke Ruže

Stars

Majka Branka Radičevića, Ruža, rođena je u Vukovaru, u porodici Mihajlović

I evo me ovog vikenda sa karavanom letnjeg serijala emisije „Žikina šarenica“ u Vukovaru, u porti Crkve Svetog Nikolaja.

Ova crkva je sagrađena na temeljima stare crkve 1690. Velikom seobom Srba s kraja 17. veka, srpsko stanovništvo u Vukovaru je znatno uvećano. Saborna crkva Svetog Nikolaja je glavni i najveći hram Arhijerejskog namesništva vukovarskog.

Odmah do ovog hrama je i znameniti Srpski dom. Vlada Srbije je za Srpski dom u Vukovaru izdvojila milion evra. Nakon obnove, u Srpskom domu će se nalaziti velika dvorana za održavanje manifestacija. Donji deo zgrade zamišljen je kao biblioteka, dok će na spratu biti galerijski prostor. U ovom objektu nalaziće se i svešteničke kancelarije, dok će jedan deo prostora koristiti srpska udruženja sa šireg vukovarskog područja.

Ovaj objekat je u zajedničkom vlasništvu SPC opštine Vukovar, Zajedničkog veća opština i Srpskog narodnog veća. Velika imena srpske kulture rođena su u Vukovaru. Jedan od najznačajnijih je znameniti Zaharije Orfelin. On je istaknuti pesnik, istoričar, bakrorezac, barokni prosvetitelj, graver, kaligraf i pisac udžbenika. Jedan je od najprosvećenijih Srba toga doba i prvi Srbin koji je pisao i objavljivao stihove, prvi primer štampanog pesništva kod Srba u 18. veku. Orfelin je pokrenuo u Mlecima 1768. Slaveno-serbskij magazin, prvi srpski časopis.

I da se vratim naslovu. Majka Branka Radičevića, Ruža, rođena je u Vukovaru, u porodici Mihajlović. Na nju Srbi u Vukovaru čuvaju uspomenu manifestacijom Dani Branka Radičevića, koja će se i ove godine održati u porti manastira Dobre vode krajem septembra.

Do nove priče vaš Žika Šarenica

(Kurir.rs / Foto:Zorana Jevtić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...