Najnovije vesti

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: Poslednja prestonica srpskih despota
Foto: Zorana Jevtić

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: Poslednja prestonica srpskih despota

Stars

Od srednjovekovne tvrđave Kupinik na Obedskoj bari u opštini Pećinci ostali su samo bedemi i o njoj vekovima niko ne brine, mada su tu stolovali Brankovići. Sada bi to moglo da se promeni, zahvaljujući stručnjacima koji žele da spasu Kupinik.

Povodom obeležavanja 500 godina od pada tvrđave pod tursku vlast, koji se obeležava 2021, Muzej Vojvodine je sa SANU pokrenuo projekat spasavanja Kupinika.

Kupinik se nalazi u jugoistočnom delu Obedske bare, nedaleko od sela Kupinova, na ostrvu, okružen močvarom, zbog čega je imao izuzetan odbrambeno-strateški položaj. Može li Kupinik uskoro da postane nezaobilazna turistička atrakcija? O tome u emisiji „Žikina šarenica“ govori arheolog Petar Odobašić iz Agencije za razvoj opštine Pećinci i predsednik udruženja Zeleni pogled:

- Istorijski značaj ovog mesta je neprocenjiv jer je nakon pada Smedereva 1459. godine Kupinik narednih sedam decenija bio ne samo rezidencija već i prestonica srpskih despota i centar srpstva, oko kog su se okupljali plemstvo, sveštenstvo i narod čuvajući identitet i tradiciju. Umesto izreke da je pet do 12 za spas Kupinika, mi stručnjaci upozoravamo da je četiri do 12 i ukazujemo na ozbiljnost situacije i alarmantnost da se konačno pokrenu temeljna arheološka istraživanja.

Stari grad Kupinik prvi put se pominje u dve povelje ugarskog kralja Žigmunda iz 14. veka kao ugarsko kraljevsko utvrđenje. Od početka 15. veka postaje rezidencija srpskih despota u kojoj su stolovali despoti Stefan Lazarević, Đurađ Branković, Vuk Grgurević, poznat kao Zmaj Ognjeni Vuk, Đorđe i Jovan Branković s majkom Angelinom. Kao poslednji gospodari Kupinova, koji je u velikom pohodu na Beograd 1521. osvojio Sulejman Veličanstveni, pominju se udovica Jovana Brankovića Jelena i njen sin despot Stefan Berislavić.

Zanimljivo je da su sve četiri kule Kupinika različitog oblika - kružnog, osmougaonog, šestougaonog i kvadratnog. Za tu pojavu postoje dva objašnjenja: da su tako pravljene zbog odbrane od različitih vrsta tadašnjeg naoružanja, a drugo je romantičnije, da je svaka kula u Kupiniku bila verna kopija neke od kula iz srpskih prestonica Beograda i Smedereva.

Dosad je urađena kompjuterska animacija Kupinika. Istorija uživo.

Do nove priče Vaš Žika Šarenica

Kurir/Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...