Najnovije vesti

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: Palestina poštuje Srbiju još iz vremena krstaških ratova!
Foto: Zorana Jevtić

Priče o ljudima i drugim postojanostima

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: Palestina poštuje Srbiju još iz vremena krstaških ratova!

Stars

Ambasador Države Palestine u Srbiji gospodin Muhamed Nabhan gost je u današnjoj emisiji „Žikina šarenica“. Uz kafu i prijatan razgovor sa ovim beogradskim studentom i dugogogodišnjim ambasadorom u našoj zemlji saznajem detalje o vezama Palestine i Srbije.

Ovih dana obeležava se i jubilej - trideset godina diplomatskih odnosa. Upotpunio sam svoje znanje i podatkom da je Palestina do 15. veka bila hrišćanska i data je muslimanima na čuvanje sve do Sulejmana Veličanstvenog, a onda se mnogo šta promenilo. I danas trećina palestinskog stanovništva poštuje hrišćansku veru. A posebna priča za mene su podaci o boravcima Svetog Save u Svetoj zemlji.

Veliko poštovanje za Srbiju od Palestine potiče još iz vremena krstaških ratova, jer otac Svetog Save, Stefan Nemanja, nije učestvovao u pohodima na Palestinu i nije dozvolio prelaz krstaških vojnika kroz svoju teritoriju.

Srpski prosvetitelj Sveti Sava je veoma poštovan u Palestini. Prema starom predanju, Sveti Sava Osvećeni, koji je u petom veku, istočno od Vitlejema, sagradio manastir Mar Saba, ostavio je amanet da njegovo žezlo - pastirsku palicu - predaju arhijereju carskog roda i istog imena kada jednog dana dođe sa zapada, pred kojim će srebrno žezlo pasti. Predanje se obistinilo nakon 700 godina, kada je Sveti Sava iz Srbije kročio u manastir Svetog Save Osvećenog.

I ne samo to. Sveti Sava je kupovinom velikog broja svetinja, prilikom boravka u Svetoj zemlji, stvorio ogromnu ambasadu u Palestini. Još od tih vremena započeta je cirkulacija ljudi između Srbije i Palestine koja nikada nije bila prekidana. Palestina je zemlja starih manastira. Ni u jednoj zemlji na svetu nema više svetinja nego što ih ima u Palestini.

Predlažem da i Srpska pravoslavna crkva sazida svoju crkvu u Palestini, koja bi bila mesto koje će posećivati mnogi vernici i turisti.

Do nove priče Vaš Žika Šarenica

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...