Najnovije vesti

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: Tesla i automobilizam!
Foto: Zorana Jevtić

Priče o ljudima i drugim postojanostima

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: Tesla i automobilizam!

Stars

Na Božić 1943. naučnik našeg porekla Nikola Tesla je umro. Svojim izumima oblikovao je svet u kakvom danas živimo. Poznavaoci Teslinog dela skloni su da tvrde da je njegova eksploatacija minimalna. Sve što je stvarao bilo je za opšte dobro, pa ne čudi što kapitalistički naštelovan svet teško i na kašičicu dozira inovacije Nikole Tesle.

Filozof Velimir Abramović, koji važi za poznavaoca Teslinog dela, tvrdi da je 1931. Tesla zaista vozio automobil koji je crpeo energiju iz etra - radijantnu energiju:

- Njegov električni automobil pominje se u mnogim tekstovima i knjigama, tako da ni postojanje ni nepostojanje njegovog automobila nije dokazano. Ali uzbudljiva stvar je da je to moguće koristeći tehnologiju kojom je Tesla eksperimentisao: bežični prenos energije. Tesla je preradio automobil vađenjem originalnog benzinskog motora, koji je zamenio zatvorenim električnim motorom prečnika 65 cm. Pošto se motor prilično zagrevao, Tesla je morao da ugradi i ventilator dok ostatak automobila, od osovine do zadnjih točkova, nije prepravljan. Motor je bio sastavljen od energetskog prijemnika s 12 vakuumskih cevi, a iz prijemnika je izlazila antena visine 1,8 metara. Iz prijemnika su takođe virile dve debele cevi dužine desetak centimetara. Testirao je automobil desetak dana, dostigao je maksimalnu brzinu od 144 kilometra na sat.

Posle testiranja, navodno je električni motor zamenjen originalnim benzinskim, a neki istraživači tvrde da je Tesla svoj patent prodao Vestinghausu. Šta se dalje dogodilo, ostaje velika misterija, jer je njegov izum tajanstveno nestao i nije više nikad ugledao svetlo dana.

Svi zapisi o ovom Teslinom poduhvatu nestali su ili su izgubljeni, iako je vrlo verovatno da su ga velike kompanije, koje tačno znaju šta je i kako učinio Nikola Tesla, samo dobro sakrile. Dobro je poznato da je Tesla stekao mnoge neprijatelje zalaganjem za besplatnu energiju, pa zato ne čudi da podatke o njegovim eksperimentima skrivaju moćni industrijski lobiji.

Naučnik Dejan Ilić, koji je uspeo da „izmisli“ najtanju bateriju, u ovonedeljnoj emisiji „Žikina šarenica „ televizije Pink veruje da je to lepa priča, ali malo realna.

- Ono što je izvesno jeste da je krenuo veliki bum proizvodnje i eksploatacije električnih automobila. Norveška tu trenutno prednjači. Od deset novih automobila u ovoj zemlji, šest je električnih. Do 2025. svi Norvežani će voziti samo električne automobile - procenjuje Ilić.

Do nove priče, Vaš Žika Šarenica

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...