MAJKA LJUBE PANTOVIĆ JE POZNATA NOVINARKA! Nosilac je Povelje humanosti, živi u Beogradu, a evo kako DANAS IZGLEDA! (FOTO)
Foto: Printscreen

nekad i sad

MAJKA LJUBE PANTOVIĆ JE POZNATA NOVINARKA! Nosilac je Povelje humanosti, živi u Beogradu, a evo kako DANAS IZGLEDA! (FOTO)

Rijaliti -

Poznata novinarka Duška Vrhovac, koja je još devedesetih obrađivala temu Kosova i prva postavljala ozbiljna pitanja o južnoj srpskoj pokrajini, je majka Ljube Pantović, a baka Aleksandre Subotić.

Duška je u maju 1992. godine, kao novinar RTS i autor emisije "Izvesna pitanja" snimila razgovor sa tadašnjim predsednikom Odbora skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Momčilom Trajkovićem. Međutim, deo emisije u kojoj je on bio gost, prema tvrdnjama samog Trajkovića, jedan je od ključnih razlog da tadašnji direktor RTS Milorad Vučelić zabrani njeno emitovanje.

"Nakon mog razgovora sa Miloševićem, u kome mi je doslovce rekao da 'Kosovo treba ostaviti po strani, jer imamo posla preko Drine', krajem Decembra 1991. godine, dao sam (jedan) intervju koji je objavljen 3. januara 1992. godine, što je žestoko naljutilo Miloševića. To je zainteresovalo i novinare. Hrabra novinarka Duška Vrhovac tim povodom pripremila je emisiju o stanju na Kosovu i Metohiji, u kojoj je učestvovalo još nekoliko sagovornika. Nažalost, emisija je završila u 'bunkeru' RTS i do danas nije emitovana", napisao je Trajković uz video zapis emisije.

foto: Youtube screenshot

Duška je godinama radila na RTS. Tačnije do 2005, kada je postala slobodan novinar i pisac. Objavila je na desetine knjiga poezije, a njene pesme prevođene su na engleski, španski, italijanski, ruski, nemački, grčki, francuski, turski, rumunski, jermenski, albanski, makedonski i poljski jezik. Članica je Udruženja književnika Srbije i dobitnica nekoliko nagrada za poeziju, te Zlatne značke za širenje kulture Kulturno-prosvetne zajednice Srbije. Objavila je tekstove i intervjue u brojnim listovima i časopisima, kao i tekstove i scenarija za radio i televizijske emisije.

U Trećem programu Radio Beograda nekoliko godina bila stalni saradnik kulturne hronike, pišući o književnim, pozorišnim i drugim umetničkim pojavama i događajima kod nas i u inostranstvu. Autor je, urednik, scenarista i voditelj brojnih televizijskih emisija i serija u okviru Aktuelnosti Informativnog programa, u Redakciji dokumentarnog programa RTS, baveći se uglavnom aktuelnim i tzv. tabu temama iz raznih oblasti, od politike do kulture, u civilizacijskom kontekstu. Neke od tih emisija, poput ove sa Momčilom Trajkovićem završavale su u bunkeru, gde se i sada nalaze.

Duška se već dvadeset godina bavi i humanitarnim radom. Organizovala je i sprovodila u delo brojne akcije pomoći deci, siromašnima, bolnicama i izbeglicama. Nosilac je Povelje humanosti. Živi u Beogradu, a u njenom stanu često boravi i ćerka Ljuba.

Kurir.rs/Espreso/Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track