ŠTEDIŠA: Nikolić skresao troškove Predsedništva
Foto: Zorana Jevtić

Zatekao praznu kasu

ŠTEDIŠA: Nikolić skresao troškove Predsedništva

Politika -
Trošak reprezentacije prethodnog sastava iznosio je 8.251.286 dinara dok je na mobilne telefone potrošeno 8.465.255 dinara

BEOGRAD - Pres-služba predsednika Srbije saopštila je danas da je po preuzimanju dužnosti Tomislava Nikolića zatečena gotovo prazna kasa, ali je on uveo nove standarde i pravila, značajno smanjio troškove, pa nije bilo potrebe da se zadužuje kod Vlade Srbije da bi pokrio manjak u budžetu.

U saopštenju se navodi da je po dolasku Nikolića na Andrićev venac zatečena gotovo prazna kasa sa potrošenih 80 odsto sredstava, što je više od 194 miliona dinara iz planiranog budžeta.

"Nakon analize troškova, utvrđeno je da su sredstva neracionalno trošena, naročito u delu reprezentacije, mobilnih telefona, korišćenja službenih automobila i troškova putovanja u inostranstvo", kaže se u saopštenju. Ističe se da su šestomesečni troškovi putovanja u inostranstvo gotovo dva i po puta manji u odnosu na isti period 2011, pri čemu je ukupan broj putovanja ostao nepromenjen.

Dodaje se da su troškovi reprezentacije smanjeni četiri puta, jer je u prethodnom periodu budžet premašen za 10 odsto, dok sadašnji korisnici nisu utrošili ni jednu trećinu planiranih sredstava. U apsolutnom iznosu trošak reprezentacije prethodnog sastava iznosio je 8.251.286 dinara.

"Što se tiče troškova mobilnih telefona, ukupno je prethodna garnitura potrošila 8.465.255 dinara, dok je aktuelna postavka utrošila 2.828.688 dinara, što je gotovo četiri puta manje", ističe se u saopštenju.

U saopštenju se kaže da je ukupna ušteda iznosila 30 miliona dinara, uz pokrivanje troškova koji su zatečeni u prvih šest meseci 2012. godine. "Iz svega navedenog, proističe da je racionalno i domaćinsko upravljanje sredstvima moguće i da je to primer kakav bi trebalo da slede i druge državne institucije", zaključuje se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track