STVARNO KRALJ: Đoković osvojio završni Masters

Nemoćni Federer

STVARNO KRALJ: Đoković osvojio završni Masters

Tenis -
Duel dvojice najboljih tenisera današnjice opravdao je sva očekivanja
1 / 8

LONDON - Novak Đoković drugi put u karijeri osvaja završni Masters sezone. Najbolji teniser sveta pobedio je Rodžera Federera sa 2:0, po setovima 7:6 (8:6), 7:5 u prepunoj O2 areni u Londonu. Prvi put Novak je osvojio zavšni turnir 2008. godine u Kini.

Federer

je odlično počeo prvi set, napravio brejk i poveo sa 3:0. Međutim, Đoković je ubrzo uzvratio i izjednačio na 3:3, čime je počela neizvesna borba za svaki poen. Đoković je prvi put poveo sa 5:4, a zatim na svoj servis nije uspeo da završi set. Švajcarac je preokrenuo rezultat u svoju korist (6:5), a teniser Srbije je zatražio medicinski tajm-aut pošto je povredio lakat kada se bacio za jednom lopticom. Đoković je izjednačio na 6:6, pa je usledio taj-brek, u kojem je posle 8:6 i 72 minuta poveo sa 1:0 u setovima.

Drugi set Federer je počeo kao i prvi, ubedljivo. Poveo je sa 3:1 i imao priliku da dobije ovaj deo igre kod vođstva od 5:4, ali je Đoković onda napravio brejk za 5:5, poveo sa 6:5 i završio meč.

Novak je 13. put u 29 mečeva savladao Federera, treći put ove sezone i zaradio 1.500 ATP bodova i 1.760.000 dolara.

Đoković je osvojio ukupno 34. ATP trofej u karijeri, od čega pet na gren slem turnirima i 14 na mastersima.

Prvorangirani teniser sveta zabeležio je ukupno 75. pobedu u 2012. godini.

Đokoviću su putem društvenih mreža stigle i prve čestitke. Tako su poruke uputili premijer Srbije Ivica Dačić, predsedavajući GS Ujedinjenih Nacija i predsednik TSS, Rafael Nadal... Đoković je svoje fanove počastio slikom iz svlačionice neposredno po završetku finala u Londonu.

http://www.youtube.com/watch?v=0qLu7knpNps

TOK MEČA

2. SET

Neverovatno dug prvi gem u drugom setu, nešto više od 11 minuta je trajao, nažalost, završio se brejkom Federera. Švajcarac je spasio nekoliko gem lopti, a iskoristio četvrtu brejk loptu u ovom gemu. Novak je od besa bacio reket.Brzi gem za Federera i 2:0 u drugom setu.Vraća Đoković brzi gem na svoj servis, smanjuje prednost na 2:1.Federer koristi ponovo svoj servis za vođstvo 3:1.Uz dosta muke Đoković osvaja svoj servis. Sa tri greške poklonio je Federeru tri poena, a potom mu se Švajcarac revanširao sa dve neiznuđene greške, 3:2 za Federera.Požrtvovanost Đokovića nije urodila plodom, Federer ponovo osvaja svoj gem za 4:2.Peti as, potom i servis viner, donose Đokoviću novi gem, 3:4.Ispustio je Đoković brejk šansu za izjednačenje. Federer je u tom trenutku odservirao as servis. Potom je Đoković jedan lagani bekend poslao u aut i olakšao Federeru put do 5:3.Brzi gem za Đokovića, iskoristio je drugu od tri vezane gem lopte za 4:5. Federer servira za drugi set.Kakva igra Novaka! Spasio je dve vezane set lopte i sa četiri poena u nizu izjednačio na 5:5! Kakva mentalna snaga srpskog asa.Potpuni preokret Đokovića, uz dva izgubljena poena osvaja gem i vodi sa 6:5 u drugom setu. Federe servira za opstanak u meču.Kakav završetak meča! Đoković je ostavio najbolje za kraj! Brejk uz sjajnu paralelu za fenomenalan završetak! Novak je zaista kralj!

1. SET

Perfektan početak Federera. Dva as servisa i dva servis vinera donose Švajcarcu startnu prednost u meču, 1:0.Nastavio je Švajcarac perfektan niz, bez izgubljenog poena osvojio je servis Đokovića i poveo sa 2:0.Tek posle devet izgubljenih poena Đoković osvaja prvi poen u meču. Nažalost, to nije bilo dovoljno da se zaustavi nalet Švajcarca - 3:0 za Federera.Najduži gem do sada dobija Đoković. Čak šest minuta je trebalo srpskom asu da stigne do prvog gema u meču. Stigao je Novak do dve gem lopte, ali je iskoristio tek četvrtu. 3:1 za Federera.Vraća se Novak u prvi set, dve vezane greške Švajcarca donele su Đokoviću brejk i smanjenje rezultata na 3:2 u ovom setu.Treći gem u nizu za srpskog asa. Sjajno je Novak napao Rodžera, prošetao ga po terenu prepune O2 arene u Londonu za izjednačenje u prvom setu.Prekinuo je Rodžer seriju Novaka, stigao do tri gem lopte, iskoristio prvu i ponovo poveo sa 4:3.Skraćena dijagonala Đokovića za novo izjednačenje 4:4. Prethodno je Đoković stigao do dve vezane gem lopte posle dva dobra servisa, a drugu priliku je iskoristio za izjednačenje.Novi brejk Novaka! Prvo vođstvo u meču 5:4. Čak šest izjednačenja viđeno je u ovom gemu. Novak je fantastično vratio poen za treću brejk loptu, posla dijagonalu pored nemoćnog Federera, a potom naterao Švajcarca da pošalje jednu paralelu u mrežu.Servirao je Đoković za set, imao priliku da ga osvoji, ali ga u odsudnim trenucima bekend nije služio. Federer pravi brejk za 5:5.Švajcarac je u naletu, osvaja lakše nego u prethodnim gemovima svoj servis i vodi sa 6:5. Požrtvovanim skokom Đoković je pokušao da spasi poslednji poen u ovom gemu, ali se pri tom lakše povredio, tačnije zadobio rasekotinu ispod lakta.Bilo je 0:30, a onda je Đoković vezao sjajna tri servisa i potom dotukao Federera za 6:6 i taj-brek.

Neverovatan taj-brek pripada Novaku Đokoviću! Sjajno je otvorio srpski as ovaj deo prvog seta, poveo sa 2:0, potom je Švajcarac preokrenuo na 3:2, da bi Đoković vratio prednost na 4:3 i potom stigao nadomak prvog seta pri rezultatu 6:5. Međutim, Federer se na volšeban način vratio u meč, ali u dva naredna poena prvi teniser sveta bio je dobro koncentrisan i priseban za 8:6 i 1:0 u setovima. Prvi set je trajao punih 72 minuta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track