Tadić: Ponovo sam gradio ugled Srbije posle memljivog mraka Nikolićevih!
Foto: BETA

Oštra reakcija

Tadić: Ponovo sam gradio ugled Srbije posle memljivog mraka Nikolićevih!

Politika -
Nakon stupanja na dužnost šefa države krenuo od tačke koja je bila daleko ispod nule, u dubokoj civilizacijskoj provaliji, i to "posle politike koju je zastupao sadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić tokom svog celokupnog političkog delovanja", navodi počasni predsednik DS

BEOGRAD - Počasni predsednik DS Boris Tadić oštro je reagovao na izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića da je na Andrićevom vencu, kad je tamo došao, "bilo kao da niko ništa nije uradio".

"Šešeljev vojvoda s Romanije Tomislav Nikolić skoro svakodnevno mi je svojim besmislenim izjavama davao povoda da reagujem, međutim, do sada nisam, jer sam smatrao elementarnom političkom pristojnošću da dam prostor i vreme, na demokratskim izborima izabranom predsedniku, da pokaže šta zna", navodi se u pisanoj izjavi Tadića.

Za to vreme predsednik nije pokazao šta zna, ali se svojski potrudio da pokaže šta ne zna, konstatuje Tadić, reagujući na izjavu Nikolića da je počeo od nule, bez ikakvih kontakata, sa opterećenjem da neće biti tako dobar predsednik.

Tadić u izjavi navodi da je upravo on nakon stupanja na dužnost šefa države krenuo od tačke koja je bila daleko ispod nule, u dubokoj civilizacijskoj provaliji, i to "posle politike koju je zastupao sadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić tokom svog celokupnog političkog delovanja".

Srbija je, dodaje Tadić, bila zemlja koja je morala ponovo da gradi svoj ugled nakon memljivog mraka Nikolićevih devedesetih.

"Takvu Srbiju sam nasledio i predstavljao u svetu na početku svog mandata, a Srbija koja je zatekla Nikolića bila je daleko od one koju nam je ostavio njegov sistem", napisao je Tadić.

Za Nikolića, kaže Tadić, nula je i očigledna stabilizacija mira i regionalnog pomirenja, ali i postizanje nacionalnog konsenzusa o strateškim ciljevima Srbije, bez koga on danas ne bi govorio o evropskoj budućnosti.

"Sa različitih strana te iste nule koju pominje Nikolić se nalazi Srbija pre mojih mandata i nakon njih", navodi Tadić i dodaje da daleko ispod nule bila politika sadašnjeg predsednika koji je podržavao politički kriminal, koja se zasnivala, između ostalog, i na zluradim komentarima na ubistva premijera i novinara i blokirala sve demokratske promene u Srbiji kao i sva moguća rešenja za problem Kosova.

Nasuprot tome, ukazao je počasni predsednik DS, daleko iznad Nikolićeve nule su svi napori politike koju je uprkos njemu i njegovim tadašnjim "primitivnim pretnjama vodila Srbiju ka Evropskoj uniji, sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i statusu kandidata i dovršetku saradnje sa Haškim tribunalom".

Bivši sef države smatra da "Nikolić samo balansira između svojih političkih i vrlo privatnih interesa, izgovarajući sa pijedestala predsednika Republike notorne kontradiktornosti skoro svaki put kada nešto kaže, a mnogo više od besmislenih i prečestih ispada, kako kaže, brine ga (Tadića) situacija u kojoj će se Nikolićevi interesi opet promeniti.

Kometarišući Nikolićevu izjavu da "sada obavlja svoju funkciju tako što predstavlja Srbiju u zemlji i inostranstvu", bivši predsednik Srbije kaže i da mu je obaveza da ukaže da se u svakoj izjavi Nikolića, čcak i onoj koja se odnosi na neophodnost nastavka evrointegracija, krije zametak politike devedesetih godina.

Dodaje da pred javnost Nikolić sada jedino ima da izađe sa onim što je nespretni nastavak politike koju je opstruirao i napadao godinama i onemogućavao njenu realizaciju, ali istovremeno upozorava da će se zemlja, ukoliko javnost nije u dovoljnoj meri svesna te činjenice, ubrzo ponovo naći na putu ka mraku društvene svesti.

Nikolić, smatra Tadić, zamenom teza pokušava da se distancira od političke odgovornosti za ono što je čcinio i u šta se zaklinjao svom tadašnjem vođi, a problem je što ne pokazuje odgovornost ni za svoje sadašnje istupe.

Bivši predsednik Srbije smatra i da je najveći apsurd da upravo Nikolić kaže da Srbija više nije zemlja beznađa i podseća ga da je Srbiju u to beznađe uveo on sa svojim političkim istomišljenicima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja