4 ŽRTVE SUPEROLUJE: Tinejdžerka (17) poginula na spavanju, dečaka (14) odneli talasi
Foto: Tanjug

Nezapamćeno nevreme

4 ŽRTVE SUPEROLUJE: Tinejdžerka (17) poginula na spavanju, dečaka (14) odneli talasi

Planeta -
Sedamnaestogoišnjakinja iz Kenta je nastradala nakon što se stablo obrušilo na montažnu kuću u kojoj je spavala

LONDON - Oluja "Sveti Juda" odnela je prvu žrtvu, 17-godišnju devojku iz Kenta. Ona je poginula u naletu vetra, pošto se stablo srušilo na montažnu kuću u kojoj je nesrećna devojčica u tom trenutku spavala.

Prema navodima policije, oni su kontaktirani u 7:18 časova, nakon što je stigao izveštaj da je 17-godišnja devojka teško povređena. "Nažalost, 17-godišnja devojka je preminula", navedeno je u saopštenju policije.

Nešto kasnije javljeno je da je superoluja odnela još najmanje dva života u Britaniji i jedan u Holandiji. Muškarac u pedesetim godinama preminuo je pošto se na njegov automobil srušilo drvo u gradu Votfordu, severno od Londona, prenela je agencija AFP. Pored toga, jedan 14-godišnji dečak se utopio u Istočnom Saseksu na jugu Engleske, pošto su ga odneli talasi, a spasilačke službe su zbog nevremena morale da obustave potragu za njim.

Policija grada Amsterdama je danas takođe saopštila da je jedna žena poginula kad je na nju palo drvo. Građane Amsterdama su nadležne vlasti savetovale da ne napuštaju kuće, kao i da zbog jakog vetra ne voze bicikle, što je omiljeni vid prevoza u tom holandskom gradu.

Glavna železnička stanica u Amsterdamu je zbog oštećenja izazvanog olujom zatvorena.Veliku Britaniju, Francusku i Holandiju je zahvatila oluja Sveti Juda, koja preti da bude najgora u poslednjih deset godina. U Britaniji je više od 250.000 domaćinstava ostalo je bez struje, saobraćaj je u kolapsu, a dva trajekta s više od 450 putnika blokirana su u Lamanšu.

Britanska Meteorološka služba je saopštila da je vetar koji je čupao drveće rano jutros dostizao brzinu od 160 kilometara na sat, a širom Engleske i Velsa registrovane su 152 poplave i izdato upozorenje na opasnost od još 13 poplava.U centralnim i južnim delovima britanskog ostrva, bez električne energije je oko 220.000 domova, a na severozapadu Francuske još 30.000 domaćinstava.Na jugu Britanije je u prekidu železnički saobraćaj pošto je oluja oborila na pruge više od 100 stabala, neki mostovi su zatvoreni, a na londonskom aerodromu Hitrou je od jutros otkazano 130 letova.U Doverskom moreuzu, jedan trajekt sa 398 putnika i drugi sa 65 blokirani su pošto je luka Dover zatvorena zbog oluje. Prognozira se da će ovo biti najgora oluja u poslednjih 10 godina.

Britanska Meterološka služba je upozorila na mogućnost rušenja stabala, oštećenja zgrada i poremećaja u snabdevanju električnom energijom i u saobraćaju.Prema prvim izveštajima, vetar velike jačine iščupao je iz korena stotine stabala na jugu Britanije, zbog čega su putevi blokirani. U zapadnom predgrađu Londona Hounslou jedno stablo se obrušilo na benzinsku pumpu i izazvalo eksploziju sa kojom se trenutno bori vatrogasna brigada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja