AFERA KOLUBARA: Uhapšeni direktor GSP i Kene
Foto: Kurir, Nebojsa Mandic

Malverzacije prilikom eksproprijacije

AFERA KOLUBARA: Uhapšeni direktor GSP i Kene

Crna Hronika -
Uhapšeni su i bivši finansijski direktor Kolubare Ljubiša Mekić, bivši načelnik službe za eksproprijaciju zemljišta Saša Radanović, veštak Željko Vuković i pravnik u službi Zoran Živković

BEOGRAD - Bivši direktor Kolubare Nebojša Ćeran i biznismen Radoslav Savatijević Kene uhapšeni su zbog sumnje da su počinili malverzacije prilikom eksproprijacije zemljišta.

Pripadnici Uprave kriminalističke policije priveli su bivšeg direktora "Kolubare" Nebojšu Ćerana, Radosava Savatijevića Keneta i još četvoricu bivših funkcionera "Kolubare", potvrdio je direktor policije Milorad Veljović.

Kako se nezvanično saznaje, četvorica privedenih su i bivši finansijski direktor Kolubare Ljubiša Mekić, bivši načelnik službe za eksproprijaciju zemljišta Saša Radanović, veštak Željko Vuković i pravnik u službi Zoran Živković. Oni se sumnjiče za zloupotrebe prilikom eksproprijacije zemljišta.

Oni su osumnjičeni da su u periodu od 2009. do 2010 godine omogućili Savatijeviću sticanje protivpravne imovinske koristi od skoro 93 miliona dinara.

Radoslav Savatijević Kene, je bivši član Upravnog odbora Elektroprivrede Srbije, koji je već bio uhapšen prošle godine. Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je dve optužnice protiv njega - jednu zbog afere "Kolubara", a drugu zbog malverzacija u "Putevima Srbije".

Krajem januara ove godine potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je objavio da je Radosavu Savatijeviću, zvanom Kene, na ime eksproprijacije kuće u Vreocima u vreme prethodnog menadžmenta "Kolubare" isplaćeno 1,2 miliona evra, iako objekat nije bio predviđen za iseljenje. Ćeran je tada rekao da su naknade za preseljenje naselja Vreoci isplaćene po zakonu. Tokom 2010. godine, kako je rekao, isplaćeno je više od 350 avansa domaćinstvima u Vreocima i pokrenuta eksproprijacija celog naselja sa više od 800 domaćinstava.

Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je januara 2013 da je Radosav Savatijević bio član Upravnog odbora Elektroprivrede Srbije (EPS) koji je odlučio da on dobije 1,2 miliona evra za eksproprijaciju kuće u Vreocima.

Ona je tada na konferenciji za novinare u Vladi Srbije kazala da je isplata avansa izvršena na osnovu odluke UO, bez rešenja o eksproprijaciji i na osnovu uputstva koje je napisao tadašnji generalni direktor Rudarskog basena Kolubara Nebojša Ćeran.

"Dva dana nakon toga izvršena je isplata (Savatijeviću) u trenutku kada nije bilo novca da se isplati prvi prioritet eksproprijacije, od čega zavisi da li mi imamo ili nemamo struju", kazala je Mihajlovićeva.

Ona je kazala i da se Savatijevićeva kuća nalazi daleko izvan zone drugog prioriteta eksproprijacije i da ne bi došla na red za rušenje ni za sedam godina, a imajući u vidu tempo i planove širenja kopa pitanje je da li će ikada biti srušena.

Mihajlovićeva je kazala da su problematične i procena veštaka u Vreocima i pitanje koje su kriterijume vršili pri tim procenama.

"Da li je normalno da se četiri žardinjere procene na 10.000 evra, da se garaže u Vreocima procenjuju na 66.000 evra, a da (Savatijevićeva) kuća bude procenjena na 3,4 miliona evra.

To je vrednost kuće u centru Beograda, sa hiljadama kvadrata", istakala je ona. Ministarka je navela i da se Savatijević prijavio da živi u kući u Vreocima dva dana pre odluke Upravnog odobra EPS-a iz februara 2010, dok je u planu Vlade o eksprorijaciji za širenje ugljenokopa RB Kolubara iz 2007. navedeno da morate tada da imate prijavu (stanovanja) da bi ušli u plan otkupa zemljišta.

Mihajlovićeva je kazala da je sporan i plan Vlade iz 2007. godine, ali da ni po tom planu Savatijević nije imao pravo na eksproprijaciju, jer nije bio prijavljen.

Ona je kazala i da u trenutku kada je Savatijević dobio naknadu nije bilo isplaćeno ni 60 odsto ekproprijacija u zoni prvog prioriteta, ni 70 odsto u drugoj zoni.

Bivši direktor Kolubare Ćeran od septembra 2012 obavlja funkciju vršioca dužnosti direktora Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track