POBEDIO SAMOG SEBE: Đoković poražen od Nadala u epskom meču

Ništa od finala

POBEDIO SAMOG SEBE: Đoković poražen od Nadala u epskom meču

Tenis -
Najbolji teniser sveta Novak Đoković nalazi se na dva meča od osvajanja jedinog Grend slema koji mu nedostaje
1 / 4 Foto: TANJUG

PARIZ - Najbolji teniser sveta Novak Đoković nije uspeo da se plasira u finale Rolan Garosa. Posle više od četiri ipo sata igre srpski teniser je poražen od Rafaela Nadala sa 2:3 (4:6, 6:3, 1:6, 7:6 (3), 7:9).

Nadal će u finalu igrati protiv pobednika meča Ferer - Conga.

Bio je ovo meč za anale. Nadal je u prvom setu napravio brejk u sedmom gemu i potom priveo set kraju za vođstvo u meču.

Španac je i u drugom setu prvi stigao do brejka, ali je Novak vezao četiri gema zaredom i izjednačio na 1:1.

Početkom trećeg seta desila se sporna situacija, koja je možda i odlučila dalji tok. Glavni sudija meča Paskval Marija je loptu koja je pala na liniju proglasio kao aut i time doprineo da Nadal dobije brejk i potom lagano stigne do osvajanja trećeg seta.

Đoković je četvrti set dobio u taj-breku, u kome je bio veoma dominantan.

Takav razvoj situacije uslovio je da Đoković već na startu petog seta napravi brejk, ali je pri rezultatu 4:3 za Đokovića Španac vratio brejk.

Obojica su sjajno servirala sve do 8:7 za Nadala, kada Đoković bez osvojenog poena gubi servis. Srpski teniser je previše grešio, čak je nekoliko smečeva poslao u mrežu i to ga je dekoncentrisalo u odlučujućim momentima.

TOK MEČA

7:9 - Kraj! Bez osvojenog poena Đoković je izgubio svoj servis i prosto pobedio samog sebe.7:8 - Rafa uzima gem na svoj servis. Ne popušta Španac.7:7 - Komplikovao je Đoković, ali na kraju uzeo svoj servis. Stigao je do 40:0, potom napravio dve greške, od koje je druga usledila posle "hot doga" i promašenog smeča, ali je iskoristio treću gem loptu.6:7 - Poput Đokovića u prethodnom, tako i sada Nadal dolazi do svog novog gema.6:6 - Sa nulom Đoković uzima svoj servis. Pravila su jasna, u petom setu nema taj-breka nego se igra na dva gema razlike.5:6 - Šestim asom na meču Nadal stiže do novog vođstva. Đoković je bio bez šansi u ovom gemu.5:5 - Ekspresno je srpski teniser dobio dva poena, a onda izgubio naredna dva i doveo gem u opasnost. Ipak, boljim servisom Đoković je iskoristio napade i dobio gem.4:5 - Nadal je preokrenuo rezultat, Novak servira za opstanak u meču.4:4 - Neverovatno. Nadal je vratio brejk, iskoristio je treću brejk šansu na servis Đokovića, i to posle greške srpskog asa.

4:3 - Snažan servis Nadala, smajio je zaostatak.4:2 - Sa nulom Đoković dobija šesti gem u petom setu i drži brejk prednosti.3:2 - Čudan gem, veoma dug. Nadal je prvi stigao do prilike da osvoji gem, ali se Novak spasao dva puta, da bi u poslednja dva poena napadao, ali nije uspeo da slomi Španca.3:1 - Đoković je zadržao brejk prednosti.2:1 - Nadal je osvojio prvi gem u poslednjem setu.2:0 - Velikom greškom Đokovića pri smeču Nadal je stigao do brejk lopte, ali se Đoković izvukao odličnim prvim servisom. Potom je Đoković propustio prvu gem šansu, ali ne i drugu. Time je potvrdio brejk.1:0 - Brejk Đokovića! Srpski teniser je iskoristio dekoncentraciju Španca, vezao tri brejk lopte, iskoristio treću i poveo u odlučujućem setu.

5. SET

Taj-brek, Đoković osvaja prvi poen na svoj servis.Prvi mini brejk za Đokovića i 2:0. Nadal osvaja prvi poen u 13. gemu.Siguran je Đoković na svoj servis, 3:1. Sjajni Đoković, iskoristio je novi servis, 4:1.Nadal pre promene strana osvaja poen na svoj servis i smanjuje na 4:2.Nadal osvaja i drugi servis, 4:3.Sjajan servis Đokovića, Nadal lopticu šalje u mrežu, 5:3.Đoković ima tri set lopte! Odličan servis, Nadal je namestio Đokoviću smeč.Gotovo! Đoković osvaja četvrti set i uvodi meč u peti.

6:6 - Nije gotovo! Đoković po drugi put spasava brejk gubitka i opstaje u meču. Igraće se taj-brek5:6 - Novi brejk Nadala. Đoković je prvi stigao do 40:30, ali je pre svega svojim greškama doprineo da Španac osvoji gem i nađe se na korak od pobede.5:5 - Nadal prekida mini seriju Đokovića, bez izgubljenog poena osvaja svoj servis.5:4 - Potvrdio je brejk srpski teniser i poveo u četvrtom periodu.4:4 - Ribrejk Đokovića! Posle prvog poena koji je dobio Nadal, srpski teniser je vezao četiri poena i izjednačio.3:4 - Nekontrolisani udarac Đokovića doneo je Nadalu dve vezane brejk lopte. Prvu je spasao, ali ne i drugu. Novak gubi svoj servis.3:3 - Nadal se razleteo po terenu na svoj servis i lako stigao do novog izjednačenja.3:2 - Bez izgubljenog poena Đoković stiže do novog vođstva.2:2 - Tri neiznuđene greške Đokovića i izjednačenje u četvrtom setu.2:1 - Lep tenis gledamo u ovom delu meča. Novak se polako vraća, sjajnim servis vinerom, kik servisom iz drugog servisa, srpski teniser vodi u četvrtom setu.1:1 - Nadal osvaja svoj prvi servis u četvrtom setu.1:0 - Početak četvrtog seta pripao je srpskom teniseru.

4. SET

1:6 - Očekivano, Nadal je dobio treći set, ubedljivo, ali samo rezultatski.1:5 - Ipak neće biti seta sa nulom. Nadal je stigao do dve vezane set lopte, ali je Novak osvojio četiri uzastopna poena i smajio zaostatak u trećem setu.0:5- Pomirio se Đoković sa činjenicom da će ovaj set izgubiti. Nadal je dobro servirao i bez izgubljenog poena osvojio i peti gem u ovom setu.0:4 - Definitivno je onaj sporni poen uticao na Novaka, Rafa je stigao do dve vezane brejk lopte, iskoristio je drugu posle greške Đokovića i nastavio niz.0:3 - Đoković je izbačen iz ritma zbog prethodnog gema. Nadal bez izgubljenog poena stiže do velikog vođstva u trećem setu.0:2 - Velika greška glavnog sudije Paskvala Marije donela je brejk Nadalu. Marija je ispravio linijskog sudiju i dosudio jednu loptu Novaka Đokovića koja je pala na liniju kao aut. Na ponovljenom snimku videlo se da je lopta zahvatila liniju. Samim tim Nadal je stigao do brejka, a Đoković je potpuno psihološki pao.0:1 - Prvi poen u trećem setu, ujedno i najduži u dosadašnjem toku meča, najavio je uzbudljiv treći set. Nadal je stigao do dve vezane gem lopte, ali se Đoković vratio u gem sa dva uzastopna poena posle napada. Ipak, Đoković šalje dve naredne lopte u aut iza osnovne linije, pa Španac vodi u trećem setu.

3. SET

6:3 - Izjednačenje u setovima! Izgledao je uzgubljen u jednom trenutku Novak, ali je prvo vratio brejk, potom uzeo još jednom servis Nadalu i sa četiri vezana gema osvojio drugi set.5:3 - Obrnuta situacija u odnosu na gemove kada je servirao Đoković, Nadal je poveo sa 30:0, ali se Novak sa dva napada vratio u gem. Nadal je posle najdužeg poena i 19 razmena udaraca stigao do gem lopte, ali je potom Đoković uzvratio i sačuvao šansu za brejk. Do nje je stigao u narednom poenu, a potom napao i forhend vinerom stigao do drugog uzastopnog brejka, odnosno trećeg uzastopnog gema4:3 - Tri sjajna servisa Novaka, dva servis vinera i as, doneli su srpskom teniseru drugi vezani gem, čime je potvrdio brejk iz prethodnog.3:3 - Srpski teniser je stigao do prve brejk lopte u ovom meču, ali je na drugi servis Nadala napravio novu bekhend grešku. Nadal je prethodno iskoristio dve od četiri brejk lopte. Odmah potom Đoković je pogodio liniju i stigao do druge brejk lopte. Ni tu nije iskoristio, ali jeste treću, pošto je prvo sjajno skratio loptu, a potom i naterao Nadala na neiznuđenu grešku.2:3 - Kao i prilikom prethodnog servisa, i sada je Novak poveo sa 30:0 a onda dva puta zakucao loptu u mrežu i dozvolio Nadalu da se vrati u gem. A gde su dva, tu je i tri, Novak je i treći uzastopni poen poslao u mrežu za prvu brejk šansu Nadala u drugom setu. Kada već nije završio gem na vreme, Nadal je to iskoristio i osvojio brejk. Đoković je bio u naletu, imao čistu situaciju, ali se odlučio da skrati lopticu što je Nadal pročitao i poentirao.2:2 - Tri poena je vezao Nadal i uz jedan izgubljeni poen stigao do izjednačenja u drugom setu.2:1 - Odličan početak gema za 30:0, ali Novak vraća Rafu u gem sa dva izgubljena poena. Ipak, prvi do prilike da završi gem stiže Novak posle Nadalove neiznuđene greške, a posle nove greške Španca stiže do vođstva u drugom setu.1:1 - Nadal osvaja svoj prvi servis u drugom setu. Đoković je ponovo napravio nekoliko grešaka koje mu nisu svojstvene.1:0 - Ne ide nikako bekend Đokoviću, ali zato dobrim servisom dobija ovaj gem uz dva izgubljena poena i vodi u drugom setu.

2. SET

4:6 - Šteta, mogao je Đoković pri rezultatu 15:15 da osvoji poen, ali je u napadu pogodio mrežu. Rafa je to iskoristio i sjajnih bekendom stigao do dve vezane set lopte. Servis vinerom posle 51. minuta osvojio je prvi set.4:5 - Novak je uz samo jedan izgubljeni poen osvojio svoj servis, a to je pre svega bitno sa psihološke strane, pošto je prekinuo niz od tri gema za Španca.3:5 - Dekoncentrisani Novak nije mogao da pruži snažniji otpor Nadalu u ovom gemu. Španac je bez ikakvih problema i bez izgubljenog poena potvrdio brejk.3:4 - Forhend drop šot doneo je Novaku prvi poen u ovom gemu, ali je sa nove tri greške omogućio Nadalu da spasi gem loptu i stigne do izjednačenja 40:40. Ponovo je Đoković napravio grešku iz bekenda i omogućio Nadalu prvu brejk loptu. Odličnim servis vinerom uspeo je da izjednači rezultat. Španac do nove brejk lopte stiže sjajnim riternom, ali ni to nije iskoristio pošto je Novak posle sjajnog servisa poentirao forhend vinerom. U razmeni udaraca Nadal stiže do treće brejk lopte, a do četvrtog izjednačenja nije došlo pošto je Novak poslao loptu u aut i omogućio Nadalu da mu oduzme servis.3:3 - Agresivni Rafa bez većih problema osvaja svoj gem. Španac je odlično servirao i bez izgubljenog poena stigao do svog servisa.3:2 - Đoković je as servisom otvorio ovaj gem, ali je sa dve neiznuđene greške dopustio Nadalu da stigne do 40:40. Ni drugu gem loptu Đoković nije iskoristio, pošto je Nadal uzvratio forhend vinerom. Divnim poenom i bekend paralelom srpski teniser je stigao i do treće prilike da osvoji gem, a potom Nadal šalje loptu u aut i time završava još jedan maratonski gem.2:2 - Dve neiznuđenje greške Đokovića donele su Nadalu dve vezane gem lopte. Španac je iskoristio drugu i izjednačio rezultat.2:1 - Sjajna igra obojice tenisera. Nadal je osvojio prvi poen u gemu, potom je Novak nanizao tri i stekao dve vezane gem lopte. Iskoristio je drugu za novo vođstvo.1:1 - Agresivna igra Đokovića na startu meča, pomerio je Nadala van osnovne linije. Španac je do prvog poena stigao posle pet vezanih poena Đokovića, a pokazao je ono što je i najavljivao, da će igrati dosta agresivno i ofanzivno. As servisom Španac je stigao do prve gem lopte, ali je Novak potom promenio ritam i drop-šotom stigao do izjednačenja. I drugu gem loptu Đoković je spasao, a potom je glavni sudija Paskval Marija jednu spornu loptu dodelio Nadalu. Treću šansu Rafa je iskoristio i direktnim poenom stigao do izjednačenja. Gem je trajao devet minuta.1:0 - Četiri vinera, bez izgubljenog poena i za samo dva minuta, bila su potrebna Đokoviću da osvoji svoj servis na startu meča.

1. SET

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track