Demokrate 10. novembra biraju lidera na Đilasov način

GO DS posle 5 sati izglasao

Demokrate 10. novembra biraju lidera na Đilasov način

Politika -
Članovi GO izglasali su Tadićen izveštaj i njegov predlog da izborna skupština bude 10. novembra, a prihvaćen je Đilasov predlog da se novi predsednik bira po delegadskom sistemu
1 / 18

BEOGRAD - Završeno glasanje Glavnog odbora DS. Kako Kurir nezvanično saznaje, članovi GO izglasali su Tadićen izveštaj i njegov predlog da izborna skupština bude 10. novembra, a prihvaćen je Đilasov predlog da se novi predsednik bira po delegadskom sistemu. Kako saznajemo, GO je većinom glasova, 208 prema 144 prihvatio da taj izbor bude delegatsk, dok su četiri bila uzdržana. Iza zatvorenih vrata vodi se burna rasprava.

Sednica Glavnog odbora DS-a počela je danas nešto posle 13 časova i još je u toku.

17.55 - Rasprava članova Glavnog odbora DS iza zatvorenih vrata o predlozima koje je predsednik stranke Boris Tadić izneo u svom izveštaju o radu traje već tri sata, a dominira pitanje datuma i načina izbora. Deo demokrata koji je blizak promenama na čelu stranke i dolasku Dragana Đilasa zahteva da izborna skupština koju je Tadić predložio za 10. novembar, bude održana 14. oktobra i da glasanje treba da bude obavljeno delegatskom principu, a ne neposredno, kako je Tadić predložio.

17.32 - Prvo glasanje o izveštaju Borisa Tadića. Izvor iz sekretarijata Predsedništva Demokratske stranke (DS) najavio je, u neformalnom razgovoru sa novinarima, da bi članovi Glavnog odbora prvo trebalo da glasaju o izveštaju koji je podneo predsednik DS Boris Tadić, a potom da se izjasne i o datumu održavanja izborne skupštine i načinu na koji će ona biti održana.

17.16 - I Pajtić se založio za održavanje Izborne skupštine što pre po delegatskom sistemu i istakao da ne može da se Tadić linčuje zbog izbornih rezultata.

Izvori sa sednice prenose da je Šutanovac u svom izlaganju govorio o izgradnji njegovog stana koji se pominje u medijima i izjavi koju je dao nadležnima, negodujući što su tamo bili prisutni mediji.

17.15 - Izlazeći iz sale gde se održava sednica Glavnog odbora, Goran Ješić ljutito se obratio medijima, pitajući ko je iz Tanjuga, jer je ta agencija prenela njegovu poruku sa Tvitera da će skupština stranke ipak biti 14. oktobra.

Varničenje Tadića i Đilasa

Kako Kurir nezvanično saznaje, Tadić je ranije predložio da izborna skupština DS-a bude 10. novembra po , međutim Đilas, zamenik predsednika DS-a, traži da izborna skupština bude 14. oktobra, kao i da to bude po delegatskom sistemu. "Moraćete mene da smenite ako hoćete da tada bude sednica", rekao je Tadić. Đilasu je poručio da će taj predlo staviti na glasanje.

Nakon govora Dragana Đilasa, očekuje se govor potpredsednika DS-a i predsednika pokrajinskog odbora stranke Bojana Pajtića. Učesnici Glavnog odbora na svojim tviter nalozima ocenjuju i da će biti usvojen izveštaj o radu koji je podneo Boris Tadić, ali da će biti prihvaćen i Đilasov predlog da izborna skupština bude 14. oktobra.

Ješić tvitovao: Izbori ipak 14. oktobra

Potpredsednik Vlade Vojvodine Goran Ješić objavio je na Tviteru da će Izborna skupština DS biti održana 14. oktobra.

"Izbori 14. 10. Ipak...", glasi Ješićev tvit, dok u drugom dodaje "To je to...".Lider DS Boris Tadić ranije u otvorenom delu sednice Glavnog odbora predložio da Izborna skupština bude održana 10. novembra.

16.30 - Pajtić: Trudiću se da se stranka sačuva i da uvek animira sve one koji vuku ovu zemlju napred. Založio se za održavanje Izborne skupštine što pre po delegatskom sistemu i istakao da ne može da se Tadić "linčuje" zbog izbornih rezultata.

16.00 - Đilas traži reformu stranke i odgovornost pojedinaca

15.30 - Kako saznajemo, tokom rasprave Radosavljević je govorio o tome kako je nazkonito smenjen , a Boško Ristić o zaverama i interesima pojedinaca... Šutanovac u svom izlaganju govorio o izgradnji njegovog stana koji se pominje u medijima i izjavi koju je dao nadležnima, negodujući što su tamo bili prisutni mediji.

15.50 - Potpredsednik Vlade Vojvodine Goran Ješić objavio je na Tviteru da će Izborna skupština DS biti održana 14. oktobra.

14.36 - Tadić završio podnošenje izveštaja o radu.

14.15 - Kada je Predsedništvo odlučivalo da ja budem mandatar za sastavljanje nove Vlade, ja sam bio protiv, rekao je Tadić.

13.49 - Ako budem izabran za predsednika stranke, jaoj si ga vama!, kazao je Tadić u svom izlaganju prethodno naglasivši da je njegova jedina greška što nije brže i odlučnije smenjivao one koje je trebalo smenjivati, što je bio bolećiv prema nedelotvornim ministrima i nije smenjivao funkcionere koji se vezuju za koprupciju.

Tadić je poručio da želi da se analizira odgovrnost i krivica svih, a da će prvo kritikovati sebe. " Ako budem izabran kao predsednik DS to neću ponoviti, i nemam više razlog za popustljivost. Verovao sam da su svi razumni i odgovorno i da im nije lični interes iznad svega, već zajednice Srbije, njenih građana i stranke i uloge u društvu", naglasio je Tadićna.

On je dodao da je njegova odgovornost što nije korigovao politiku koja nije bila delotvorna na Kosovu, što nije inicirao sveobuhvatniju rekonstrukciju vlade, a ne samo Mlađana Dinkića, što je bio bolećiv prema nedelotvornim ministrima i što nije smenjivao funkcionere koji se vezuju za korupciju i nepravilan rad.

13.33 - Boris Tadić pozvao samog sebe da podnese izveštaj o radu DS davši samom sebi reč! U toku je njegovo izlaganje.

13.29 - Jednoglasno usvojen dnevni red GO DS. Tadić se zahvalio Trivanovoj. U toku je verifikacija mandata novih članova DS. Otvarajući sednicu GO Tadić je poručio da očekuje da će sve odluke do kraja današnje sednice biti jednoglasne, na šta se salom prolomio smeh.

"Šta, ima neke dileme", upitao je Tadić i, nakon što je dnevni red usvojen jednoglasno rekao: "Opet jednoglasno, što govori o jedinstvu u DS".

13.27 - Počeo otvoreni deo sednice Glavnog odbora DS. Okupljenima se obratio šef stranke Boris Tadić,koji je na kraju govora predložio da izborna skupština bude održana 10. novembra sa neposrednim glasanjem.

Uspostavili smo politiku pomirenja u regionu, usvojili Rezoluciju o Srebrenici, to je veliko političko, kulturološko dostignuće Srbije i DS.Možda toga ne sećamo, ali DS je završila saradnju sa Haškim tribunalom. To se ne bi dogodilo da smo 2008. imali drugačiju .Postigli smo da evropski put Srbije bude opšte prihvaćen u našem društvu, to je bila misija Demokratske stranke. Moja odgovornost je što se nisam obračunao sa tendencijom konfederalizacije stranke na prethodnoj stranačkoj skupštini.Moja krivica i odgovornost su u tome što nisam brže i odlučnije smenjivao one koje je trebalo. Najveći neprijatelji DS jesu finansijski moćnici, pripadnici organizovanog kriminala, a najveći protivnici su stranke vladajuće koalicije koji imaju razne vrste aranžmana sa navedenim grupacijama, rekao je Tadić.

On je dodao da bez DS nema dinamike i ritma za modernizaciju Srbije, nema dileme da bez aktivne uloge DS u vlasti nema razvoja srpskog društva."Članovima DS odajem priznanje jer su izdržali ogroman pritisak i pozivam na solidarnost sa onima koji preživljavaju politički revanšizam.Mi smo stranka novog vremena, mi stalno obnavljamo svoj rad razgovarajući o našim greškama", rekao je Tadić i dodao:

Izdržaću svaki napad, ali nikada neću odustati od uverenja za koja mislim da su korisna.

Prema njegovim rečima, DS treba da bude socijaldemokratska, činilac srpske stabilnosti, regionalnog pomirenja, stranka koja definiše pravce razvoja.

Uoči Glavnog odbora održane su sednice užeg Predsedništva stranke, i beogradskog i vojvođanskog odobora DS posle kojih je izvesno da će sednica GO biti zatvorena za javnost izuzev dela u kome će Tadić podneti izveštaj o radu.

Na sednici Pokrajinskog odbora DS jednoglasno je odlučeno da se zatraži održavanje izborne skupštine stranke 14. oktobra, potvrdio je predsednik Političkog saveta vojvođanskih demokrata Dragoslav Petrović.Tadić je sinoć, posle sednice užeg Predsedništva, najavio da neće podneti ostavku, "što je od njega traženo putem medija", i da će se ponovo kandidaovati za funkciju predsednika stranke.

On je ocenio da postoji opasnosti da izgubi izbore, ali i da je optimista po tom pitanju i založio se za održavanje opštih izbora.

"Nema potrebe da bilo ko traži skupštinu kad je ja tražim. Nema nikakvih tajnih planova, imali smo sednice svih organa i stranačkih tela i na sutrašnjoj sednici će se odlučivati kojim pravcem će se birati rukovdstvo DS", kazao je Tadić sinoć ističući da im je u svakom slučaju potreban novi legitimitet za vođenje stranke.

Prvi čovek demokrata je istakao da nikad ne odustaje, pa da to neće učiniti ni kada se ponovo bude birao predsednik stranke.

Osvrćući se na odnos sa zamenikom predsednika stranke Draganom Đilasom, za koga je u medijima pisano da traži Tadićev odlazak sa vrha stranke ili bi u suprotnom mogao da napravi novu partiju, Tadić je na TV Pink rekao da je njihov odnos vrlo korektan i slikovito objasnio da su se na današnjoj sedniti pozdravili sa "Kako si Điki, kako si Boki".

Tadić danas očekuje oštru polemiku i utvrđivanje krivaca za izborne rezultate i dešavanja u stranci.Demokrate su juče ostale i bez jedinog ženskog potpredsednika - Jelene Trivan - koja je podnela ostavku na tu funkciju, kako je rekla, iz moralnih razloga, ističući da oni koji snose stvarno odgovornost u ovim mesecima nisu to učinili.

Sednica Glavnog odbora DS počeće podnošenjem izveštaja lidera Borisa Tadića o radu stranke u periodu između dve sednice, a potom će se o njemu izjašnjavati članovi Glavnog odbora.U informativnoj službi DS je rečeno da će nakon toga na sednici biti predstavljena analiza izbornih rezultata, a predviđeno je i vreme za diskusiju.

SEDNICU UŽIVO MOŽETE PRATITI OVDE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track