VELIKA ISTRAGA: Đilasu češljaju račune i firme!

Gradonačelnik pod istragom!

VELIKA ISTRAGA: Đilasu češljaju račune i firme!

Politika -
Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula čak tri provere Đilasove imovine zbog sumnje da je davao lažne ili nepotpune podatke

BEOGRAD - Svakom po zasluzi.Lideru DS i gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu preti kazna zatvora do pet godina ukoliko Agencija za borbu protiv korupcije utvrdi da nije prijavio svu svoju imovinu, odnosno da je davao lažne podatke.Tajna istragaKurir je dokumentaciju predao Agenciji, koja je započela proveru Đilasove imovine pošto je Kurir otkrio da je gradonačelnik direktor firme „Krokus“ u Pragu, što nije naveo u imovinskoj karti, iako je kao državni funkcioner u obavezi da to uradi.- Budući da je postupak vanredne kontrole izveštaja o imovini u toku, Agencija nije u mogućnosti da daje detalje o toku postupka do okončanja, u cilju efikasne provere. Po završetku postupka javnosti će biti predočeno da li je bilo povrede zakona i o kojoj vrsti je reč - rečeno nam je juče u Agenciji. Međutim, kako nezvanično saznajemo, Agencija će „češljati“ Đilasove dinarske i devizne račune, nekretnine i firme.Firma u ČeškojKako je Kurir juče objavio, prema zvaničnim podacima objavljenim na sajtu češkog ministarstva finansija, u tzv. poslovno-trgovinskom registru (sličnom našoj Agenciji za privredne registre) Đilas je označen kao rukovodilac, deluje nezavisno i ima pravo potpisa u ime firme „Krokus“. Narodski rečeno, Đilas je direktor te firme. Interesantno je da je jedan od suvlasnika Đilasova bivša supruga Milica Delević, a drugi vlasnik je Željko Drašković, inače suvlasnik u štampariji „Big print“, gde je većinski vlasnik Đilasov „Multikom“. Dakle, dvoje od pet vlasnika su „Đilasovi ljudi“.

Nenadić: Mnogi kriju firmeProgramski direktor Transparentnosti Nemanja Nenadić kaže da ovaj slučaj otvara novo pitanje, koje se dosad nije postavljalo - o vlasništvu naših funkcionera u firmama u inostranstvu.- Zakon je jasan. Ako Agencija utvrdi da je Đilas vlasnik firme u Češkoj, a da to nije prijavio, jasno je da je prekršio zakon. U većini evropskih zemalja na njihovim sajtovima poput našeg APR moguće je proveriti ko su vlasnici firmi. Problem je što mnogi imaju firme po egzotičnim ostrvima, koja kriju podatke o pravim vlasnicima. Moguće je da i u takvim zemljama neko od funkcionera ima firme - navodi Nenadić.

Đilas uporno ćutiGradonačelnik Beograda Dragan Đilas drugi dan zaredom odbija da odgovori na pitanja Kurira u vezi s poslovanjem u Češkoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track