Vulin čestitao Gorancima na uspehu na izborima u Gori
Foto: Nemanja Pančić

Lokalni izbori na Kosmetu

Vulin čestitao Gorancima na uspehu na izborima u Gori

Vesti -
Želim da im se zahvalim na tom stavu i da im poručim da će Vlada Srbije i dalje nastaviti da brine o svojim građanima goranske nacionalnosti, rekao je Vulin

BEOGRAD - Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin čestitao je danas Gorancima na rezultatu koji je Jedinstvena Goranska lista "CDU" postigla u Gori i zahvalio im se što su svih ovih godina bili na strani Republike Srbije.

Vulin je istakao da su lokalni izbori u Gori praktično bili jedna vrsta referenduma kojim su Goranci rekli da hoće svoju opštinu i da budu u najbližoj mogućoj zajednici sa svojim komšijama Srbima i da žele da budu deo Zajednice srpskih opština.

"Želim da im se zahvalim na tom stavu i da im poručim da će Vlada Srbije i dalje nastaviti da brine o svojim građanima goranske nacionalnosti, da ćemo se truditi i uspeti da obezbedimo i pravo da se školuju na jeziku koji hoće i pravo da se leče i pravo da budu čuvani i pomagani kao i svi drugi", rekao je Vulin.

Ministar Vulin je podvukao da ne postoji nijedan razlog zašto Goranci nemaju svoju opštinu i zašto bi bili jedini narod na Kosovu i Metohiji koji nigde nije u većini, iako žive u većini na prostoru Gore.Vulin se zahvalio građanima goranske nacionalnosti što njihova deca uče po programima republike Srbije i što su ostali verni ideji o zajedničkom životu.

Predstavnik Jedinstvene Goranske liste "CDU" Safet Kuši zatražio je juče od predstavnika EU i vlasti u Beogradu i Prištini da ne zapostavljaju pitanje Goranaca u Gori i da oni ne žele da budu deo opštine Dragaš u kojoj Albanci imaju većinu.

Kuši je naveo da su Goranci u Gori poslušali i podržali stav države Srbije i odazvali se pozivu da učestvuju na kosovskim izborima u velikom broju, smatrajući izbore kao vid referenduma za legalizovanje i dobijanje opštine Gora koju Albanci ne priznaju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja