VULIN U BRATUNCU: Pronaći i kazniti počinioce zločina nad Srbima!
Foto: Fonet Nenad đorđević

Parastos ubijenim i poginulim Srbima Srednjeg Podrinja

VULIN U BRATUNCU: Pronaći i kazniti počinioce zločina nad Srbima!

Vesti -
Vulin je, posle parastosa u crkvi Uspeća presvete Bogorodice, rekao da dokle god ne budemo imali imena ili bar jednu presudu, ovo kao da se nikada neće završiti i ponovo rekao koliko je teško i strašno kada se zločin ne okaje i ne kazni, pa se ponovi ili zapreti da će se ponovit

BRATUNAC - Ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Aleksandar Vulin, koji je u Bratuncu prisustvovao parastosu ubijenim i poginulim Srbima Srednjeg Podrinja, poručio je da nema budućnosti i pomirenja, ako se ne pronađu i ne kazne počinioci tih zločina.

Vulin je, posle parastosa u crkvi Uspeća presvete Bogorodice, rekao da dokle god ne budemo imali imena ili bar jednu presudu, ovo kao da se nikada neće završiti i podsetio da je prošle nedelje bio i u Jadovnu da, kako je rekao,"ponovo kaže koliko je teško i strašno kada se zločin ne okaje i ne kazni, pa se ponovi ili zapreti da će se ponoviti".

"Jame su tu i grobovi su tu, i porodice i pretekli su tu, samo nema onih zbog kojih imamo jame i grobove i siročad i jad", rekao je on i poručio da nema budućnosti u zaboravu i bez istine, koja je jedini put ka pomirenju.

"Kada govorimo o potrebi da se otkriju počinioci, to nije pretnja nikome i ne može se valjda bilo ko svrstati iza onih koji su pravili jame i stati iza onih koji od Jadovna do danas izbegavaju odgovornost za nesporne žrtve, poručio je Vulin.Bez istine za Srbe i za sve žrtve ne može biti budućnosti, kazao je on i podsetio da su prošsle 22 godine, "a da su nam grobovi još neokajani i da se još uvek sećamo i opet nalazimo snage da krenemo dalje i teško je ne biti ponosan na svoj narod zbog toga.

"Srbija, poručio je Vulin, poštuje svoje međunarodne obaveze i teritorijalni integritet i suverenitet svakog svog suseda, pa i BIH, i baš zato što poštujemo BIH, s pravom čuvamo Republiku Srpsku, u okviru BIH."Kada međunarodna zajednica od nas očekuje da poštujemo Briselski sporazum, tako sa još većim pravom od nas mogu da očekuju da poštujemo i čuvamo Dejtonski sporazum i kao što ne damo da se menja istorija, ne damo ni da se menja budućnost, bez Srbije i srpskog naroda", naglasio je Vulin.

Ministar za rad i boračka pitanja Republike Srpske Petar Đokić poručio je da se na poseban način u Bratuncu obeležava sećanje na sve one koji su zločinačkom rukom umoreni na području srednjeg Podrinja, a njih je mnogo.

"Broj od 3.267 žrtava dovoljno govori o tome. Izražavamo svoje žaljenje što oni koji takođe sa nama treba da brinu o tome da istina sa ovih prostora ode u svet, neokrnjena, nisu još u stanju to da prihvate kao realnu potrebu. Zato se osećamo povređeno kada na ovo obeležavanje koje organizujemo mi Srbi ne dođe tako visok politički nivo, kao što dolaze na obeležavanje žrtava muslimanskog naroda u Srebrenici", rekao je Đokić.

On je zahvalio prisutnim zvaničnicma međunarodne zajednice koji su danas i prethodne godine prisustvovali ovom obeležavanju rečima da neizmerno ceni njihov čin i dodao da "želi da taj odnos ne bude odnos selekcije prema žrtvama".

"Plašimo se da se svake godine u Srebrenici 11. jula pravi velika politička manifestacija više nego komemorativna u čast onih koji su izginuli, bili ubijeni i zločinački stradali, posebno julskih dana 1995.godine zato sam uveren da će razum prevladati i da ćemo narednih godina pristupiti ovom pitanju bez bilo kakve selekcije u pogledu žrtava", istakao je Đokić.

On je pozvao stanovništvo srednjeg Podrinja da masovnije dolazi na komemoraciju narednih godina i da odaju počast svima koji su stradali.""Bez tih žrtava ne bi bilo ovakve Republike Srpske", naglasio je Đokić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track