KURIR TV RUSKI HOR ALEKSANDROV NAPRAVIO SPEKTAKL U BEOGRADU: Na srpskom otpevali pesmu posvećenu Patrijarhu Pavlu
Foto: Promo

koncert za pamćenje

KURIR TV RUSKI HOR ALEKSANDROV NAPRAVIO SPEKTAKL U BEOGRADU: Na srpskom otpevali pesmu posvećenu Patrijarhu Pavlu

Vesti -

Ansambl ruske Crvene armije "Aleksandrov" održao je večeras koncert za pamćenje ispred Hrama Svetog Save.

Ovakav vid nastupa pod otvorenim nebom, sa jedinstvenom scenografijom i orkestrom koji u punom sastavu broji 112 članova, nikada do sada nije viđen u Srbiji.

Koncert je počeo u 20.30 sati a u narednih sat i po vremena ruski ansambl izveo je poznate ruske pesme - "Kaćuša", "Zzdralovi", "Dan Pobede", "Crne oči", "Kaljinka"...

"Tamo daleko" hor je otpevao na srpskom jeziku, kao i pesmu posvećenu patrijarhu Pavlu.

Koncert su pratili premijerka Ana Brnabić, ministri Nebojša Srefanović, Aleksandar Vulin, Vanja Udovičić, Zoran Đorđević i drugi, kao i ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin.

Obe ove numere biće izvedene na beogradskom koncertu, kao i pesma "Ždralovi", posvećena svim poginulim vojnicima i večnom sećanju na njih.

Članove ansambla ranije danas primio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji, kako je rekao, zbog nastavka dijaloga u Briselu neće moći da prisustvuje koncertu.

Ansambl Aleksandrov, koji ove godine slavi 90 godina od osnivanja, čuven je po repertoaru koji govori o hrabrosti i odvažnosti sovjetskih vojnika, i redovno nastupa na svečanim događajima posvećenim datumima Velikog otadžbinskog rata, kako u Rusiji tako i izvan nje, ali i na proslavama važnih praznika kao što su Dan pobede, Dan branilaca otadžbine, Međunarodni dan žena.

"Dan Pobede" jedna je od najdražih pesama sovjetskog naroda o Velikom Otadžbinskom ratu, dok je numera "Išao sam iz Berlina" pesma puna života koju su pevali sovjetski vojnici i pobednici, vraćajući se iz Berlina svojim kućama.

Jednu od pesama, posvećenu patrijarhu Pavlu, otpevali su na srpskom jeziku.

Koncert ispred Hrama Svetog Save je prvi pred beogradskom publikom pod otvorenim nebom sa jedinstvenom scenografijom, i to u punom sastavu koji broji 112 članova: 50 članova hora, 30 članova orkestra, četiri soliste i 26 igrača, pod vođstvom dva dirigenta.

Ansambl je pre dve godine preživeo strašnu tragediju kada je u avionskoj nesreći iznad Sočija izgubio svoja 64 člana.

Avion je leteo u rusku bazu Hmejmim u Siriji, a pao je u Crno more ubrzo nakon pletanja, a poginilo je ukupno 92 ljudi.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track