SVE VIŠE OBOLELIH MALIŠANA U SRBIJI: Decu napao američki virus
Foto: Shutterstock

Otkrivamo

SVE VIŠE OBOLELIH MALIŠANA U SRBIJI: Decu napao američki virus

Vesti -

Sezonska bolest Simptomi su visoka temperatura, ospe i plikovi po šakama, nogama i ustima,virus pripada porodici koksaki

„Američki virus“, kako ga zovu u Srbiji, ili virus iz porodice koksaki koji izaziva ospe i plikove po šakama, stopalima i ustima, i dalje napada mališane iako ima sezonski karakter.

Obično su pedijatri imali najviše slučajeva tokom juna i jula, ali nije neobično, kako tvrde lekari, da se ta infekcija javlja tokom cele godine.

Zasad je, kako saznajemo, povećan broj malih pacijenata u Domu zdravlja Novi Beograd, jednom od najvećih u prestonici, ali nema mesta panici. Kako za Kurir kaže dr Božica Novaković, direktorka te zdravstvene ustanove, poslednjih dana je povećan broj dece koja su dobila bolesti šaka, usta i stopala, ali to za tamošnje pedijatre nije ništa alarmantno.

- Virus iz porodice koksaki uzročnik je infekcije, prisutan je tokom cele godine, a malo mu se izgubio onaj njegov sezonski karakter zbog čestih promena vremena. Imali smo pacijente i na proleće, a imamo ih i sad. Roditelji neka ne brinu, oboljenje je relativno lako, počinje povišenom temperaturom, potom se javljaju ospe i bolest prolazi spontano za nekoliko dana. Uglavnom ne ostavlja posledice, a prevencija je redovno pranje ruku - kaže dr Novaković.

Kako su ranije objašnjavali epidemiolozi, infekcija je česta i od nje obolevaju uglavnom deca. Karakteristika bolesti jesu ospe u vidu malih plikova, pre svega po šakama, stopalima, oko usana i u samim ustima, a najčešći uzročnik je koksaki virus. Najčešći pacijenti su deca mlađa od 10 godina, a infekcija je najčešća tokom leta i jeseni.

(Kurir.rs / R. Briza / Foto:Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track