Najnovije vesti

PAD OBOLEVANJA OD VIRUSA ZAPADNOG NILA: Ubio 100 ljudi, pa nestao iz Srbije
Foto: Shutterstock

PROŠLA OPASNOST

PAD OBOLEVANJA OD VIRUSA ZAPADNOG NILA: Ubio 100 ljudi, pa nestao iz Srbije

Vesti

Trend Od svih ugroženih država u Evropi, naša zemlja jedina nije imala epidemiju ove smrtonosne groznice prvi put u poslednjih sedam godina, ističu epidemiolozi

Groznica Zapadnog Nila, opasan virus koji kod čoveka može da izazove upalu mozga i smrt i od kojeg je do sada u Srbiji obolelo preko 1.000, a preminulo skoro 100 ljudi, napokon nestaje iz Srbije!

Prema poslednjim podacima Evropske agencije za kontrolu i prevenciju bolesti, ovaj virus iz grupe zoonoza koji se prenosi ubodom zaraženog komarca i dalje bukti u Evropi, dok je broj obolelih u Srbiji u konstantnom naglom padu.

Najkritičnije u Grčkoj

Prema podacima ove agencije, najviše zaraženih ove godine bilo je u Grčkoj - 218, i u Rumuniji - 62, a slede Italija i Mađarska. U Srbiji su ove godine prijavljena ukupno 23 slučaja obolevanja, sa jednim smrtnim ishodom, dok je za prethodnih šest godina, koliko je groznica Zapadnog Nila prisutna kod nas, umrlo čak 97 ljudi!

foto: Nebojša Mandić

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević iz Instituta „Batut“ kaže za Kurir kako je ovo prva godina da u Srbiji nismo imali epidemiju groznice Zapadnog Nila!

- Možemo zaključiti da je ove godine oblik javljanja ove bolesti bio izuzetno blag, a njena sezona je sada i završena, naročito ako pogledamo zemlje u okruženju, koje imaju slične klimatske uslove kao mi, ali su i dalje imale veliku aktivnost virusa s visokom stopom smrtnosti. Objašnjavamo ovo blagovremenim preventivnim merama koje smo preduzeli u Srbiji i više ne prijavljujemo epidemiju, što je velika stvar - kaže Kisić Tepavčević.

Isušivane bare

Doc. dr Ivana Milošević, zamenica direktora Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije, potvrđuje za Kurir da je ove godine definitivno primetan manji broj obolelih, na šta je uticalo više faktora.

- Tu su definitivno mere preventivne zaštite stanovništva, ali i atmosferske prilike. Ove godine se očekivalo puno padavina, pa su se aktivno zaprašivali komarci, isušivale bare, a uticala je i migracija divljih ptica, koje su primarni rezervoar zaraze. Imamo dramatičan pad obolelih, kod nas na intenzivnoj nezi je ove godine bilo 15 bolesnika, dok je prethodnih godina taj broj prelazio i 100. Vreme se sad promenilo i ne očekujem da će se ljudi javljati, ili bar ne u znatnom broju - kaže dr Milošević i dodaje da se ne može očekivati da se bolest za koju ne postoji vakcina potpuno iskoreni, ali može pad obolevanja.

Da podsetimo, jedini smrtni slučaj ove godine zabeležen je u prestonici, kod osobe ženskog pola stare 84 godine s hroničnim oboljenjima.

Borba protiv gripa VAKCINACIJA POČINJE U UTORAK

Institut „Batut“ saopštio je da će, nakon dugogodišnje primene sezonske trovalentne vakcine protiv gripa, ove godine građanima biti dostupne četvorovalentne, pri čemu je obezbeđeno 48.000 vakcina više nego prethodne godine.

foto: Dragana Udovičić

- Vakcina je ušla u zemlju i u toku je distribucija, a od 15. oktobra biće u svim zdravstvenim ustanovama. Jedna smo od retkih zemalja koja je uspela da to sve uradi na vreme. Vakcina se preporučuje svima i pozivam sve građane da se vakcinišu, a pre svega one koji su u visokom riziku za nastanak komplikacija, poput hroničnih bolesnika - kaže za Kurir epidemiolog Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević.

(Kurir.rs / Jelena Pronić / Foto:Nebojša Mandić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...