Putnici koji putuju sa „Nikole Tesle“ od januara u EU sistemu obezbeđivanja aerodroma
Foto: Tango Six

Putnici koji putuju sa „Nikole Tesle“ od januara u EU sistemu obezbeđivanja aerodroma

Vesti -

Od ovog januara putnici, njihov ručni i predati prtljag, kao i robne i poštanske pošiljke koji sa aerodroma „Nikola Tesla“ lete u EU neće se ponovo podvrgavati kontrolama obezbeđivanja prilikom transfera sa ovih aerodroma. Isto se odnosi i na putnike koji sa EU aerodroma dolaze na aerodrom „Nikola Tesla“ i sa njega nastavljaju putovanje ka drugim destinacijama.

Evropska komisija je u Službenom listu od 27. januara 2020. godine objavila Sprovedbenu Uredbu EU br. 111/2020, kojom se potvrđuje da Republika Srbija primenjuje standarde u oblasti obezbeđivanja u vazduhoplovstvu (Aviation Security), koji su ekvivalentni zajedničkim osnovnim standardima obezbeđivanja u vazduhoplovstvu i primenjuju se na aerodromima u državama članicama Evropske unije, saopšteno je danas iz Direktorata civilnog vazduhoplovstva. – Nakon neposredne provere koju je u oktobru 2018. godine obavio ekspertski tim EU i sprovedenih procedura odobravanja, Evropska komisija je donela pozitivnu odluku o zahtevu Republike Srbije za prepoznavanje ekvivalentnosti mera obezbeđivanja u vazduhoplovstvu.

Evropska komisija je potvrdila da je sistem obezbeđivanja u vazduhoplovstvu u Republici Srbiji uspostavljen i da funkcioniše na isti način kao i u državama članicama EU kao i da su mere obezbeđivanja u vazduhoplovstvu koje se primenjuju na aerodromu „Nikola Tesla“ na istom nivou kao i na aerodromima EU.

Time je napravljen prvi korak ka olakšavanju protoka putnika, prtljaga, robe i pošte sa aerodroma „Nikola Tesla“ Beograd od čega će korist imati putnici, nacionalni avio-prevozilac Er Srbija, operater aerodroma „Belgrade Airport“ kao i vazduhoplovna industrija u celini.

Potvrda Evropske komisije da je sistem obezbeđivanja jednak kao i u zemljama EU je jasan pokazatelj uspešne implementacije EU standarda i regulative u Republici Srbiji. Ovaj veliki uspeh rezultat je saradnje Direktorata civilnog vazduhoplovstva sa svim nadležnim državnim organima i vazduhoplovnim subjekatima koji su zaduženi za primenu mera obezbeđivanja u vazduhoplovstvu. – navodi se u saopštenju.

Foto: Tango Six

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track